OHAL ve KHK'ler Eliyle Yaratılan Hukuksuzluğa Boyun Eğmeyeceğiz!

Sağlık, 01 Kasım 2019 09:23

OHAL ve KHK'ler Eliyle Yaratılan Hukuksuzluğa Boyun Eğmeyeceğiz!

 

Kararlı bir mücadeleyle bu kötülükle baş edeceğiz”

 

 

 

     SES Merkez yönetim kurulu 29 Ekim 2016 tarihli 675 sayılı OHAL KHK’si ile hukuksuz, gerekçesiz, dayanaksız bir biçimde kamu görevinden ihraç edildikten sonra 17 Şubat 2017 tarihinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Bülent Uçarı anarak sürecin gelişmelerini değerlendirdi.

OHAL Komisyonu’nun 2019/39391 sayılı ve 26.09.2019 tarihli kararı ile başvurusu kabul edilerek kamu görevine iadesine karar verilen sendikamızın Malatya Şube eski Eş Başkanı Bülent Uçar’ın süreci ile ilgili olarak sendikamız genel merkezinde “OHAL ve KHK’ler Eliyle Yaratılan Hukuksuzluk” konulu basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Bülent Uçar’ın eşi Songül Uçar,

 Malatya Şube Eş Başkanımız Zuhal Güler,

KESK EŞ Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik,

KESK’e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri,

 TTB Merkez Konseyi Üyesi Gülriz Erişgen,

 İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile HDP’li vekiller Ömer Faruk Gergerlioğlu, Semra Güzel, Mehmet Tiryaki ve Necdet İpekyüz katıldı.

 

       SES Merkez Yönetim Kurulumuz adına açıklama yapan Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, şöyle konuştu:

 

 “1993 yılından itibaren sağlık memuru olarak sağlık hizmeti sunumunu başarı ile yürüten Bülent Uçar, aynı zamanda da sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinin bir neferiydi.

       Sendikamızın Malatya Şube Başkanlığı da dahil olmak üzere her kademesinde görev alan Bülent Uçar, 29 Ekim 2016 tarihli 675 sayılı OHAL KHK’si ekindeki listede ismine yer verilerek, hukuksuz- gerekçesiz-dayanaksız bir biçimde kamu görevinden ihraç edildi.

 Binlerce kamu emekçisi gibi.

     Haksızlıkların karşısında boyun eğmediği gibi açlıkla terbiye etmeye çalışanlara inat yaşamını idame ettirmek için iş aramaktan da geri durmadı. İŞKUR da dahil olmak üzere bir çok yere iş başvurusunda bulunmuş olmasına rağmen iktidarın ihraçlara yönelik kara propagandası nedeniyle iş bulamıyor ya da bulduğu işlerden de kısa sürede çıkarılıyordu. 

      Tarih 17 Şubat 2017’yi gösterdiğinde kalbi daha fazla bu hukuksuzluğa, haksızlığa dayanamadı Bülent’in. Kalp krizi geçirerek bizleri ve sevenlerini yalnız bıraktı. Sonra ne mi oldu? 11 Eylül 2017 tarihinde OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’na sendikamız avukatlarının yapmış olduğu başvuru kabul edilmiş ve kararda Bülent Uçar ile ilgili adli- idari hiçbir soruşturma ve kovuşturmanın olmadığı ve ayrıca herhangi bir yasa dışı örgüt veya yapı ile ilişkili olmadığı ve bütün hakları ile kamu görevine iadesine karar verilmiştir.

        Peki ya yaşam hakkı, Bülent’in yaşam hakkını gasp edenler hesabını verecek mi? 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra, “Allah’ın bir lütfü” demişti dönemin Cumhurbaşkanı.

O günden bu güne; 732 gün OHAL sürdü,

32 KHK çıktı,

152 kanun değiştirildi,

 Bu KHK’lerle toplam 48 özel sağlık kuruluşu, 179 basın yayın kuruluşu, 1.767 dernek, 4.722 işyeri kapatıldı, 48.535 kişi işsiz kaldı, 209’u gazeteci, 95’i belediye başkanı, 12’si milletvekili olmak üzere 70.689 kişi tutuklandı,

 99 belediyeye kayyum atandı,

19 sendika ve konfederasyon kapatıldı,

 7 grev yasaklandı,

     11257’si sağlık ve sosyal hizmet emekçisi olmak üzere 135.856 kişi sorgusuz sualsiz bir şekilde işinden oldu,

58 kişi OHAL ve KHK bağlantılı intihar ve şüpheli ölümle yaşamını yitirdi.

     Bütün bu hukuksuzluğa OHAL Komisyonu da dahil oldu, bugün itibari ile OHAL Komisyonu suç işlemeye devam ediyor. Komisyon 126 bin 200 başvurudan 92 binini sonuçlandırdı ve sadece 8 bin 100 başvuruyu kabul etti. 83 bin 900 başvuruyu reddetti. OHAL Komisyonu’nun işlediği suçu şimdi de idare mahkemeleri devralıyor.

        Uygulamaları ile birlikte devam eden OHAL’in Anayasaya aykırı olduğu, yine OHAL KHK’lerinin de Anayasaya aykırılı olmasının yanı sıra yapılan işlemlerin temel haklara aykırı olduğu ve kamu görevinden çıkarılan kişilerde “medeni ölüm” hali yarattığını her defasında ifade ettik.

         Yine OHAL KHK’leri nedeniyle 12 Eylül faşizminin uygulamalarından biri olan güvenlik soruşturması uygulaması geri getirilerek “kendileri gibi düşünmeyenlerin” kamuda görev yapmasının önü kesilerek binlerce insan da bu sebeple mağdur edilmektedir. 

        Öyle ki öğrenci olduğu dönemlerde demokratik eylem ve etkinliklere katılmak, “Özgecan’ın katledilmesi sonrası yapılan basın açıklamasına katılmak” gibi gerekçeler kişilerin güvenlik soruşturmasını geçememesine sebep olarak gösterilmektedir.

      OHAL KHK’leri ile hayata geçirilen faşizan uygulamaların bedelini sadece emekçiler değil aileleri de ödemektedir. İş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, emeğe, demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırıları hız kesmeden sürdüren AKP iktidarı, faşizan uygulamaları ile yaşamın her alanını olumsuz etkileyerek sağlıksız bir toplum yaratmıştır.

          Bütün bu sağlıksız uygulamalar da göstermektedir ki AKP iktidarı yaklaşan sonunu uzatmak için faşizan uygulamalarına devam etmek zorundadır. Bu ülkenin emek, demokrasi, insan hakları ve barıştan yana olanları da bir araya gelerek AKP’nin sonunu hızlandırmak, faşizmin karşısında set oluşturmak zorundadır.

         İnsanları mağdur eden, toplumu kıskacına alan ve geri dönüşü olmayan bu uygulamalar (Bülent Uçar’da olduğu gibi) sonuçları ile birlikte derhal iptal edilene, bu uygulamaları hayata geçirerek insanları sağlığından edenlerden hesap sorana kadar mücadelemiz devam edecektir.”

 

40 aydır OHAL hukuksuzluğuyla karşı karşıyayız

 

        Erden’in ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 40 aydır OHAL hukuksuzluğuyla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek, AKP’nin muhalefet eden tüm toplumsal kesimlere düşman hukukuyla yaklaştığını ifade etti.

Hukuksuzluğa karşı emek ve meslek örgütleriyle birlikte yoğun bir mücadele yürüttüklerini vurgulayan Bozgeyik, sözlerine şöyle devam etti: “KHK’lerle en temel haklarımız ortadan kaldırıldı. OHAL Komisyonu’nun tarafsız olmadığını defalarca ifade ettik ve etmeye devam ediyoruz.

 Hukuksuzluk komisyon aracılığıyla devam ediyor.

Baskı politikaları bu süreçte birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bülent Uçar ihraç edildikten sonra çalışma hakkı ortadan kalktı ve yaşadığı sorunlar karşısında kalp krizi geçirdi. Komisyonun verdiği iade kararı tüm bu yaşananları ortadan kaldırmayacaktır.

       KESK olarak OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesini, işlerine son verilenlerin hepsinin Meclis’te yapılacak bir yasal düzenlemeyle işlerine iade edilmesini talep ediyoruz. Mücadelemiz artarak devam edecektir.”

 

Bütün bu sürecin vebalini kim karşılayacak?

 

        Malatya Şube Eş Başkanımız Zuhal Güler ise Bülent Uçar’ın yaşam koşulları ve sendikal mücadelesine değindiği konuşmasında, Uçar’ın ihraç sürecini anlattı. Güler, Uçar’ın yaşamını yitirmesinden sonra işe iade kararı çıkmasının hem ailesini hem kendilerini çok incittiğini belirterek, “Bütün bu sürecin vebalini kim karşılayacak? Sendikamız SES ve konfederasyonumuz KESK’in ihraç edilen üyelerimizle dayanışması bize güç verdi. Bundan sonraki süreçte de, Bülent’in hukuksal sürecinde de yan yana olacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

 

 Bu süreçte tamir edilemeyecek zararlar verildi.

 

 

 

       Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Gülriz Erişgen de OHAL ve ihraçlar sürecinde sağlık alanında kıyım yaşandığını ifade ederek, “Bu süreçte tamir edilemeyecek zararlar verildi. Mantığı yok, açıklaması yok, tamamen faşizm. Yaşamları pahasına mücadele edenlere teşekkür ediyorum. Onlardan aldığımız güçle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Yargı önüne çıkamayan binlerce KHK’li var.

 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise binlerce ihracın devlet tarafından damgalanarak her şeyden mahrum edildiğini söyledi. Gergerlioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Hukuksuz ve somut olmayan delillerle ihraç edilenler iş arkadaşları, akrabaları, yakınları tarafından dışlanıyor. Bir gayya çukuruna düşmüş durumdayız. Yargı önüne çıkamayan binlerce KHK’li var. İhraç edilenler içinde intihar vakaları, sağlık sorunları ve ölümler yaşanıyor. Bunlar cinayettir, failleri mutlak surette yargılanmalıdır. Ben de KHK’li bir doktorum, Bülent’in yaşadığı süreci anlıyorum, biliyorum. Ama sonra pardon deline vakalardan. Meclis’te de bu sürecin peşini bırakmayacağız. İktidarın pervasız ve hukuksuz tavrı devam ediyor. OHAL Komisyonu kararları hukuksuz. Tablo oldukça kara ve ağır.”

 

Kararlı bir mücadeleyle bu kötülükle baş edeceğiz”

 

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da hukuksuz ve Anayasasız bir sürecin dayatıldığını vurgulayarak, “İktidara yaranmak isteyen idareciler tarafından hayatı karartılan insanlar var, bedel ödeyen çok insan var. Kararlı bir mücadeleyle bu kötülükle baş edeceğiz” diye konuştu.

Sağlık, 01 Kasım 2019 09:23

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
KESKİNDEN BAKAN IŞIKHANA TALEP DOSYASI:

KESKİNDEN BAKAN IŞIKHANA TALEP DOSYASI:

AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "

AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "

MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ

MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ

CHP DE  "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI

CHP DE "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI

AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK

AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK

MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN

MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN

GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "

GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "

MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI

MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI

DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI

DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI

AĞBABA " BENİM ALNIM AK BAŞIM DİKTİR "

AĞBABA " BENİM ALNIM AK BAŞIM DİKTİR "

ARGUVANDA ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS İNŞAATI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

ARGUVANDA ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS İNŞAATI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

KAYSI FESTİVALİ 17 - 21 TEMMUZ DA YAPILACAK

KAYSI FESTİVALİ 17 - 21 TEMMUZ DA YAPILACAK

ÇGD " RTÜK'ÜN GÖREVİ  NATO KOMSERLİĞI DEGİLDİR "

ÇGD " RTÜK'ÜN GÖREVİ NATO KOMSERLİĞI DEGİLDİR "

MALATYA CHP DE DİSİPLİN SÜRECİ  BAŞLADI..!

MALATYA CHP DE DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLADI..!

TSO DA ILK ADAYLIK AÇIKLAMASI MAHMUT POYRAZ DAN

TSO DA ILK ADAYLIK AÇIKLAMASI MAHMUT POYRAZ DAN

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE  "

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE "

ÖZGÜR ÖZEL FİNANCAL TIMES'A YAZDI:  ERDOGAN SADIK MUHALEFETİNI YARATMAK İSTIYOR

ÖZGÜR ÖZEL FİNANCAL TIMES'A YAZDI: ERDOGAN SADIK MUHALEFETİNI YARATMAK İSTIYOR

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK MEKTUP

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK MEKTUP

FESTİVAL AKÇADAĞI TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE TAŞIDJ...ANCAK...!!

FESTİVAL AKÇADAĞI TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE TAŞIDJ...ANCAK...!!

AAKÇADAGDA ILK PROJENIN TEMELI ATILDI

AAKÇADAGDA ILK PROJENIN TEMELI ATILDI

28. YEŞİLYURT KÜLTÜR  SPOR VE KİRAZ  FESTİVALİ RENKLİ VE  COŞKU DOLU ANLARA SAHNE OLDU

28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALİ RENKLİ VE COŞKU DOLU ANLARA SAHNE OLDU

MALATYA'DA BİR STK , BİR VİZYON BİR İZ

MALATYA'DA BİR STK , BİR VİZYON BİR İZ

MALATYANIN  " SARI ALTINI " AVRUPA YOLLARINDA

MALATYANIN " SARI ALTINI " AVRUPA YOLLARINDA

CHP MALATYA'DA KRİZ DERİNLEŞIYOR: İKİ HAFTADIR YÖNETİM LİSTESİ H

CHP MALATYA'DA KRİZ DERİNLEŞIYOR: İKİ HAFTADIR YÖNETİM LİSTESİ H

Arguvanda birlik beraberlik aşureikrami

Arguvanda birlik beraberlik aşureikrami

AĞBABA " SUÇUMUZ CHP 1. PARTİ YAPMAK "

AĞBABA " SUÇUMUZ CHP 1. PARTİ YAPMAK "

BAŞKAN SADIKOĞLU: İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI VALİ YAVUZA İLETTİ.A

BAŞKAN SADIKOĞLU: İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI VALİ YAVUZA İLETTİ.A

NATO ZİRVESİ VE BASIN

NATO ZİRVESİ VE BASIN

MALATYA DA CHP NİN KAPISI GECE YARISI ZORLANDI

MALATYA DA CHP NİN KAPISI GECE YARISI ZORLANDI

MUHARREM ORUCU  ORUÇ AÇMA LOKMASINDA CANLAR BİR ARAYA GELDİ

MUHARREM ORUCU ORUÇ AÇMA LOKMASINDA CANLAR BİR ARAYA GELDİ

AĞBABA " KANITLASIN KAFAMA SIKARIM "

AĞBABA " KANITLASIN KAFAMA SIKARIM "

BAŞKAN TAŞKINDAN PROF.DR SEZAİ YILMAZA ZİYARET

BAŞKAN TAŞKINDAN PROF.DR SEZAİ YILMAZA ZİYARET

28. YEŞİLYURT KÜLTÜR  SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK

28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK

BAŞKAN TAŞKIN'DAN MUHARREM AYI MESAJI

BAŞKAN TAŞKIN'DAN MUHARREM AYI MESAJI

CHP 13 İLÇE  BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL, VELİ AĞBABA VE BARIŞ YILDIZA TAM DESTEK

CHP 13 İLÇE BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL, VELİ AĞBABA VE BARIŞ YILDIZA TAM DESTEK

ARGUVAN BELEDİYESİ ARAC FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ

ARGUVAN BELEDİYESİ ARAC FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ

TSO BAŞKAN YARDIMCISI BASRİİLHAN

TSO BAŞKAN YARDIMCISI BASRİİLHAN

ÇAMLICA KOLLEJİ 332 LİSANSLA  SPORCU YETİŞTİ

ÇAMLICA KOLLEJİ 332 LİSANSLA SPORCU YETİŞTİ

BAŞKAN GEÇİT " MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN  E PAYLAŞ.ANIN AYIDIR "

BAŞKAN GEÇİT " MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN E PAYLAŞ.ANIN AYIDIR "