Mithat Sancar: Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil
Siyaset, 08 Aralık 2020 23:55
2021 Bütçe teklifi üzerine konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, güvenlik harcamalarına ayrılan yüzde 17'lik payı eleştirerek "Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.
Sancar, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliği en yüksek olduğu ilk 5 ülke arasındaki yerini sabitlediğini belirterek "Bu ülkenin geleceği bu politikalarla ipotek altına alınmıştır. Bir ülkenin geleceği çocukları ve gençleridir.
Bugün liyakat yerine biat işliyor kayırma, torpil ve benzeri uygulamalarla gençler hayattan bezdiriliyor ve umutlarını artık bu ülkede aramaktan vazgeçer hale geliyor. Gençlerin en çok takip ettiği rap sanatçıları bile şarkılarını özgürce söylemek için yurt dışına gitmek zorunda kalıyor" diye konuştu.
Derinleşen siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlara değinerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini de eleştiren Sancar, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ülkede OHAL’i kalıcı hale getirmenin de diğer adıdır.
Keyfiliğin adıdır, demokrasiyi tasfiye etmenin adıdır, otoriterliğin adıdır, yandaşlara rant aktarmanın adıdır. Ülkeyi felakete sürüklemenin de en önemli sebeplerindendir. Yeni hükümet sistemini uygulamaya geçmesiyle Türkiye çok büyük ekonomik sisteminin içine adım adım giriyor ve girdi.
Oysa 2017 referandumundan önce yapılan kampanyalarda iktidar sözcüleri Türkiye’yi uçuracak bir sistem olarak tanıtıyorlardı bu yeni sistemi. Tam tersi oldu ve Türkiye tarihin en ağır ekonomik bunalımına sürüklendi" dedi.
GÜVENLİK HARCAMALARI
2021 bütçesinde güvenlik harcamalarına ayrılan payın yüzde 17 olduğunu anımsatan Sancar, "Neyle açıklıyorlar bunu, güvenlik ihtiyacı ile. Oysa bütün bunların gerçek bir güvenlik tartışmasıyla ilgisi yok. İktidarın amacı esas itibariyle bir iç çatışma ihtimaline bianen silahlı güç tahkimatıdır. Bunu dikkatle takip edilmesine öneririm bütün demokrasi güçlerine.
Türkiye’nin gerçek güvenliğini arayan bir hükümet ne yapar? Düşman sayısını, çatışma ihtimallerinin, savaş risklerini azaltır. Oysa bu iktidarın politikaları hatta var oluşu hem içerde hem dışarda çatışma dinamiklerini yükseltme üzerine kurulu ve bu sonuçları doğurmaktadır" diye belirtti.
"BU BÜTÇE SAVAŞA, YANDAŞA, SARAYA BÜTÇEDİR"
"Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil" diye devam eden Sancar, "Yapılan tercihlere baktığınızda bunların hepsi bilinçli birer seçim olarak karşınıza çıkar.
Mesela güvenliğe, ranta, yandaşa, israfa, ayrılan kaynaklar eğer değiştirilirse neler yapılabilir? Yüz binlerce öğretmenin ataması yapılabilir. Milyonlarca işsiz vatandaşımız 2500 TL doğrudan gelir desteği verilebilir asgari ücret 4000 bin TL yapılabilir"
"EN BÜYÜK ZARAR VEREN BU İKTİDARDIR"
Sancar son olarak "İhtiyacımız olan şeyin demokratik cumhuriyet olduğunu vurgulayalım. Cumhuriyetin yüz yıldır süre gelen sorunları yanlış uygulamaları ve eksikleri yüzleşmeyi becerebilen Cumhuriyeti ve demokrasiye en büyük zararı veren bu iktidardır. Halkın gücüyle değiştirmemiz mümkün olacaktır.” dedi.
Siyaset, 08 Aralık 2020 23:55
Yorumlar (0)

AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "

BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR

MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR

ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI

ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

" GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :

AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "

CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI

MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR

MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET

SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT

MALATYA KRİTERLERİ İLE DÜNYAYA AÇILAN BAŞARI KAPISJ

CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA " YAPILACAK İLK SEÇİMLERDE CHP TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ YONETECEK "

ÇGD " TELE 1 E YONELIK BU UYGULAMA KABUL EDILEMEZ "

BATTALGAZI BELEDIYE SPORCU ZAGREPTE MADALYA KAZANDI

AGBABA " DEPREMZEDENİN KİRA YARDIMINI KESMEK VIJDANSIZLIKTIR"

YESILYURT BELEDİYE'SİNİN MİLLİ SPORCUSU AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

MESOB BASKANI KESKIN DEN AHİLİK HAFTASI " BİRLİK DAYANIŞMA VE ADALET "

BAŞKAN GEÇİT " İKİNCİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİMİZİ İLÇEMİZE KAZANDIRACAGIZ

MEYDANLARA, CADDELERE SIĞMAYAN MİTİNG

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN MERDAN YANARDAĞ'A TEPKİ: " ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DILEMEYE DAVET EDIYORUZ "

FIRAT EDAS'DAN 15 - 16 EYLÜL İÇİN ÖNEMLİ UYARI

MALATYA İL EMNIYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

CHP MALATYA İLÇE KONGRELERI DEVAM EDIYOR

BASKAN GEÇIT " EGITIME DESTEK " PROJESİNDE N YARARLANAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

CHP DOĞANŞEHİR KONGRESİ YAPILDI

CHP: KALE ,KULUNCAK VE HEKİMHAN İLÇE KONGRELERI TAMAMLANDI.

12 EYLUL 1980 DARBESİ DEMOKRASİ TARİHİMIZE KARA BİR LEKEDİR

SDD 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ KINADI

İNSANLIĞIN KARA EYLÜL’Ü



YEŞİLYURT BELEDİYESINDEN AVRUPA ARENASINA!

AGBABA ÜRETİCİ BORÇLARININ EETELENM3SİNİ İSTEDİ BOTCLAR ERTELENMEZSE BİNLERCE.ÇİFTCİ İCRALIK OLUR.İ

CHP NİN 102 YIL DÖNÜMÜ MALATYA’DA BUYUK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

BAŞKAN SADIKOĞLU'NDAN 6.BOLGE TEŞVIKLEEI VE DESTEK ÇAĞRISI

" İÇERİDE VE DISARIDA BÖLGEDEN BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN DİRENECEĞİZ "
