Yeni yıla zamlarla girdik; Kaşıkla verip, kepçeyle geri aldılar!
Siyaset, 11 Ocak 2021 17:29
2021 yılını, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla karşıladık. Patlıcanın fiyatı da aralık ayında yarı yarıya yükseldi. Yumurtanın kolisi 30 liraya dayanırken, Ayçiçek yağının fiyatı da iki kat arttı.
Hükümet, Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna vurgu yapıp, “dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacak” açıklamaları yaparken; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl ilk defa Malatya’da kayısı alacığı duyuruldu.
Ancak üreticinin önüne koyduğu yüzde 18 nem oranı, yüzde 5 kükürt oranı, Ticaret odası kaydı olması, istedikleri bankaya hesap açılması gibi şartlar üreticinin kayısısını TMO’ya satmasının önünde engel. Bu durum kayısı üreticisini destekleme değil yine tüccarın insafına terk etmektir. Üretici ürününü değerinde satarsa hem borcunu öder, hem de yeniden üretir.
Malatya’da sadece gıda, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara zam yapılmadı. Üretici köylülerin her türlü tarım girdileri de zamlandı. Doğanşehir’den, Akçadağ’a, Yazıhan’dan, Kale’ye bütün ilçelerimizde üretici köylüler tarım girdilerini karşılayabilmek için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif’inden çektikleri kredilerin kat be kat artan faiz nedeni ile ödeyemeyince traktörleri, tarlaları icralık oldu ve ellerinden gitti.
Hükümetin Yakın zamanda çıkardığı borçların yapılandırması yasasında üretici köylü yararlandırılmamış. Öte yanda; çiftçinin ’kara gün dostu’ olarak adlandırılan Ziraat Bankası çiftçinin borcunu ertelemezken Virgin Adalar’ındaki Çukurova Grubu’nun Turkcell A.Ş.deki hisselerinin devamı için 1,6 Milyar dolar kredi açmış. Sayıştay raporlarına göre şirketin aldığı borcun geri ödemesi hala yapılmamıştır. Alınan krediler patronlara kıyak, emekçiye katlanan faiz ve icraya dönüşmüştür.
Ülke genelinde ise elektriğe yüzde 6, doğalgaza yüzde 1,otoyol ve köprülere yüzde 26, değerli kâğıt, noter ve motorlu taşıtlar vergisine yüzde 9.11 zam geldi.
Yapılan zamlarla birlikte asgari ücret ve memur ücretlerindeki artış, henüz maaşlara yansımadan erimiş oldu. Patronların milyarlarca liralık vergisini silen, sermayeye teşvik yağdıranlar mesele emekçiler olunca kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor. İşçilerin alın terini sömüren patronlara ödül üzerine ödül verenler, halka kuru ekmeği bile fazla görüyor.
Pandemiyle birlikte işyerlerini kapatmak zorunda kalan binlerce esnaf ya iflas etti ya da iflasın eşiğinde.
Dükkan kiralarını ödeyemez duruma geldiler. Hükümet gelen tepkileri kırmak için göstermelik olarak büyük şehirlerde 750TL diğer şehirlerde 500 TL olmak üzere 3 aya mahsus kira yardımı yapacağını açıkladı. Bu açıklamalar esnafın aklıyla alay etmekten öteye gidemez.
Bizlere kuru ekmeği fazla görenlere sesleniyoruz;
• Tüketim mallarına yapılan zamlar derhal geri alınsın
• Asgari ücret başta olmak üzere tüm işçi ücretlerine ek zam yapılsın, asgari ücret vergiden muaf tutulsun.
• Kredi faizleri silinip anapara yapılandırılsın. Öğrencilerin KYK borçları silinsin.
• İcralık üreticilerin traktörleri ve tarlaları üzerindeki rehinler kaldırılsın. Üretici köylülerin destekleri güncellenerek arttırılsın.
• Pandemi sürecinde zarar gören esnafların zararları karşılansın.
Sermayenin ve AKP iktidarının yeni ‘kemer sıkma’ politikalarına karşı emekçi halkımızı birleşmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.
Şerif DEMİREL
Emek Partisi Malatyaİl Başkanı
Siyaset, 11 Ocak 2021 17:29
Yorumlar (0)

MALATYA"DA ÇİFTÇİDEN ÖNCE BANKANIN GÖZÜ TARSİM DE YATACAK PARADA

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK

FİKRİ SAĞLAR " KEMAL KILIÇDAROĞLUNA AÇIK ÇAGRIMDIR

OYUNU GÖRMEK VE BİRLİKTE BOZMAK ZAMANI

KILIÇDAROĞLU'NA BİR ÇAĞRIDA ALEVİLERDE: BU KİRLİ OYUNU BOZABILIRSINIZ

BAŞKAN GEÇİT "MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN VE PAYLASMA AYIDIR

BATTALGAZİ BELEDİYESİ GELECEGIN SANATCILARINI YETİSTİRİYOR

BATTALGAZİ BELEDIYESİ GELECEĞİN SANANATÇILARINI YETİSTİRIYOR

Keskin " Muharrem ayı sabrın teslimiyetin ve kardeşliğin zamanıdır "

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " MUHARREM AYI KERBELA ADALET VE DİRENİŞİN EVRENSEL SEMBOLÜDÜR"

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AİLE YILINA YÖNELİK ETKİNLİKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE PARKLARA " YAZ" DOKUNUŞU

MEDYA DAYANIŞMA GURUBU: " GAZETECİLIK SUÇ DEĞİLDİR " FATİH ALTAYLININ TUTUKLANMASI GAZETECILIGE VE DÜŞUNCEYE AĞIR DARBEDİR

İL İL TESLİM EDİLEN KONUT VE İŞ YERİ SAYISI

TSO BASKAN YARDIMCISI BASRİ ILHAN " KURU KAYSIDAKİ ÐÜŞÜS TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR "

CÜBBELİ AHMET ZİRAI DON OLAYINI " ZİNAYA " BAĞLADI CHP DEN TEPKİ GELDİ " MALATYALILARDA ÖZÜR DILESİN "

YEŞİLYURT TA YOLLARI BAŞTAN AŞAĞI YENİLENİYOR

T.Ö.T MERKEZİN AVRUPA’DA UMUTSUZ VAKASINI HAYATA DÖNDÜRDÜ

YILDIZ " KÜRECİK RADAR ÜSSÜ DERHAL KAPATILMALI

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ FERDİ ZEYREK İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLEDİ

CHP DE GELENEKSEL BAYRAMLASMAYA YOGUN İLGİ

ŞEHİR SEL VEE DOLUYA TESLİM OLDU ALT YAPI SINIFTA KALDI.

27.OLAGAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

AĞBABA " TARSİM DAHA NEYİ BEKLİYOR "

YEŞILYURT BELEDİYESİ YETİM ÖKSÜZ, İHTIYAÇ SAHİPLERİ İÇIN " KURBAN BAĞIŞ " HİZMETİ BASLATTI

ÇGD GENEL BASKANI KIVANÇ EL GÜVEN TAZELEDİ

SADIKOĞLU TOBB EKONOMİK ŞURASINA KATILDI

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BARIŞ YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK
