Kadın Cinayetlerine Malatya'dan Tepki
Yaşam, 31 Aralık 2020 18:19
Türkiye de Demokratik Kadın Platformları tarafından İstanbul, Malatya ve Gaziantep'te yaşanan kadın cinayetleriyle ilgili basın toplantıları ile tepki gösterildi
İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi,
6284 sayılı Şiddet Yasası’nın değiştirilmesi,
Çocuk istismarcılarına af getirilmesi,
Boşanan kadının nafaka hakkının 2-3 yıl gibi sürelerle kısıtlanması,
Kadının ev içi emeğinden kaynaklanan miras hakkına el konulması,
Farklı cinsel yönelimlere ayrımcılık yapılması,
Diyanetin kadının eşitliği yerine anneliği kutsaması gibi tartışmalara derhal son verilmelidir denilen
Basın açıklamasını Platform adına okuyan Işılay Demirtaş Demirel: ” Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da özel bir üniversitede öğretim görevlisi olan Dr. Aylin Sözer Kemal Ay yıldız tarafından evinde yakılarak, Malatya’da Selda Taş eşi Mehmet Taş tarafından vurularak, Gaziantep’e de Vesile Dönmez’ oğlu Uğur Dönmez tarafından vurularak öldürüldü.
3 Cinayet Türkiye'yi sarsarken Malatya Demokratik Kadın Platformu tarafından Emeksiz üst kavşağında kadın cinayetlerine sert tepki gösterildi. Emeksiz üst kavşağında yapılan basın açıklamasını Platform adına okuyan Işılay Demirtaş Demirel: "Bu ülkede her gün kadınlar katlediliyor!
Kadınlar evlerinde yakılarak öldürülüyor! Kadınlar her geçen gün daha korkunç bir vahşetin hedefi haline geliyor! İstanbul’da özel bir üniversitede öğretim görevlisi olan Dr. Aylin Sözer’i Kemal Ay yıldız tarafından evinde yakılarak, Malatya’da Selda Taş’ın evli olduğu eşi Mehmet Taş, Gaziantep’e Vesile Dönmez’ in oğlu Uğur Dönmez tarafından vurularak öldürülmesi kadınların isyanını büyüttü. Aylin Sözer’ i katili tarafından iki gündür evinde rehin tutulduğu ifade ediliyor.
Pandamı döneminde evlere kapanmak ve ekonomik krizin etkileri, evleri daha fazla şiddet ortamı haline getirdi. İktidarın kadına yönelik şiddete göz yuman, failleri aklayarak, serbest bırakarak adeta teşvik eden tutumu her gün kadınların canına mal oldu, olmaya devam ediyor.
İktidar sözcüleri ise kadınların şiddete karşı acil önlem taleplerine kulak verip harekete geçmek yerine, öfkenin büyüdüğü her cinayette “Şiddete karşı sıfır tolerans” lafazanlığıyla halkın karşısına çıkıyor. Şiddeti önlemekle yükümlü bakanlar “davanın takipçisiyiz” diyor. Ama gerçekte iktidar, tüm aygıtlarıyla hayatın her alanında erkek egemen zihniyeti pekiştirerek kadın katillerini koruyor ve kolluyor.
Kadın cinayetlerine karşı acil önlem taleplerini görmezden gelen, imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen, etkili ve acil önlemler almaktan imtina eden AKP hükümeti, yüzlerce kadının ölümünde olduğu gibi Aylin, Selda ve Vesile cinayetlerinde de sorumludur." ifadelerini kullandı.
TARTIŞMALARA SON VERİN
İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara son verilmesi gerektiğini belirten Demirel: "İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara son verilsin. Biliyoruz ki gizli kapılar arkasında hala sözleşmeden nasıl kurtuluruz hesapları yapıyorsunuz. 6284 Sayılı Yasanın tartışılmasına izin veriyorsunuz. Kadınlar ölürken, öldürülürken, bunu yapamazsınız.
Kadınların öldürüldüğü, bunun artık vahşete dönüştüğü bu ülkede, iktidarın görevi kadına yönelik şiddeti engellemeye ilişkin çalışma yapmaktır. Aksi her davranış, her yeni gün bir kadın cinayeti anlamına geliyor.
Eşitliğin olmadığı, kadınların haklarının tırpanlandığı, şiddete karşı önlemlerin hayata geçirilmediği her yeni gün yeni kadın katliamları yaşanmaya devam edecek! Yıllardır kadınların hayatı ateş hattındayken, bedenleri erkek egemenliğinin ve cezasızlığın alevleri arasında kül edilmeye çalışılırken bu yangını söndürecek olan kadın dayanışmasının gücü ve kadınların örgütlü mücadelesidir! İktidar, KHK’ larla kadına yönelik şiddet ile mücadele eden dernekleri kapatarak kadınları çaresiz bırakmaya ve yaşamdan koparmaya sebep olurken, şimdi de derneklere kayyum atanmasının önünü açan teklifi yasalaştırarak kadın kurumlarını ve derneklerini de hedef haline getirmiştir.
Kadınların eşit, özgür, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı, kimsenin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin ayrımcılık gerekçesi haline getirilmediği, güvenli bir yaşama hakkının sağlanması talepleri, tüm demokrasi güçlerinin de talepleridir. Bu taleplerin gereğinin yerine getirilmesi için herkes elini taşın altına koymalıdır. Kadınlarla erkeklerin eşit olduğu, kimseye ayrımcılık yapılamayacağı fikri kabul edilmelidir.
Kadınlara hayatın her alanında eşit temsilini sağlamak, eşitliği hayata geçirmek için somut adımlar atılmalıdır.
İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı Şiddet Yasası’nın değiştirilmesi, çocuk istismarcılarına af getirilmesi, boşanan kadının nafaka hakkının 2-3 yıl gibi sürelerle kısıtlanması, kadının ev içi emeğinden kaynaklanan miras hakkına el konulması, farklı cinsel yönelimlere ayrımcılık yapılması, diyanetin kadının eşitliği yerine anneliği kutsaması gibi tartışmalara derhal son verilmelidir." dedi.
Demirel taleplerini şöyle sıraladı:
"Biz kadınlar diyoruz ki, acil olarak;
Fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetle ilgili acil bir eylem planı oluşturulsun.
Kadına yönelik şiddet için 7/24 çalışacak etkin bir Alo Şiddet Hattı açılsın.
Her 100 bin nüfusu olan yerleşim yerine en az bir sığınma evi yapılsın.
Her 200 bin nüfusa en az bir şiddet kriz merkezi açarak şiddetle ilgili ulusal mücadele ağı bir an önce kurulsun.
Bizim gücümüz birliğimiz ve örgütlülüğümüzdür, güvencemiz ise kazanımlarımızdır. Bu kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bir kadının daha eksilmesine tahammülümüz yoktur artık."
Yaşam, 31 Aralık 2020 18:19
Yorumlar (0)
MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İLK 50’YE GİRDİ
"KONUSAN GAZETE " OSMAN ÖZDEMİR VEFAT ETMİŞ
MALATYA VALİSİ SERDAR YAVUZ'A " YILIN VALİSİ : ÖDÜLÜ
BAŞKAN TAŞKIN'DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR SEVGİ VE KARDEŞLIĞİN EN GÜZEL YANSIMASIDIR "KARDESLİĞİN
AĞBABA " NE YAPTIYSAM MALATYA İÇİN YAPTIM "
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN YIL BOYU SÜREN SOSYAL DESTEK
KESKİNDEN DÜKKAN KİRALARINA TEPKİ : ESNAF YOKSA ÇARŞI YOK ÇARŞI YOKSA ŞEHİR YOL "
ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN " BAYRAMLAR DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRİR :
CHP MALATYA’DA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI ARİFE GÜNÜNE ALINDI
YILDIZ" BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DAR EDİR "
MALATYA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNDE
BİZ BU YOLA ÇIKARKEN " İŞİMİZ AKÇADAĞ SEVDAMIZ AKÇADAĞ "
TSO dan MSOB'a ziyaret BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
EREN'DEN YILDIZ'A GÖREV TESLIMİ
VALİLIĞİN EMEKTARI EMEKLİ OLDU
AĞBABA " HİÇ BİR ZORLUK 19 MAYIS ÖNCESINDEN DAHA BUYÜK DEĞILDİR. BU ÜLKENİN EVLATLARININ UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK "
Ağbaba’dan Tbmm’de Sert Ekonomi Eleştirisi: “Millet Aç, Kiracılar Perişan”
CHP İl başkanları ortak açiklama: " HALKIN DEDİĞİ OLACAK TÜRKİYE KAZANACAK "
DEMOKRASİYE HUKUKA VE HALKIN İRADESINE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURDAYIZ " VELİ AĞBABAYA ÇAMUR BULASMAZ "
BAŞKAN GEÇİT " VERDİĞİMIZ SÖZLERI BİR BİR YERİNE GETİROYORUZ "
MHP İL BAŞKANI GÖKHAN GÖK'TEN HEKİMHAN VE KULUNCAK ILÇELERİNE ZİYARET
BAŞKAN TAŞKIN TAŞTEPE REZERV ALANINDA İNCELEMELER DE BULUNDU
MALATYA VEKİLLERİNİN PERFORMANS KARNESİ
MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ
MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA
MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR
ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK
CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU
MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "
KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "
AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
BALYAN KÖYLÜLERİ SESİNİ YÜKSELTTİ
HAMİT FENDOĞLUNU ANMA
KESKİN " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "
MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
