Madımak'ta katledilenler için Sivas katliamını Unutmadık Aklımda Yürüyüşü yapıldı
Gündem, 02 Temmuz 2019 17:06
Türkiye tarihinde kara bir leke olarak anılan Madımak Katliamı’nın üzerinden tam 26 yıl geçmesine rağmen ölen 37 kişi unutulmadı ve sosyal medyada #unutMADIMAKlımda denildi ve Türkiye nin birçok yerinde Birçok yerde ve olayın gerçekleştiği Sivas’ta yapılan çok büyük katılımla yürüyüşlerle anıldı.
MADIMAK OTELİ’NDE NELER OLMUŞTU?
Katliam tarihe yaşandığı otelin ismi ile geçti: Madımak Katliamı
2 Temmuz 1993’te aralarında Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu ve çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü kişilerin bulunduğu 51 kişilik bir grup Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta Madımak Oteli’nde kalıyordu.
Dört gün sürecek şenliklerde söyleşiler düzenleyecek, kitaplarını imzalatacak ve şarkılar söyleyecek olan sanatçı grubu sadece birinci gün etkinliklerini gerçekleştirebildi. Şenliğin ikinci günü olan ve Cuma gününe denk gelen 2 Temmuz’da namaz çıkışı toplanan radikal İslamcı bir grup etkinliğin yapıldığı alana “Sivas laiklere mezar olacak" sloganlarıyla yürümeye başladı.
Yürüyüş esnasında ‘Halk Ozanları’ heykeli yıkıldı ve yerde sürüklendi. Gruba kimse müdahale etmediği gibi akşam saatlerine doğru katılımcı sayısı hızla artarak 15 bine yükseldi. Binlerce kişi otelin önünde sloganlar eşliğinde binayı taşladı ve camlar kırıldı. Birkaç saat içinde otel önündeki araçlar ateşe verildi ve son olarak otelden de alevler yükselmeye başladı.
Grup tarafından çıkarılan yangında yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişilik bir grup ile; 2 otel görevlisi ve 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti. Ölenlerden bazıları yanarak yaşamını yitirmiş, bazıları da linç korkusu yüzünden dışarı çıkamamış ve içerde sıkışmışlardı.
Yangını söndürmek için zamanında müdahale etmeyen itfaiye de geldiğinde büyümüş olan alevleri kontrol altına almakta yetersiz kaldı. Dönemin siyasileri olayın münferit olduğu yönünde açıklamalar yapsa da uzun yıllar katliamın Özel Harp Dairesi tarafından planlandığı yönünde iddialar da dâhil olmak üzere pek çok senaryo dile getirildi.
Mustafa Yıldız: İnsanlık tarihinde kara bir leke
Yıldız, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olayların 26. yılı dolayısıyla Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda yaptığı açıklamada, Madımak'ın insanlık tarihinde "kara bir leke" olduğunu söyledi.
Yıldız, Sivas'ın barış ve kardeşlik kenti olduğunu yüksek sesle dillendirmek istediklerini belirterek, "İnsanlığın bu tür acıları bir daha yaşamaması için Madımak'ın 'utanç müzesi' olması taleplerimizi tekrarlıyoruz." diye konuştu.
Sivas olaylarının yaşandığı 2 Temmuz'da Sivas Demokrasi Platformu birleşenleri olarak Hacı Bektaş Veli Vakfı önünde toplanılacağını anlatan Yıldız, karanfillerle İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına hareket edileceğini kaydetti.Katliam sonrası neler oldu?Yaşanan üzücü olayın ardından ilk etapta 35 kişi daha sonra ise 190 kişi gözaltına alındı, 66’sı serbest bırakıldı, geride kalan 124 kişi ise"Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak" suçuyla Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 1 yıl boyunca yargılandı. Dava tarihe “Sivas Davası” olarak geçti.
Dava sonucunda 22 sanık 15’er yıl, 3 sanık 10’ar yıl, 54 sanık 3’er yıl, 6 sanık 2’şer yıl hapisle cezalandırıldı. Yargılananlardan 37’si ise beraat etti. Takip eden yıllarda Yargıtay DGM kararını bozdu ve sanıklar yeniden yargılandı. 1998’de onaylanan yeni kararda 33 sanık idam, 14 sanık ise 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı ancak idam cezaları usul noksanlıkları nedeniyle bozuldu.
Usul eksiklikleri giderildikten sonra 2000 yılında yeniden idam cezasına çarptırılan 33 sanık 2002’de idam cezasının kaldırılması ile müebbet hapse mahkûm oldu. Sanık avukatlarından birçoğu muhafazakâr sağ partilerde milletvekili ve bakanlık pozisyonlarına kadar yükseldi ve geçen zaman içerisinde gerçekleşen tahliyeler ile hapisteki kişi sayısı 33’e düştü.
Sivas katliamının kilit isimlerinden 8 sanık ise 1997’deki bozma kararı sonrasında firar ederek kayıplara karıştı. Bunların içinde davanın bir numaralı sanığı Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak da bulunuyor.
2011 tarihinde Sivas’ta kalp krizi sonucu öldüğü ileri sürülen ve gizlice Yukarı Tekke Mezarlığına gömüldüğü söylenen Erçakmak hakkındaki dava, öldüğü için düşürüldü. Mağdurların avukatları DNA testi talep etti ve mezardaki kişinin yüzde 99,9 Erçakmak olduğu tespit edildi.
Çiller’den büyük gaf: "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir."Dönemin başbakanı Tansu Çiller; "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir" diyerek oldukça büyük bir gafa imza attı ve büyük tepki gördü. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise ; "Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır... Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır" şeklinde açıklama yapmıştı. Sivas Davası zaman aşımına uğruyor
Son olarak Sivas Davası 2014 yılında zaman aşımına uğradı ve tamamıyla kapatıldı. Bu olay sonrası sivil toplum kuruluşlarının ve partilerin “insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılması” talebinde bulunması üzerine mahkeme başkanı, “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verilmiştir.” şeklinde açıklama yaptı.
Karar üzerine dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, davanın zaman aşımına uğradığı ifadesini yanlış bulduğunu belirterek "Sadece 5 kişi ile ilgili zaman aşımı olmuştur. Müebbet hapis cezası ile içeride olan onlarca insan var.
Burada hedef saptırılıyor. Tek taraflı bakmayı doğru bulmuyorum. Başka davalarda da zaman aşımı süreci işlemişti." şeklinde açıklama yapmıştı. Madımak Oteli’ne ne oldu? Madımak Oteli şu anda “Sivas Bilim ve Kültür Merkezi” olarak hizmet veriyor.
Madımak Katliamı’nda hünharca ateşle yakılarak Öldürülenler
Muhlis Akarsu – 45 yaşında, sanatçı• Muhibe Akarsu – 45 yaşında, Muhlis Akarsu’nun eşi• Gülender Akça – 25 yaşında• Metin Altıok – 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci• Mehmet Atay – 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı• Sehergül Ateş – 30 yaşında• Behçet Sefa Aysan – 44 yaşında, şair• Erdal Ayrancı – 35 yaşında• Asım Bezirci – 66 yaşında, araştırmacı, yazar• Belkıs Çakır – 18 yaşında• Serpil Canik – 19 yaşında• Muammer Çiçek – 26 yaşında, aktör• Nesimi Çimen – 62 yaşında, şair, sanatçı• Carina Cuanna Thuijs – 23 yaşında, Hollandalı akademisyen• Serkan Doğan – 19 yaşında• Hasret Gültekin – 22 yaşında şair, sanatçı• Murat Gündüz – 22 yaşında• Gülsüm Karababa – 22 yaşında• Uğur Kaynar – 37 yaşında, şair• Asaf Koçak – 35 yaşında, karikatürist• Koray Kaya – 12 yaşında• Menekşe Kaya – 15 yaşında• Handan Metin – 20 yaşında• Sait Metin – 23 yaşında• Huriye Özkan – 22 yaşında• Yeşim Özkan – 20 yaşında• Ahmet Özyurt – 21 yaşında• Nurcan Şahin – 18 yaşında• Özlem Şahin – 17 yaşında• Asuman Sivri – 16 yaşında• Yasemin Sivri – 19 yaşında• Edibe Sulari – 40 yaşında, sanatçı• İnci Türk – 22 yaşında
Kaynak: Madımak’ta katledilenler için Unutmadık Aklımda Yürüyüşü
Gündem, 02 Temmuz 2019 17:06
Yorumlar (0)
YILDIZ" BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DAR EDİR "
MALATYA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNDE
BİZ BU YOLA ÇIKARKEN " İŞİMİZ AKÇADAĞ SEVDAMIZ AKÇADAĞ "
TSO dan MSOB'a ziyaret BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
EREN'DEN YILDIZ'A GÖREV TESLIMİ
VALİLIĞİN EMEKTARI EMEKLİ OLDU
AĞBABA " HİÇ BİR ZORLUK 19 MAYIS ÖNCESINDEN DAHA BUYÜK DEĞILDİR. BU ÜLKENİN EVLATLARININ UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK "
Ağbaba’dan Tbmm’de Sert Ekonomi Eleştirisi: “Millet Aç, Kiracılar Perişan”
CHP İl başkanları ortak açiklama: " HALKIN DEDİĞİ OLACAK TÜRKİYE KAZANACAK "
DEMOKRASİYE HUKUKA VE HALKIN İRADESINE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURDAYIZ " VELİ AĞBABAYA ÇAMUR BULASMAZ "
BAŞKAN GEÇİT " VERDİĞİMIZ SÖZLERI BİR BİR YERİNE GETİROYORUZ "
MHP İL BAŞKANI GÖKHAN GÖK'TEN HEKİMHAN VE KULUNCAK ILÇELERİNE ZİYARET
BAŞKAN TAŞKIN TAŞTEPE REZERV ALANINDA İNCELEMELER DE BULUNDU
MALATYA VEKİLLERİNİN PERFORMANS KARNESİ
MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ
MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA
MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR
ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK
CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU
MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "
KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "
AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
BALYAN KÖYLÜLERİ SESİNİ YÜKSELTTİ
HAMİT FENDOĞLUNU ANMA
KESKİN " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "
MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU
BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ
BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..
