Gazeteciler temmuzu adliye koridorlarında, bayramı ceza evinde geçirdi
Yaşam, 03 Ağustos 2020 18:42
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, temmuz ayına ilişkin basın özgürlüğü raporunu açıkladı.
Türkiye’de onlarca gazeteci bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kalırken, son bir ayda 60 gazeteci de hakim karşısına çıktı. Temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporunu açıklayan CHP Milletvekili Utku Çakırözer “Gazetecilerin bayramları cezaevinde geçirdiği Türkiye tablosunu değiştirmeliyiz. En kısa sürede gazeteciler ve siyasi tutukluları kapsayan bir yargı paketi çıkarmalıyız” dedi.
“GÖZALTI VE SORUŞTURMALAR BİTMEDİ”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı aylık Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, Temmuz ayında 60 gazeteci hakim karşısına çıktı, 2 gazeteci için 22 yıl 3 ay hapis cezası istendi. MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilirken, 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteci saldırıya uğradı.
“TELEVİZYONLARA SANSÜR, HABERLERE REKOR CEZA”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Temmuz ayında TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp’in mahkemelere yaptıkları itirazlar üzerine cezaların yürütmesi durduruldu.
Önceki aylarda Evrensel, Cumhuriyet, Birgün, Sözcü gibi gazetelere ilan ambargosu uygulayan Basın İlan Kurumu Temmuz ayında da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel Gazetesi’ne 5 günlük ilan kesme cezası verdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhuriyet Gazetesi’nde aynı konu ile ilgili yayınlanan üç haber nedeniyle de gazete aleyhinde 250 bin liralık tazminat davası açtı.
“FETÖ’NÜN ÜZERİNE GİDENLERE SORUŞTURMA”
Rapora göre, Temmuz ayında haberi yazısı nedeniyle gazetecilere yönelik suç duyurusu ve soruşturmalar da devam etti. Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil hakkında yazısı nedeniyle TBMM Başkanlığı tarafından suç duyurusunda bulunulmasına tepki gösteren Çakırözer, “Eleştiriye herkesten çok milletin vekilleri olan bizlerin ve TBMM’nin hoşgörülü olması, ders çıkarması gerekir” dedi.
Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin’in yazısı, Sözcü muhabiri Can Özçelik’in de haberi nedeniyle Temmuz ayında haklarında soruşturma açıldığını anımsatan Çakırözer, “FETÖ’nün üzerine giden, onların kumpaslarını ortaya çıkaran gazetecilere yönelik baskı, soruşturmaların sürmesi kaygı vericidir” dedi.
“HABER TAKİBİNDE GÖZALTI”
Tunceli ve İstanbul’da 3 gazeteci haberleri nedeniyle saldırıya uğrarken, Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya hakkında da sosyal medya paylaşımları da gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş da Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip ettiği sırada gözaltına alındı.
“YASA ÇIKMADAN HABERLERE SANSÜR”
Çakırözer, TBMM’de muhalefetin yoğun itirazlarına rağmen Temmuz ayı içinde geçirilen sosyal medya yasasının da Türkiye’de basın özgürlüğüne önemli darbe vuracağını ifade etti. Yasanın Meclis’teki görüşmeleri sırasında bile; ‘yolsuzluk’ , ‘kadın cinayetleri’ , ‘belgede sahtecilik’ , ‘görevi kötüye kullanma’ gibi suçlara ilişkin birçok önemli habere erişim engellemesi getirdiğine vurgu yapan Çakırözer, “Türkiye’de zaten internete yönelik çok ağır bir sansür mekanizması var, habere, internet sitelerine erişim engeli var. Bu yasa ile karartma ve sansür daha da ağırlaşacak. 83 milyonun nefes borusu kesilecek” dedi.
Çakırözer, OdaTV ve Sendika.org haber sitelerine yönelik erişim yasaklarının Temmuz ayında da devam ettiğini belirten Çakırözer, “Sendika.org sitesine 5 yıldır erişim engeli var. Hem de Anayasa Mahkemesi’nin bu yılbaşında verdiği hak ihlali kararına rağmen kamu kurumları bu yasağı tanımıyor. AYM kararına uyulmuş olsa Oda TV’nin de kapatılmaması gerekirdi” dedi.
“GAZETECİLER ve DÜŞÜNCE SUÇLARINA ÖZGÜRLÜK PAKETİ ŞART”
Çakırözer, “Gazetecilere yönelik soruşturmalar, cezalar her geçen ay giderek ağırlaşıyor. Türkiye’de aralarında Müyesser Yıldız, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ahmet Altan’ın da olduğu onlarca gazeteci Bayrama cezaevinde girmek zorunda bırakıldı.
Bu Türkiye tablosunu değiştirmeliyiz.
Bayramlar hepimiz için kucaklaşma, sevgiyi paylaşma, bir arada olma günleridir. Haberi, yazısı, eleştirisi nedeniyle haksız, hukuksuz aylarca yıllarca cezaevinde tutulan gazeteciler, siyasetçiler ve hak savunucuları kısacası düşünce suçluları artık özgür kalmalı. Meclis siyasi tutuklular için en kısa süre içinde yeni bir yargı paketi çıkarmalı” dedi.
Yaşam, 03 Ağustos 2020 18:42
Yorumlar (0)
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN YIL BOYU SÜREN SOSYAL DESTEK
KESKİNDEN DÜKKAN KİRALARINA TEPKİ : ESNAF YOKSA ÇARŞI YOK ÇARŞI YOKSA ŞEHİR YOL "
ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN " BAYRAMLAR DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRİR :
CHP MALATYA’DA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI ARİFE GÜNÜNE ALINDI
YILDIZ" BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DAR EDİR "
MALATYA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNDE
BİZ BU YOLA ÇIKARKEN " İŞİMİZ AKÇADAĞ SEVDAMIZ AKÇADAĞ "
TSO dan MSOB'a ziyaret BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
EREN'DEN YILDIZ'A GÖREV TESLIMİ
VALİLIĞİN EMEKTARI EMEKLİ OLDU
AĞBABA " HİÇ BİR ZORLUK 19 MAYIS ÖNCESINDEN DAHA BUYÜK DEĞILDİR. BU ÜLKENİN EVLATLARININ UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK "
Ağbaba’dan Tbmm’de Sert Ekonomi Eleştirisi: “Millet Aç, Kiracılar Perişan”
CHP İl başkanları ortak açiklama: " HALKIN DEDİĞİ OLACAK TÜRKİYE KAZANACAK "
DEMOKRASİYE HUKUKA VE HALKIN İRADESINE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURDAYIZ " VELİ AĞBABAYA ÇAMUR BULASMAZ "
BAŞKAN GEÇİT " VERDİĞİMIZ SÖZLERI BİR BİR YERİNE GETİROYORUZ "
MHP İL BAŞKANI GÖKHAN GÖK'TEN HEKİMHAN VE KULUNCAK ILÇELERİNE ZİYARET
BAŞKAN TAŞKIN TAŞTEPE REZERV ALANINDA İNCELEMELER DE BULUNDU
MALATYA VEKİLLERİNİN PERFORMANS KARNESİ
MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ
MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA
MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR
ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK
CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU
MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "
KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "
AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
BALYAN KÖYLÜLERİ SESİNİ YÜKSELTTİ
HAMİT FENDOĞLUNU ANMA
KESKİN " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "
MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
