BİZ KAZANACAĞIZ, GERİ DÖNECEĞİZ! YAŞASIN KESK; YAŞASIN EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ!

Yaşam, 21 Temmuz 2020 17:09

BİZ KAZANACAĞIZ, GERİ DÖNECEĞİZ! YAŞASIN KESK;   YAŞASIN EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ!

 

 

         BTS Malatya Şube Başkanı ve KESK Malatya Dönem Sözcüsü Hasan AKDEMİR yazılı bir açıklama yaparak emek ve demokrasi mücadelesini enin de sonunda kazanacaklarını belirterek ” Daha birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı 15 Temmuz’u diriliş olarak tanımladı. Bu açıklama erimekte, bitmekte olan iktidarın 20 Temmuz sivil darbesi ile 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirdiklerinin açıkça itiraf edilmesidir.

         15 Temmuz darbe girişimi paylaşılamayan iktidarın ele geçirilmesini ve başarılı olması durumunda ezilenlerin, emekçilerin ülkemizde on yıllardır büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri demokratik kazanımların gasp edilmesini hedefler iken 20 Temmuz sivil darbesi ile de AKP aynı hedefleri kendi açısından gerçekleştirmek istemiştir.

          AKP 20 Temmuz sonrası bir yandan ikili iktidara son vererek kendi iktidarını tahkim ederken bir yandan da demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, emeğe ve kadın kazanımlarına dair tüm değerlere bir saldırı başlatmıştır.

       OHAL KHK’ ları ile yaşamın her alanına müdahale edilmiştir. Kamunun tek parti devletine ve piyasacı anlayışa uygun hale getirilmesi, kadrolaşmanın tamamlanması, iş güvencesinin tümüyle ortadan kaldırılması, fişlemenin yasal hale getirilmesi gibi yıllardır emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesi nedeniyle yapamadıkları ya da tamamlayamadıkları hedeflerini hayata geçirmek istemişlerdir.

         OHAL KHK’leri ile resmi açıklamalara göre 126.000 bini aşkın kişi fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi normal koşullarda asla suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edilmiş, hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır.

         KHK’ler ile gerçekleştirilen ihraç işlemiyle aynı zamanda anayasa ile güvence altına alınan başta çalışma hakkı olmak üzere temel haklar yok sayılmıştır.

         OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıl süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirilmiştir.

         Komisyonun kurulması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmiş olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18.100 dosya karara bağlanmayı beklemektedir.

         Cumhurbaşkanlığının komisyon üyelerini görevden alma yetkisi ve komisyon üyelerinin atanma usulleri, tüm kurumlar üzerindeki iktidarın açık baskısı gibi nedenlerden dolayı komisyonun tarafsız ve bağımsız çalışma olanağı yoktur.

         Komisyon asgari ilkelerden olan kişiden savunma alınmasına dahi gerek duymamıştır. Başvurucular hiçbir aşamada ne ile suçlandıklarını bilmeden, aleyhlerine olan delilleri görmeden ve savunma haklarını kullanmalarına olanak tanınmadan dosya üzerinden kararlar verilmektedir.

           Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız üyelerinden olup ihraç edilenlerden şu ana kadar savunması istenen tek bir kişi yoktur. Kişiler başvurusunu yaparken dahi neden ihraç edildiğine ilişkin bilgi sahibi değildir.

             İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı tamamen muğlâktır. Bu muğlâklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır.

            Komisyonun yasal dayanaklar ve emsal kararlara riayet etmeden, tarafsızlık ve adil yargılanma haklarını gözetmeden başvuruları karara bağlaması temel hak ve özgürlüklere de aykırılık teşkil etmektedir.

           Haklarında soruşturma yürütülen, savcılıklar tarafından takipsizlik ya da mahkemeler tarafından beraat kararı verilen kamu emekçilerinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen, başvuruları ret edilmektedir. İhraç gerekçesi yargı kararı ile açıkça ortadan kalkmış olmasına rağmen başvuruların ret edilmesi komisyonun uluslararası sözleşmeleri, anayasayı ve yasaları hiçe saydığını ve suç işlediğini göstermektedir.

           Komisyonun son açıklaması 3 Temmuz 2020 tarihlidir. Komisyon bu tarih itibariyle; OHAL kapsamında yayımlanan KHK’ler ile 125.678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131.922 tedbir işlemi gerçekleştirildiğini, Komisyona yapılan başvuru sayısının 126.300 olduğunu açıklamıştır.

          Açıklamanın devamında 12.200’ü kabul, 96.000’i ret olmak üzere yaklaşık 4 yıldır alınan karar sayısının 108.200 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 18.100 olduğu belirtilmiştir.

3 Temmuz 2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre KESK li ihraçların dosya incelemeleri geciktirilmektedir.

         OHAL komisyonuna yapılan KESK’li ihraç sayısı 4.284 kişi olup  558 adeti göreve iade edilmiş, 1.160 adeti ret edilmiş halen 2.566 adet dosya incelemeye alınmamıştır.

        Belirtilen sayılara bakıldığında KESK’linin dosyaları hakkındaki kararların bekletildiği görülmektedir.

        İhraçlar sadece hukuki bir sorun ve durum değil çok daha önemlisi aileleri, yakınlarıyla birlikte milyonlarca insanımızı derinden etkileyen devasa toplumsal bir sorundur. İnsanların çalışma hakkının yanı sıra seyahat hakları, sağlık hakları, eğitim hakları, düşünce ve ifade özgürlükleri başta olmak üzere anayasal hakları ellerinden alınmış, kısıtlanmıştır.

          Özelde bile çalışmaları, işyeri açmaları engellenmiştir. Kendilerine “geçmiş olsuna gidilmesi kimi kamu emekçilerinin ihraç edilmesine gerekçe yapılmıştır. İhraç edilen arkadaşlarımız aşiret/kabile devletlerinde dahi görülmeyecek uygulamalarla karşılaştılar, halen de karşılaşıyorlar.

            Kimi arkadaşlarımızın bedenleri bu zor şartlara daha fazla dayanamadı ve ağırlıkta kanser gibi strese bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiler. Hakkında açılan davadan beraat etmesine rağmen uzun süre pasaport verilmeyerek tedavisi geciktirilen ve hastalığın geri dönülmez noktaya gelinmesine neden olunan Prof.

           Haluk Savaş’ı kısa süre önce yitirdik. KESK’li ihraçlardan SES Malatya eski şube eş başkanı Bülent UÇAR gibi onlarca ihraç edilen kamu emekçisi yoğun stresin tetiklediği hastalıklar nedeniyle aramızdan ayrıldılar.

          Bu arkadaşlarımızdan bazılarının evlerine yaşamlarını yitirdikten sonra göreve iade kararları gönderildi!

           Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur.

          Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir.

          Hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye, yaşatılan haksızlıkların, nefessiz bırakmayı, sosyal ölü haline getirmeyi amaçlayan politikaların hesabı verilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.

BİZ KAZANACAĞIZ, GERİ DÖNECEĞİZ! YAŞASIN KESK YAŞASIN EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ!” dedi

                                                                                                                      Hasan AKDEMİR

                                                                                                                        BTS Şube Başkanı

                                                                                                                       KESK Dönem Sözcüsü

Yaşam, 21 Temmuz 2020 17:09

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "

YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "

GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR

GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR

GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "

GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "

MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR

MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR

" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "

" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "

AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"

AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"

DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ

DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ

TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ

TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ

METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ

METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ

BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ

BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ

MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI

MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI

PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR

PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR

ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI

ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI

BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK

BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK

BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI

BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI

ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI

ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI

MASTÖB KONGRESİ  MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU

MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE

CHP DE İNÖNÜ ANMASI

CHP DE İNÖNÜ ANMASI

AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ

AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ

CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI

CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI

AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "

AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "

MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ

MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ

İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE  DEVAM EDIYOR

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

ÇGD DEN  FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL  ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ