'Sokaktan tuttuğunuz insanı akademisyen yaparsanız''
Eğitim, 18 Nisan 2018 06:57
Odatv, Erdoğan’ın açıklamasının ardından FETÖ’ nün Ergenekon kumpasıyla yıllarca hapis yatırılan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’ na mikrofon uzattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Malatya’daki İnönü Üniversitesi’nin ikiye bölüneceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'daki İnönü Üniversitesini kast ederek "Bugün 25. vefat yıldönümü olan 8. Cumhurbaşkanımız siyaset ve millet adamı Turgut Özal'ı rahmetle yâd ediyor, mekânı cennet olsun diyorum. Gelin, Sayın Özal'ın ruhuna birer Fatiha okuyalım. İsmini vermeyeceğim oradaki üniversitenin öğrenci sayısı fazla, onu ikiye böleceğiz ve Turgut Özal Üniversitesi'ni kuracağız" ifadelerini kullandı.
Oda tv, Erdoğan’ın açıklamasının ardından FETÖ’ nün Ergenekon kumpasıyla yıllarca hapis yatırılan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’ na mikrofon uzattı.
“SOKAKTAN TUTTUĞUNUZ İNSANI AKADEMİSYEN YAPARSANIZ…”
Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, “Oraya üniversite açılıp açılmamasının ötesinde değerlendirmek lazım. Benim İnönü Üniversitesi’nin rektörlüğünü yaptığım dönemde Türkiye’de neredeyse 53 tane devlet üniversitesi vardı. Aşağı yukarı 7 tane de vakıf üniversitesi vardı. Üniversite sayısı o dönemle kıyaslandığında neredeyse üç katı oldu, yani her yere üniversite açıldı” dedi.
“Ben tabi, üniversite sayısının artmasından bir akademisyen olarak memnuniyet duyarım” diyen Fatih Hilmioğlu şöyle devam etti: “Ne kadar çok üniversite olursa o kadar iyi ama üniversiteleri açarken en önemli şey, birincisi, üniversiteler sadece birer öğretim kurumu değil aynı zamanda eğitim kurumudur. Oradaki sanatsal faaliyetleri, sosyal faaliyetleri, sportif faaliyetleriyle birlikte çağdaş anlamda eğitim kurumlarıdır. Bu da dolayısıyla bir üniversiteyi açarken her şeyden önce bu alt yapıya sahip olması gerekir, tabi kütüphanesiyle, laboratuarlarıyla her şeyden önce bu alt yapılara sahip olması lazım. Aynı zamanda yeterli akademisyene sahip olması lazım. Yani, sokaktan tuttuğunuz insanı akademisyen yaparsanız, o zaman problem çıkar. Bakın benim rektörlük yaptığım dönemde Türkiye’deki bilimsel yayın sayısıyla şimdiki yayın sayısını kıyasladığınızda, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısını, dünya genelinde çok çok gerilere düştüğümüzü görürsünüz.”
“KÂĞIT ÜZERİNDE İŞSİZLİĞİ AZALTMIŞ OLUYORSUNUZ”
Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, “Dolayısıyla siz bu şekilde yeterli fiziki alt yapı oluşturmadan, yeterli akademisyen, bilim insanı oluşturmadan üniversite açarsanız, o üniversiteleri yüksek lise haline getirirsiniz” açıklamasında bulundu. “Sonunda oralardan mezun olan insanlar da bir şekilde hem o toplumda devlete hem de topluma yük olurlar” diye ekleyen Hilmioğlu şöyle devam etti:
“Çünkü mühendis, yeteri kadar mühendisliği yoksa, doktor yeteri kadar hekimliği deneyimi, eğitimi almamışsa, o zaman siz sadece insanlara dört yıl, beş yıl bir zaman geçirtmiş oluyorsunuz. Ama kağıt üzerinde belki işsizliği azaltmış oluyorsunuz. Sonunda bu insanların hepsi birer diploma sahibi oldukları için yetki sahibi de olacaklar. Yetki sahibi olan ama eğitim açısından çok ciddi olarak cahil insanlar yetiştirdiğiniz zaman çok büyük sıkıntı olur.”
“YÜKSEK LİSE MEZUNU İNSANLAR GİBİ OLUR”
Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, “Dolayısıyla Malatya’ya iki de kurarsınız, üç de kurarsınız ben onunla alakalı değilim” diye belirtti.
“Sonunda üniversite kuruyorsanız, o üniversitenin çok temel alt yapılarını oluşturmanız gerekir” diyen Hilmioğlu uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bunları oluşturmadan, yeterli ve nitelikli akademik kadro oluşturmadan açacağınız üniversiteler, yüksek lise haline gelir, oradan mezun olan insanlar da yüksek
lise mezunu insanlar gibi olur.
Ama elinde de bir üniversite diploması vardır. Bunları ben çok tehlikeli buluyorum.”
“SİYASİ VE POPÜLİST AMAÇLARLA ÜNİVERSİTE AÇTIĞINIZ TAKDİRDE…”
Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, yetersiz bir eğitim sonucunda alınan ve o insanları da yetki sahibi yapan üniversitelerin yetiştirdiği kişilerin toplum ve devlet içinde çok ciddi yük olacağına dikkat çekti.
Fatih Hilmioğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yoksa benim orada, burada üniversite açılmasıyla ilgili derdim yok, üniversite açılsın ama işin gerçeği budur. Sadece siyasi ve popülist amaçlarla üniversite açtığınız taktirde, o size başka türlü yol, su, elektrik olarak döner.”
Caner Taşpınar
Odatv.com
Eğitim, 18 Nisan 2018 06:57
Yorumlar (0)

AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "

BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR

MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR

ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI

ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

" GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :

AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "

CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI

MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR

MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET

SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT

MALATYA KRİTERLERİ İLE DÜNYAYA AÇILAN BAŞARI KAPISJ

CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA " YAPILACAK İLK SEÇİMLERDE CHP TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ YONETECEK "

ÇGD " TELE 1 E YONELIK BU UYGULAMA KABUL EDILEMEZ "

BATTALGAZI BELEDIYE SPORCU ZAGREPTE MADALYA KAZANDI

AGBABA " DEPREMZEDENİN KİRA YARDIMINI KESMEK VIJDANSIZLIKTIR"

YESILYURT BELEDİYE'SİNİN MİLLİ SPORCUSU AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

MESOB BASKANI KESKIN DEN AHİLİK HAFTASI " BİRLİK DAYANIŞMA VE ADALET "

BAŞKAN GEÇİT " İKİNCİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİMİZİ İLÇEMİZE KAZANDIRACAGIZ

MEYDANLARA, CADDELERE SIĞMAYAN MİTİNG

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN MERDAN YANARDAĞ'A TEPKİ: " ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DILEMEYE DAVET EDIYORUZ "

FIRAT EDAS'DAN 15 - 16 EYLÜL İÇİN ÖNEMLİ UYARI

MALATYA İL EMNIYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

CHP MALATYA İLÇE KONGRELERI DEVAM EDIYOR

BASKAN GEÇIT " EGITIME DESTEK " PROJESİNDE N YARARLANAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

CHP DOĞANŞEHİR KONGRESİ YAPILDI

CHP: KALE ,KULUNCAK VE HEKİMHAN İLÇE KONGRELERI TAMAMLANDI.

12 EYLUL 1980 DARBESİ DEMOKRASİ TARİHİMIZE KARA BİR LEKEDİR

SDD 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ KINADI

İNSANLIĞIN KARA EYLÜL’Ü



YEŞİLYURT BELEDİYESINDEN AVRUPA ARENASINA!

AGBABA ÜRETİCİ BORÇLARININ EETELENM3SİNİ İSTEDİ BOTCLAR ERTELENMEZSE BİNLERCE.ÇİFTCİ İCRALIK OLUR.İ

CHP NİN 102 YIL DÖNÜMÜ MALATYA’DA BUYUK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

BAŞKAN SADIKOĞLU'NDAN 6.BOLGE TEŞVIKLEEI VE DESTEK ÇAĞRISI

" İÇERİDE VE DISARIDA BÖLGEDEN BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN DİRENECEĞİZ "
