Barış, insan hakkıdır! barış istiyoruz! BARIŞ TALEBİ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ TALEBİDİR!
, 03 Eylul 2018 00:07 
                        
1Eylül Dünya barış günü nedeni ile bir gün önce den bazı etkinlikler yapan barış adına güvercinler uçuran İnsan Hakları Derneği ( İHD )Malatya şubesi yönetim kurulu başkanı: Gönül Öztürkoğlu 1 Eylülde de günün önem ve anlamını anlatan açıklamalarda bulundu.
Malatya PTT önünde yapılan basın açıklamasında İnsan Hakları Derneği (İHD )Malatya şubesi yönetim kurulu başkanı: Gönül Öztürkoğlu “1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle barışın egemen olduğu bir dünyada yaşamak istediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Barış hakkı bir insan hakkıdır. Dayanışma haklarındandır.
Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şart’ın Giriş bölümü ile 1 ve 2. maddelerinde Birleşmiş Milletlerin barış ve insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır.
BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve 10 Aralık 1948 tarihinde kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin başlangıç maddesi ile 28. maddesinde barış ve barışın temel uluslararası ve ulusal sosyal düzenlerin, bu bildiride yer alan haklara ve özgürlüklere dayanması gerekliliği vurgulanır. BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiri’yi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda 39/41 sayılı kararıyla kabul ve ilan etmiştir.
Bildiri’de barış hakkının kutsallığı ve bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanır..
........................
Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları) ile de ilişkisi bulunmaktadır.
İHD, insan haklarını evrensel, bütünsel, bölünmez, biri diğerine tercih edilemez ve tüm insan haklarının birbiriyle irtibatlı oluşuyla kabul etmektedir. Aynı zamanda BM Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinin
1.Maddeleri, halkların kendi kaderlerini tayin hakkını bir insan hakkı olarak kabul ve ilan eder. Türkiye bu sözleşmelerin 2003 tarihinden beri tarafıdır.
2. İkinci olarak Afrika İnsan ve Halkların Hakkı Şartı da insan haklarını daha geniş çerçevede temellendiren, birey ve vatandaşlık hakları yanında halkların haklarını da “insan hakkı” olarak kabul ve ilan eden bir anlayışa sahiptir. Dolayısıyla insan hakları bireylerin olduğu gibi, halkların da haklarıdır.
Bu metinlerde İHD’nin de benimseyip paylaştığı temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklerine dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki ekonomik, sosyal ve her türden eşitsizlikler, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. O nedenle, İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Dünyadaki bütün çatışma bölgelerinde çatışmaların temelinde genellikle hak ve özgürlük taleplerinin bulunduğu gözlenmektedir.
.............................................
Türkiye çoğulcu etnik, dilsel, dinsel ve kültürel dokuya sahiptir. İnsanı ve doğayı temel alacak bir bakış açısı, hukuksal düzenlemelerin de bu çoğulcu dokuyu hak temelli olarak yansıtmasını gerektirir
Çoğulculuk, İHD’ nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, “herkes farklı, herkes eşit” sloganında ifadesini bulur. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temelidir. İHD demokrasi ile insan hakları arasında koparılamaz bir bağ bulunduğu düşüncesindedir.
O nedenledir ki, İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur.
............................................
TÜRKİYE’NİN BİR BARIŞ SORUNU VARDIR
Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam etmektedir.
Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yarattığı silahlı çatışma hali, hayatın tüm alanlarını etkilemektedir. Halen Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, Kürt sorununda yaşanan bu çatışmalı ortam göz ardı edilerek açıklanamaz.
Devletin silahlı çatışma ve savaş halini sürdürmek için ülke içinde ve ülke dışında (Suriye ve Irak) yürüttüğü askeri faaliyetlerin ekonomik maliyeti oldukça yüksektir ve bu Türkiye bütçesini zorlamaktadır. Türkiye çok uzun yıllardır silahlı çatışma ortamını yaşamaktadır. Barış ve çözüm süreci olarak adlandırılan 2013-2015 tarihleri, çatışmasızlığın Türkiye toplumuna yaşattığı huzur dönemidir. Son üç yılda ise yaşanan silahlı çatışmalarda binlerce insan yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştır.
İHD verilerine göre 2015, 2016 ve 2017 yıllarında silahlı çatışmalarda 2.770 kişi (asker, polis, korucu, silahlı militan ve sivil) yaşamını yitirmiş, 2.400 kişi yaralanmıştır. Silahlı çatışma ortamının etkisiyle tüm Türkiye’de 2015, 2016 ve 2017 yıllarında 916 kişi yargısız infaz sonucu yaşamını yitirmiş, 1.071 kişi yaralanmıştır.
Aynı dönemde, yasa dışı örgütlerin saldırıları başta olmak üzere faili bilinmeyecek şekilde saldırıya uğrayıp yaşamını yitiren insan sayısı 614, yaralı sayısı ise 3.529’dur. Bu rakamları topladığımızda 4.300 kişinin öldüğünü, 7.000 kişinin yaralandığını görmekteyiz. Bu tablo ağır insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri gerçekleştiğini göstermektedir.
Resmi makamların açıklamaları ise durumun daha da vahim olduğunu göstermektedir.
................................
Yüzlerce sivil can kayıplarının yanı sıra tahrip edilen yerleşim yerleri sonucunda yerlerinden zorla edilen yaklaşık 500 bin kişi bulunmaktadır.
Kürt sorunu çözülmediği için Türkiye’nin ülke içinde yürüttüğü askeri operasyonlar Suriye’ye müdahaleye kadar uzanmış, Cerablus-Azez bölgesinden sonra Suriye’nin Afrin bölgesine de müdahaleyle sonuçlanmıştır.
Ocak 2018’de başlayıp Mart 2018’de sona eren Afrin’e yönelik askeri müdahalede çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği, başta BM olmak üzere dünya kamuoyunun bilgisindedir. Bunun yanı sıra Türkiye’nin halen Irak’ın kuzeyinde Federe Kürdistan Bölgesi’nde çok sayıda askeri üssü bulunmakta olup aralıksız askeri operasyonlar yapılmaktadır.
Buradaki can kayıpları hakkında herhangi bir sağlıklı bilgi alınamamaktadır. Görüldüğü gibi Kürt sorununun çözümsüz kalması durumunda, savaşın kapsadığı alan giderek büyümektedir. Bunun insani ve mali açıdan sürdürülebilir bir yanı yoktur.
......................................
Kalıcı barış için çatışma nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için ilk yapılması gereken çatışmaların durması, sona erdirilmesi, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkân sağlanmasıdır.
Türkiye’nin yönetim sisteminin otoriterleştiği koşulların ortadan kaldırılarak demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir.
İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi
Yorumlar (0)
 
                        TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "
 
                        İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR
 
                        CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI
 
                        AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ
 
                        AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "
 
                        KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "
 
                        ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ
 
                        ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI
 
                        BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
 
                        BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "
 
                        BU GÜN TURK BASIN TARİHİ AÇISINDA KARA BIR GÜNDÜR
 
                        MALATYA TSO DAN TORBA YASAYA TEPKİ: İŞ DÜNYASININ YÜKÜ ARTIYOR
 
                        29 EKİM COŞKUSU ARGUVAN DA YAŞANACAK
 
                        CHP MALATYA İL YÖNETIMİ GÖREV BÖLÜMÜ YAPTI
 
                        ATMALILAR OKULUNA NOTER DESTEĞİ
 
                        KESKİNDEN SERT CEVAP " ÇIFTÇIYE. ESNAFA, TÜCCARA VERDİGINIZ BIR KATKI YOK BARİ KONUŞARAK RAHATSIZLIK VERMEYIN "K
 
                        MALATYA TÜCARET BORSASI BASKANI ÖZCAN: KAYISININ MARKASI MALATYADIR. TARTISMA DEGIL BİRLİK GEREKİYOR
 
                        AĞBABA " BİZİM RAKİBİMIZ BASKİL ELBISTAN DEGİL RAKİPLERİMİZ İRAN ÖZBEKISTAN...VS
 
                        HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ
 
                        TURGUT ÖZAL KARAKUCAK GURESLERİ BASLIYOR
 
                        ARGUVANLI ÖGRENCİLERE BESLENME DESTEĞİ
 
                        Anadolu’dan Çıkan Lezzet Hikâyesi Ulusal Markaya Dönüşüyor
 
                        CHP MALATYA 39. OLAĞAN İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
                        AGBABA " REZERV MAĞDURİYETİ SONLANDIRILSIN "
 
                        ARGUVAN BELEDIYESINDE YENI BELEDIYE BASKAN YARDIMCISI GOREVE BASLADI
 
                        MALATYA HEKIMHAN'LILAR ANKARA'DA PILAV KAŞŞIK'LATTILAR
 
                        HEKIMHAN BELEDIYESINDE ÇOK AMACLI SOSYAL TESIS İHALESİ
 
                        AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "
 
                        BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR
 
                        MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR
 
                        ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI
 
                        ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI
 
                        MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ
 
                        YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
 
                        " GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :
 
                        AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "
 
                        CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI
 
                        MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR
 
                        MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET
 
                        