Seyyid Rıza artık bir isim değil bir kimliğin adıdır.
Gündem, 17 Kasım 2020 12:44Tunceli katliamlarında öne çıkan ve halkını savunan onların uğruna idam edilen Seyit Rıza idam edilişinin 84. Yılında Pir Sultan abdal genel merkezince bir açıklama ile anıldı.
Tunceli katliamlarında öne çıkan ve halkını savunan onların uğruna idam edilen Seyit Rıza idam edilişinin 84. Yılında Pir Sultan abdal genel merkezince bir açıklama ile anıldı.
PSAKD Yaptığı açıklama da “ Bundan tam 84yıl önce Elazığ Buğday Meydanında Dersim' in Piri Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşları hukuksuz ve göstermelik bir şekilde yargılanarak idam edildi / katledildi.
Dersim' de insan çığlıklarının silah seslerini bastırdığı, ana karnında bebelerin süngülendiği, onurları için kadınların kendilerini uçurumlardan attığı ve Munzur' un kan kırmızı aktığı bir vahşeti bu halk hem yaşadı hem de tanıklık etti.
Dersim Alevi halkının 1937-1938 yıllarında karşı karşıya kaldığı devlet şiddeti bu toprakların tarihinde ne ilkti ne de son oldu. 84 yıl önce Cumhuriyet’in en karanlık sayfalarından birine imza atıldı.
4 Mayıs 1937' de, '‘Tunçeli Tenkil Harekâtı'’ isimli bir kararla, uzun süren bir planlama ve hazırlığın ürünü olarak Dêrsîm /Alevi katliamı başlatıldı.
1938 yılında fiziki ve kültürel imha harekâtı sonuçlandırıldığında, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu on binlerce Alevi /Zaza katledilmişti. Binlercesi topraklarından kopartılıp sürgüne gönderilmiş, binlerce Dersimli Alevi çocuk, özellikle kızlar evlatlık olarak verilerek ailelerinden koparılmıştı.
Bu topraklarda farklı kimlik, kültür, anadil ve inanca sahip olan halklar her dönemde zalim iktidarların şiddet ve baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Çorum, Malatya, Maraş, Sivas katliamları hala hafızalarda canlıdır. Alevilerin karşı karşıya kaldığı baskı, zulüm ve katliamlar bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak yazıldı.
Bilinmeli ve unutulmamalıdır ki, Aleviler yıllardır aynı talepleri yükseltiyor.
Resmi düzeyde özür dilensin, Alevi katliamı kabul edilsin, katliamla özdeşleşen TUNCELİ adı değiştirilsin, DERSİM adı iade edilsin.
Seyit Rıza ve idam edilen diğer canların mezar yerleri açıklansın,1937-38 döneminde sürgün edilen DERSİMLİ Alevilerin zararları tanzim edilsin, ailelerinden kopartılarak başkalarına verilen çocukların akıbetleri ortaya çıkarılsın ve konuyla ilgili Genelkurmay arşivleri açıklansın.
Hakikatlere ulaşmak ve gerçeklerle yüzleşmek toplumsal barışı ve sağlam bir demokrasiyi kurmak için önemli bir adımdır. Bu tarihsel dönemle ilgili tüm partilerin içinde yer aldığı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulsun ve konuyla ilgili tarih kurumlarının, sivil toplum kurumlarının, insan hakları savunucularının katkılarıyla hakikatler belgelensin.
Seyyid Rıza artık bir isim değil bir kimliğin adıdır.
Bu kimlik kerbelada yezide biat etmeyen Hüseyin'den, Anadolu'da Şah Kalender, Pir Sultan, Mustafa Suphi, Nazım Hikmet Mahir Çayan, Hüseyin İnan ve Kaypakkayadır.
''Ben de bu yayladan ŞAH' a giderim.'' diyen direnişin ve cesaretin piri Pir Sultan Abdal'ın geleneğinin mirasçısı Seyyid Rıza' ya aşk' ı niyaz olsun.
Bundan 83 yıl önce Elazığ Buğday Meydanında haksız ve hukuksuz bir süreç sonucu idam edilen Seyid Rıza ve yoldaşlarını saygıyla anıyoruz.
Katledilen canlarımızın mezar yerleri derhal açıklanmalı, arşivler tamamen açılmalı, yaşatılan bu zulümden dolayı devlet resmi olarak özür dilemeli ve idam edilen Seyid Rıza ile yoldaşlarının itibarları iade edilmelidir. Dersim' de katledilen tüm canlarımızın acıları yüreğimizdedir.
Unutmadık Unutmayacağız!”
PİR SULTAN ABDAL
KÜLTÜR DERNEĞİ
GENEL MERKEZİ
Gündem, 17 Kasım 2020 12:44
Yorumlar (0)
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "
GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR
GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "
MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR
" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"
DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ
TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ
METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ
BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ
MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI
PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR
ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI
BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK
BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI
ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI
MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE
CHP DE İNÖNÜ ANMASI
AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ
CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI
AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "
MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ
BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR
YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR
PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ
DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ
ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :
ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ
AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
