Malatyalı akademisyenlerden Boğaziçine destek
Eğitim, 15 Şubat 2021 20:10
Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerin sürdürdüğü barışçıl ve demokratik mücadelelerine, İnönü Üniversitesi’nin Eğitim-Sen üyesi öğretim üyeleri de destek verdi ve “Mücadelelerinin yanlarında olduklarını belirtiler.
Akademik kadroların siyasi cendereye alınmasının sadece Boğaziçi Üniversitesine özgü olmadığını belirten akademisyenler, “Liyakatın aranmadığı, üniversitelerin kadrolaşma alanlarına dönüştüğü bu ortamda yaşanan ‘’akademik yayın patlaması’’ bir bilimsel sıçramaya dönüşememiş, tam tersine bilimsel standartlar düşmüş, intihal, Türkçesiyle ‘’bilimsel hırsızlık’’ olağan bir akademik pratiğe dönüşmüştür.” Diyerek üniversitelerde bilimsel sıçrama olmadığını söylediler.
Eğitim-Sen Malatya Şubesi İnönü Üniversitesi Şube Temsilciliği olarak Sendika Toplantı Salonunda yapılan basın açıklamasında; “Boğaziçi Üniversitesinde üniversite özerkliği ihlal edilerek ve liyakat koşulları aramaksızın, kurum dışında rektör atanması ve kurumun akademik ihtiyaçlarına ve iradesine bakılmaksızın tepeden inme bir biçimde iki yeni fakülte kurulması konusundaki itirazlara katılıyoruz.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin bu yaşananlar karşısında ortaya koydukları barışçıl ve demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Üniversitelerin temel bileşenlerinden biri olan öğrencilerin üniversitelerine ve demokratik haklarına sahip çıkmak için ortaya koydukları mücadeleyi ise özellikle önemsiyoruz.
Bu mücadelenin Türkiye’de demokratik hakların ve akademik özgürlüklerin geliştirilmesi açısından taşıdığı önemin altını çizmek istiyoruz. Belirli öğretim üyelerinin ve öğrenci topluluklarının hedef gösterilmesinin ise bir arada yaşama kültürü ve toplumsal barış açısından tehlikeli olduğunu düşünüyoruz.
Öğrencilere karşı uygulanan orantısız şiddetin ve nefret söylemlerinin sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin değil tüm gençlerimizin geleceğe ve memleketlerine karşı umutlarının kırmasından kaygı duyuyoruz. Tutuklanan, gözaltına ve ev hapsine alınan gençlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Bu memleketin tüm gençleri, aralarında akademik başarılarına göre hiyerarşi oluşturmaksızın, özgür, kendi iradesini ortaya koyabilen bireyler olarak tanınmalı, kendi geleceklerinin ve memleketlerinin geleceğinin inşasına ilişkin karar süreçlerine katılımlarının önü açılmalıdır. Bu katılım süreçlerinin demokratik protesto gösterilerini de içerdiği, üstelik bunun anayasal bir hak olduğu unutulmamalıdır.
Akademik alanın siyasal cendereye alınması yalnızca Boğaziçi Üniversitesinin yaşadığı bir durum değildir. Taşra üniversiteleri tam da bu cenderenin içinde, her ile en az bir tane denk gelecek biçimde kurulmuş, akademik özgürlükleri, bilimsel gereklilikleri temel alan bir akademik kurum kültürü geliştirme olanağına bile sahip olamamışlardır.
Liyakatın aranmadığı, üniversitelerin kadrolaşma alanlarına dönüştüğü bu ortamda yaşanan ‘’akademik yayın patlaması’’ bir bilimsel sıçramaya dönüşememiş, tam tersine bilimsel standartlar düşmüş, intihal, Türkçesiyle ‘’bilimsel hırsızlık’’ olağan bir akademik pratiğe dönüşmüştür.
Türkiye’de akademi böylesine ‘’karanlık bir çağ’’ yaşarken Boğaziçi Üniversitesinden yükselen mücadele akademiden geriye kalanın korunması, akademik özgürlüklerin ve liyakatin tesisi açısından umut vericidir.
Bilimsel araştırmanın en vazgeçilmez koşulları akademik özgürlükler ve özerkliktir. İşte bu temel koşullar ihlal edildiğinde demokratik haklarını kullanarak direnmek üniversite olmanın gereğidir.
Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri, demokratik ve haklı bir mücadele vermektedir. Eğitim Sen Malatya Şubesi İnönü Üniversitesi Temsilciliği olarak bu mücadelenin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz. “ ifadelerliyle Boğaziçi Üniversitesinin yanında olduklarını belirttiler.
Eğitim, 15 Şubat 2021 20:10
Yorumlar (0)

AĞBABA " BU KOKUŞMUŞ DÜZENİN SORUMLUSU SİZSİNİZ "

MALATYA ULUSLAR ARASI EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GELDİ

SİLİVRİ CEZA'EVINDEN MİLLETİMİZE

AĞBABA " BU AKP’NİN EN BÜYÜK PİSLIKLERINDEN BİRİ OLACAK "

BABACAN " TÜRKİYE SOSYAL SORUNLARI KENDİ MODELI İLE ÇÖZÜYOR "

MESOB BAŞKANI KESKİN " MALATYA DA DEPREMDEN SONRA EKONOMİ DEPREMİ YASADIK "

MUSTAFA SARIGÜL " CHP GÜNEŞİNİN MALATYA DA DOGDUĞUNU GÖRÜYORUM "

CHP HEYETI YARİN MALATYA DA OLACAK

AGBABA " BU AKP NİN EN BÜYÜK PİSLİĞİ OLACAK "

KIRIK TOPUKLU KONTES..

BACIM

AĞBABA" İKTIDAR ÇIFTÇİYI DON VURDUGU GİBİ VURDU "

VOLEYBOL LİSESİ İÇİN 35 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS EDİLDİ

CHO KOMİSYONA KATILMASINI İSTEDIKLERI DERNEK VAKIF VE SENDİKALARI AÇIKLADI YENMİLLİ DAYANISMA,KARDEŞLİK VE DEMOKRASİ KOMISYON TOPLANTISINA ÇAĞRILACAKLAR

ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE İNANIYORUZ VE ÇAĞRI YAPIYORUZ ( ÇGD )

BAŞKAN GEÇİT " BANAZI KONAK VE HORATANIN GELİŞİMİ YEŞİLYURT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE 1,5 YILDAYATIRIM ATAĞI

DEPREMİN 30. AYINDA SORUNLAR DEVAM EDIYOR.

" TURKİYE DE HUKUK DEVLETİ ASKIDADIR "

ÜSKÜP ESKİ BÜYUKELÇİSİ AKP LİLERIN SAHTE ÜNİVERSİTE VE DİPLOMA AĞINI İFŞA ETTİ.

İHD MALATYA ŞUBESI 16. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRDİ

BASKAN GEÇIT YAPILAN YATIRIMLAR VE YENI PROJELERI ANLATTI

" ULUSKON "MALATYA'DA AÇILDI.30 ÜLKENİN BÜYÜK ELÇILERİ MALATYA DA BULUSACAK

MALATYA'DA Kİ SORUNLAR 10 BAŞLIKTA TOPLANACAK VE ANKARA'YA SUNULACAK

MALATYA'YI DÜNYA HARİTASINA YERLEŞTİREN HEKIM

BAŞKAN GEÇİT " °KIRSAL GÜÇLENİRSE ŞEHIR DE GUÇLENİR "

BASKAN MİKAİL SÜLÜK, İŞ BULMAKTA ZORLANAN PÜTÜRGELILERI GERİ DÖNMEYE DAVET ETTİ


AĞBABA "YEŞILYURT SPORUN LİGE KATILMAMASINI KABUL ETMİYORUM "

BATTAGAZİDE YERLİ URETİME YEŞİL ALAN SEFERBERLIGI

JAPON VE TÜRK BİLİM İNSANLARI MALATYA’DA " AFET GERONTOLOJİSI " ÇALIŞMALARINA BASLADI.

MALATYANIN IKI İLÇESİNE DOĞALGAZ ALIMI YAPILACAK

BAKAN CHP YE LAF YETİŞTIRECEĞINE DÜKKAN VE KONUTLAR YETISTIRSIN I

SANSÜR NORMALLESTIRILEMEZ ÖRGÜTLÜ MUCADELE ILE YENİLEBİLİNİR

SAMİ ER 23 MİLYAR DEDİ SAYISTAY 3.2 MILYAR GÖSTERDİ..KİM DOGRU SÖYLUYOR!?

MESOB BASKANI KESKİN " MALATYALI ESNAF VE ÇİFTÇİYE POZİTİF AYIRIM ŞART "

.CHP İL BAŞKANI YILDIZ " AKP KALKINMA DEĞİL " KANDIRMA " PARTİSİ OLMUŞ

BASKAN GEÇIT "ÇİLESİZ KÜTÜPHANESİ PROJESİ " ALANINI İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TALEP ETTI BAKAN TALİMAT VERDİ: KAPALI ÇARŞI IÇİN İYİLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLADI.
