Yeni yıla zamlarla girdik; Kaşıkla verip, kepçeyle geri aldılar!
Siyaset, 11 Ocak 2021 13:23
2021 yılını, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla karşıladık. Patlıcanın fiyatı da aralık ayında yarı yarıya yükseldi. Yumurtanın kolisi 30 liraya dayanırken, Ayçiçek yağının fiyatı da iki kat arttı.
Hükümet, Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna vurgu yapıp, “dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacak” açıklamaları yaparken; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl ilk defa Malatya’da kayısı alacığı duyuruldu.
Ancak üreticinin önüne koyduğu yüzde 18 nem oranı, yüzde 5 kükürt oranı, Ticaret odası kaydı olması, istedikleri bankaya hesap açılması gibi şartlar üreticinin kayısısını TMO’ya satmasının önünde engel. Bu durum kayısı üreticisini destekleme değil yine tüccarın insafına terk etmektir. Üretici ürününü değerinde satarsa hem borcunu öder, hem de yeniden üretir.
Malatya’da sadece gıda, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara zam yapılmadı. Üretici köylülerin her türlü tarım girdileri de zamlandı. Doğanşehir’den, Akçadağ’a, Yazıhan’dan, Kale’ye bütün ilçelerimizde üretici köylüler tarım girdilerini karşılayabilmek için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif’inden çektikleri kredilerin kat be kat artan faiz nedeni ile ödeyemeyince traktörleri, tarlaları icralık oldu ve ellerinden gitti.
Hükümetin Yakın zamanda çıkardığı borçların yapılandırması yasasında üretici köylü yararlandırılmamış. Öte yanda; çiftçinin ’kara gün dostu’ olarak adlandırılan Ziraat Bankası çiftçinin borcunu ertelemezken Virgin Adalar’ındaki Çukurova Grubu’nun Turkcell A.Ş.deki hisselerinin devamı için 1,6 Milyar dolar kredi açmış. Sayıştay raporlarına göre şirketin aldığı borcun geri ödemesi hala yapılmamıştır. Alınan krediler patronlara kıyak, emekçiye katlanan faiz ve icraya dönüşmüştür.
Ülke genelinde ise elektriğe yüzde 6, doğalgaza yüzde 1,otoyol ve köprülere yüzde 26, değerli kâğıt, noter ve motorlu taşıtlar vergisine yüzde 9.11 zam geldi.
Yapılan zamlarla birlikte asgari ücret ve memur ücretlerindeki artış, henüz maaşlara yansımadan erimiş oldu. Patronların milyarlarca liralık vergisini silen, sermayeye teşvik yağdıranlar mesele emekçiler olunca kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor. İşçilerin alın terini sömüren patronlara ödül üzerine ödül verenler, halka kuru ekmeği bile fazla görüyor.
Pandemiyle birlikte işyerlerini kapatmak zorunda kalan binlerce esnaf ya iflas etti ya da iflasın eşiğinde.
Dükkan kiralarını ödeyemez duruma geldiler. Hükümet gelen tepkileri kırmak için göstermelik olarak büyük şehirlerde 750TL diğer şehirlerde 500 TL olmak üzere 3 aya mahsus kira yardımı yapacağını açıkladı. Bu açıklamalar esnafın aklıyla alay etmekten öteye gidemez.
Bizlere kuru ekmeği fazla görenlere sesleniyoruz;
• Tüketim mallarına yapılan zamlar derhal geri alınsın
• Asgari ücret başta olmak üzere tüm işçi ücretlerine ek zam yapılsın, asgari ücret vergiden muaf tutulsun.
• Kredi faizleri silinip anapara yapılandırılsın. Öğrencilerin KYK borçları silinsin.
• İcralık üreticilerin traktörleri ve tarlaları üzerindeki rehinler kaldırılsın. Üretici köylülerin destekleri güncellenerek arttırılsın.
• Pandemi sürecinde zarar gören esnafların zararları karşılansın.
Sermayenin ve AKP iktidarının yeni ‘kemer sıkma’ politikalarına karşı emekçi halkımızı birleşmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.
Şerif DEMİREL
Emek Partisi Malatyaİl Başkanı
Siyaset, 11 Ocak 2021 13:23
Yorumlar (0)
BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI
MALATYA ÇAMLICA KOLEJ̌İ 6 TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇIKARDI
YEŞİLYURT BELEDİYESINDE ULAŞIMA TARİHİ DOKUNUŞ
SADIKOĞLU " YENİ ÇARŞIDAKİ ESNAFIN RUHSAT SORUNU ÇÖZÜLMELİ "
ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN GÜNER HAVAALANINA İNER İNMEZ GÖZ ALTINA ALINDI
KESKİNDEN BAKAN IŞIKHANA TALEP DOSYASI:
AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "
MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ
CHP DE "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI
AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK
MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN
GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "
MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI
DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI
AĞBABA " BENİM ALNIM AK BAŞIM DİKTİR "
ARGUVANDA ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS İNŞAATI ARALIKSIZ SÜRÜYOR
KAYSI FESTİVALİ 17 - 21 TEMMUZ DA YAPILACAK
ÇGD " RTÜK'ÜN GÖREVİ NATO KOMSERLİĞI DEGİLDİR "
MALATYA CHP DE DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLADI..!
TSO DA ILK ADAYLIK AÇIKLAMASI MAHMUT POYRAZ DAN
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE "
ÖZGÜR ÖZEL FİNANCAL TIMES'A YAZDI: ERDOGAN SADIK MUHALEFETİNI YARATMAK İSTIYOR
KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK MEKTUP
FESTİVAL AKÇADAĞI TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE TAŞIDJ...ANCAK...!!
AAKÇADAGDA ILK PROJENIN TEMELI ATILDI
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALİ RENKLİ VE COŞKU DOLU ANLARA SAHNE OLDU
MALATYA'DA BİR STK , BİR VİZYON BİR İZ
MALATYANIN " SARI ALTINI " AVRUPA YOLLARINDA
CHP MALATYA'DA KRİZ DERİNLEŞIYOR: İKİ HAFTADIR YÖNETİM LİSTESİ H
Arguvanda birlik beraberlik aşureikrami
AĞBABA " SUÇUMUZ CHP 1. PARTİ YAPMAK "
BAŞKAN SADIKOĞLU: İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI VALİ YAVUZA İLETTİ.A
NATO ZİRVESİ VE BASIN
MALATYA DA CHP NİN KAPISI GECE YARISI ZORLANDI
MUHARREM ORUCU ORUÇ AÇMA LOKMASINDA CANLAR BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " KANITLASIN KAFAMA SIKARIM "
BAŞKAN TAŞKINDAN PROF.DR SEZAİ YILMAZA ZİYARET
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK
