EMEK Emekçilerin ücretleri hızla eridi, eriyor
Siyaset, 06 Ocak 2021 13:51
Asgari ücretin TÜİK in açıkladığı enflasyonla ölçüldüğünü bu neden le yanlış eksik rakamların ortaya çıkması ile emekçilerin ücretlerinin hızla erimesine rağmen eksik ve hiç hak etmedikleri bir ücretle karşı karşıya kalan emekçilerin haklarının teslim edilmesi gerektiğini belirtildi.
EMEK Partisi yaptığı açıklama da “ TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre 2020’nin tüketici fiyat endeksi yüzde 14,60. Aralık ayı enflasyon oranı ise yüzde 1,25. Uzunca bir dönemdir güvenirliğini yitirmiş olan TÜİK’in mevcut verileri dahi; asgari ücretliden bütün işçilere, kamu emekçilerinden emeklilere kadar ücret ve maaşların hızla eridiğine işaret etmektedir.
Kaldı ki akademisyenlerin oluşturduğu ENA Grup, yıllık enflasyonu TÜİK’ten farklı olarak yüzde 36,72 olarak açıklamıştır. Hal bu iken, kamu emekçileri ve memur emeklilerine ocak ayında yüzde 7,33; SSK ve BAĞKUR emeklilerine ise yüzde 8,37 zam yapılması, emekçilerin enflasyona acımasızca ezdirilmesi anlamına gelmektedir. ENA Grup’un açıkladığı enflasyon oranı baz alındığında 2021 yılı asgari ücretinin en az 3.177 TL olması gerekmektedir.
Öte yandan aralık ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 47,92 ile patlıcanda gerçekleşirken; bunu yüzde 25,62 ile salatalık, yüzde 18,88 ile beyaz lahana izlemiştir. Yıllık bazda en yüksek fiyat artışı ise yüzde 101 ile karnabaharda yaşanmıştır.
Yüksek enflasyon-yüksek kur sarmalında ekonomi dibe çökerken temel gıda ve tüketim malları zamlanmıştır. Bu durum hayat pahalılığının da yükselişe geçtiğini göstermektedir. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla birlikte düşünüldüğünde ülke 2021’e zam yağmuru altında başlangıç yapmıştır.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde yasalaşan devlete olan borçların yapılandırılması konusunda Tarım Kredi Kooperatif’ine olan borçların kapsam dışı bırakmasıyla, Malatya Üretici köylüler mağdur edilmiştir. Tarım aletlerine haciz konulan üretici köylüler çıkmaza sürüklenmiştir.
Meclisten geçirilen 2021 bütçesi üzerinden sermayeye yağlı börekli kıyaklar yapılırken; AKP iktidarı “acı reçete”yi ekonomik kriz ve pandemiden bunalan yoksul halka çıkarmıştır. Bu fütursuzluk kabul edilemez! Bu ağır ekonomik tablonun ve enflasyonun sorumlusu emekçi halk olmadığı gibi faturasını da işçi ve emekçiler ödemek zorunda değildir.
1- Asgari ücret başta olmak üzere işçi ücretlerine ek zam yapılmalı, asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Önümüzdeki TİS görüşmelerinde ve kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde maaş artış oranları buna göre belirlenmelidir.
2- Yoksul ailelerin elektrik, doğal gaz, su, internet giderleri pandemi şartları da gözetilerek devlet tarafından karşılanmalı, öğrencilerin KYK borçları silinmeli, kira borçları ötelenmelidir.
3- Tüm üretici köylülerin borçlarıma uygulanan eşit olmayan faiz oranları geri çekilmeli,borçlar yapılandırılmalı ve üretici köylülerin aletlerine konulan hacizler derhal kaldırılmalıdır.
4-Süt, bebek maması/bezi ve ekmek başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde, sağlık malzemeleri ve ilaçta KDV uygulamasına son verilmelidir.
Sermayenin ve AKP iktidarının yeni “kemer sıkma” politikalarına karşı emekçi halkımızı birleşmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz “
Siyaset, 06 Ocak 2021 13:51
Yorumlar (0)

SADIKOĞLU TOBB EKONOMİK ŞURASINA KATILDI

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BARIŞ YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK

MEHMET FENDOGLU NUN SAĞLIK DURUMU NASIL?

HIKMET ÇETİN " ECEVİT'TEN SONRA CHP NE BOYLE BİR GENEL BASKAN GELMEDİ "

Başkan Geçit " 19 Mayıs Bağımsızlık yolunda atılan itarihi adımdır "

SAMİ ER " 19 MAYIŞ ÖZGÜRLÜĞÜN ADIDIR "

Başkan Taşkın "19 Mayıs bağımsızlığımızı ilan edisimizin yıl dönümü dur "

KESKİN " GELECEĞİMİZİ GENÇLERLE İNŞA EDECEGİZ "

VELİ AĞBABA " KAMULAŞTIRMASIZ EL KOYMA MALA ÇÖKME GİBİDİR "

BASRİ İLHAN " DEPREM SONRASI "DON MALATYAYI VURDU

BATTALGAZİ BELEDIYESI ASLANTEPE HÖYÜĞÜNÜ YENİ SEZONA HAZIRLIYOR

AĞBABA GENÇLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAYA DEVAM EDİYOR

LEYLA ZANADAN YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

MALATYA " BATTALGAZI " GAZETESİ'NE ALTUN BAŞARI ÖDÜLÜ

AĞBABA " DON" UN ÜZERİNDE"BİR AY GEÇTİ BEŞ KURUŞ PARA ÖDENMEDİ

BAŞKAN TAŞKIN " ÇINARPARK REKRASYON ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU "

BOGAZİÇI ÖGRENCİLERİ " ŞERİATA,FAŞİZME ve KARANLIĞA GEÇİT YOK

SADIKOĞLU VERİLECEK DESTEKLER SADECE KAYSIYI DEĞİL, ŞEHRİMİZİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR "

" ELEKTRİK FATURASIN DA MATRUSKA OYUNLARINA SON "

TECDEDE " VATANDAŞ SORUYOR BAŞKANLAR CEVAPLIYOR "

Barış Yıldız " Çat barajı alarm veriyor "

BAŞKAN YILDIRIM " YENİ BİR HEKİMHAN KURULACAK "

BAŞKAN GEÇIT " ANNELER GÜZEL GÜNLERİN VE AYDINLIK GELECEGİN MİMARIDIR "

CHP IL BASKANI YILDIZ " MALATYA DA TARIM FELÇ,ÜRETİCİ YIKILMISTIR "

BAŞKAN GEÇİTİN " TAZİYE EVİ " PROJESI HAYATA GEÇTI

ANKARA'DA KRİTİK OPERASYON FENDOĞLU ANJİYO OLDU...

" ÇARŞI " DA YAPILAN HATA İNÖNÜ CADDESİ'NDE YAPILMASIN

TÜRKİYE'Yİ SARSAN TBMM ESKI BASKANLARININ BİLDİRİSİ

Ramazan keskin " Malatya sahipsiz değildir "

Ağbaba muhtarlarla bir araya geldi."MALATYA YERİNDE DÖNÜŞÜMDE SINIFTA KALDI "

VALİ YAVUZ'DAN HIDIRELLAZ HAFTASI MESAJI

CHP MALATYA İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " GENEL BASKANIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR CHP DİMDİK AYAKTADIR "

TGC BAŞKANI BİLGIN " ÖZGUR BASIN İCİN MÜCADELE ÖZGÜR TOPLUM İÇİNDİR

BAŞKAN GEÇİT " İLÇEMIZDE MİLLETLE BÜTUNLEŞEN BELEDİYECİLIK ANLAYIŞI HAKİM OLUYOR "

BARIŞ GÜVERCİNI SIRRI SÜRUYA ÖNDER HAYATINI KAYBETTİ

BASKAN KILIÇ " BASIN ÖZGÜR KALDIKÇA DEMOKRASİ İŞLER

"ADALET VE DEMOKRASİ "ARIYORUZ!!
