Bu Topraklardaki En Büyük İşçi Sınıfı Direnişlerinden Biri: 15-16 Haziran
Gündem, 15 Haziran 2020 01:56
Ne Olmuştu?
1970 yılında CHP ve AP’li milletvekillerinin 274 sayılı Sendikalar Kanunu ve 275 sayılı Grev ve Lokavt kanunda değişiklik bulunduran taslağın 230 oyla kabul edilmiş ve 4 ret oy kullanan Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri Kanun değişikliğine itiraz ederek Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Kanun değişikliği işçilerin Türk-İş’ten DİSK’e geçişini önlemeye ve DİSK’in kitleselleşmesini engellemeye, Sendikal örgütlenmeye ve Grev haklarının kısıtlanmasına yönelikti nitekim kanunun onaylamasıyla işçi sınıfı İstanbul merkezli olmak üzere ilk olarak iş bırakarak ardından yürüyüşe geçerek kanun değişikliğini protesto ettiler. 274 sayılı sendikalar kanununda aşağıdaki değişiklikler yer alıyordu;
-Bir işçi sendikasının Türkiye çapında faaliyet gösterebilmesi için o iş kolundaki toplam işçi sayısının üçte birinin üye kaydetmiş olması gerekir.
-İşçi federasyonlarının faaliyet gösterebilmesi için o iş kolundaki toplam işçi sayının üçte birini kaydetmiş olması gerekir.
-İşçi konfederasyonlarının kurulabilmesi için sendikaların ve federasyonların, sendikalı işçilerinin üçte birini üye yapması gerekir.
-Sendika üyeliğinden ayrılmak için tek tek noter karşısına çıkmak gerekir.
-Sendika kurmak için en az üç yıl iş yerinde çalışmak gerekir.
-Uluslararası işçi kuruluşlarına ancak en fazla işçiyi barındıran konfederasyon üye olabilir.
Kanun değişikliğiyle birlikte İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında işçiler fabrikalarda iş bırakarak yürüyüşe geçmişti.
Bugün önümüzdeki görev 15-16 Haziran ruhunu işçi sınıfında yaratmaktır
Sermayenin doymak bilmeyen doğa sömürüsü küresel iklim kriziyle bizleri karşı karşıya bırakırken, Covid-19 Pandemisiyle birlikte işçi sınıfı üzerindeki sömürüsünü arttırmıştır. Sermayenin devamlılığın halk sağlığından daha önemli olduğunu fabrikalarda göstermelik önlemlerle görüyor ve pandemi süreci öncesindeki çalışma koşullarımızdan farkı olmayan koşullarda çalışmaya devam ediyoruz.
Korana virüsü sebebiyle işten çıkartmalar yasaklanırken ücretsiz izinin önünün açılmasıyla işçi sınıfına 1170 lira sefalet ücreti verilmekte nitekim 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 492 lira 5 kuruş, yoksulluk sınırı ise 6 bin 986 liradır.
15-16 Haziran 1970 yılında işçilerin sendikal haklarına göz diken sermaye, bugünse işçinin ödenmemiş emeğinin bir parçası olan Kıdem Tazminatına göz dikmiş durumdadır. Kıdem tazminatının fona devredilerek konut, araba vb. sektörlerdeki harcamaların teşvikine yönelik yapılan planlamalar sermayenin kendi sürekliliğinin planından başka bir şey değildir.
15-16 Hazirandaki işçi sınıfının dirençli duruşu sendikal hak gasplarının yapılmasını önlemişti. Bugün işçi sınıfı kayıt dışı, Şantiyelerde ve Mevsimlik Tarım işçilerinin çalışma alanlarında Covid-19 pandemisine yönelik önlemler alınmadan kötü yaşam koşullarında çalışmakta, Taşeronlaşmayla hak gasplarına uğramaktadır.
Bugün önümüzdeki görev, işçi sınıfında 15-16 Haziran ruhunu hak gasplarına karşı bir araya gelmenin zeminlerini yaratarak yaşatmalıyız. 15-16 Haziran işçi sınıfı direnişi, işçi sınıfının hak verilmez, hak alınırın yaşamdaki somut ifadesidir.
Gündem, 15 Haziran 2020 01:56
Yorumlar (0)
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU
BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ
BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..
MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK
BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA
MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR
MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "
HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ
HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI
EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "
CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI
ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ
AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "
CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ
ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR
ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
