EĞİTİM - SEN " UYARIYORUZ: OKULLARI GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALARAK AÇIN!"
Eğitim, 17 Şubat 2021 20:26
Malatya eğitim – sen yürütme kurulu yazılı bir açıklama yaparak okullar açılacaksa mutlaka gerekli önlemler alınarak açılmalı dediler.
Konu ile ilgili yapılan açıklama da “ Sendikamız COVID-19 salgını koşullarında okulların ve üniversitelerin sağlıklı ve güvenli bir biçimde yüz yüze eğitime açılması ve eğitimin sürdürülmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınmasını gerekli bulmaktadır. Birincisi, toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanmasıdır.
İkincisi, okullarda sınıf mevcutlarının 15- 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır.
Üçüncüsü, eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Bu bağlamda belirtmek isteriz ki sayılan önlemlerin alınmasının ardından sağlıklı bir çalışma ve eğitim ortamında yüz yüze eğitime başlayabilmek, uzaktan öğretimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerimizin temel isteğidir.
En iyi okul eve en yakın olanıdır’
Şimdi köy okulları açıldı. Köy okulları eskiden olduğu gibi her köyde bulunan küçük ölçekli okullar değildir. ‘En iyi okul eve en yakın olanıdır’ anlayışından uzaklaşılarak binlerce köy okulu kapatılmıştır. Var olan köy okulları, taşımalı sistemden dolayı merkezileşmiş her biri ayrı taşıma merkezli okuldur.
Bu okullar öğrenci mevcudu bakımdan 100 ve 700 arasında değişen öğrenci sayısına sahiptir. Bu köy okullarında çalışan eğitim emekçileri çoğunlukla il ve ilçe merkezlerinde ikamet etmektedir ve ulaşım sorunu yaşamaktadır. Öğrenciler önceden olduğu gibi taşımalı eğitimin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. MEB, ne yüzlerce kilometre giden öğretmenlerin ne de çocukların taşınması konusunda herhangi bir ek önlem açıklamıştır.
Birçoğunda ücretli, sözleşmeli öğretmenlerin görev yaptığı okullarda, okul içinde alınması gereken önlemler konusunda ısrarcı davranacak sözleşmeli öğretmenlerin işlerine son verilme olasılığı ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Açılan köy okulları için ne eğitim programlarında azaltma, telafi eğitimlerini yaşama geçirme, sağlık okuryazarlığı gibi içerik düzenlemesi ne de okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini geliştirecek düzenli ve doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el yıkama ve solunum görgü kuralları, temizlik ve temaslı izlemi, tespiti ve takibi çalışmaları için yoğunlaşma zamanı ayrılmıştır.
Kaldı ki virüsün ve salgının seyriyle birlikte öğretmenlerin ulaşım ve barınma sorunları, kalabalık sınıflar, maske ve hijyen malzemelerinin temini gibi çok sayıda sorun halen çözülememiştir. Kırsal bölgelerdeki okullarda risk yokmuş gibi gösterilerek gerekli önlemler alınmadan ve okulda önlem kapasitesini geliştirmeden yüz yüze eğitime başlanmasının sonuçları ağır olabilir.
Eğitim bileşenlerinin aşı takvimi düzenlenmeden, seyreltilmiş sınıf planlaması tamamlanmadan, maske ve hijyen malzemeleri konusunda kamuoyuna yeterli bilgi verilmeden, COVID-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği açıklanmıştır. 1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı telafi eğitimleri ve sağlık okuryazarlığı gibi salgında eğitim kültürünü gözeten eğitsel çalışmaları başlatmak yerine yangından mal kaçırırcasına, ortaöğretim kurumlarının tüm seviyelerinde birinci dönemde yapılamayan sınavların hemen 1 Mart’tan itibaren başlatılarak iki hafta içinde bitirilmesini ve ikinci dönem birinci sınavların 16 Nisan‘a kadar tamamlanmasını istemiştir.
Bu sınavlarla birlikte okullarda yoğun bir hareketliliğin oluşacağını öngörememek ve sınavlara uzaktan eğitimdeki konuların da dahil edileceğini belirtmek, öğrencilerin üstün yararını gözetmemek anlamına gelmektedir.
Tüm bu gelişmeler ışığında, Milli Eğitim Bakanlığı’nı sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye çağırıyor; aşı başta olmak üzere gereken tüm önlemlerin bir an önce alınmasını talep ediyoruz.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, salgında eğitim ve sağlık yönetimi süreçlerini gerek MEB düzeyinde gerekse okul, ilçe ve il düzeyinde izleyeceğiz. Sayıları milyonları bulan eğitim bileşenlerini, sahadan edindiğimiz verilerle bilgilendirmeye ve siyasal iktidarı uyarmaya devam edeceğiz.
Malatya Eğitim Sen Şube Yürütme Kurulu
Eğitim, 17 Şubat 2021 20:26
Yorumlar (0)

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BARIŞ YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK

MEHMET FENDOGLU NUN SAĞLIK DURUMU NASIL?

HIKMET ÇETİN " ECEVİT'TEN SONRA CHP NE BOYLE BİR GENEL BASKAN GELMEDİ "

Başkan Geçit " 19 Mayıs Bağımsızlık yolunda atılan itarihi adımdır "

SAMİ ER " 19 MAYIŞ ÖZGÜRLÜĞÜN ADIDIR "

Başkan Taşkın "19 Mayıs bağımsızlığımızı ilan edisimizin yıl dönümü dur "

KESKİN " GELECEĞİMİZİ GENÇLERLE İNŞA EDECEGİZ "

VELİ AĞBABA " KAMULAŞTIRMASIZ EL KOYMA MALA ÇÖKME GİBİDİR "

BASRİ İLHAN " DEPREM SONRASI "DON MALATYAYI VURDU

BATTALGAZİ BELEDIYESI ASLANTEPE HÖYÜĞÜNÜ YENİ SEZONA HAZIRLIYOR

AĞBABA GENÇLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAYA DEVAM EDİYOR

LEYLA ZANADAN YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

MALATYA " BATTALGAZI " GAZETESİ'NE ALTUN BAŞARI ÖDÜLÜ

AĞBABA " DON" UN ÜZERİNDE"BİR AY GEÇTİ BEŞ KURUŞ PARA ÖDENMEDİ

BAŞKAN TAŞKIN " ÇINARPARK REKRASYON ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU "

BOGAZİÇI ÖGRENCİLERİ " ŞERİATA,FAŞİZME ve KARANLIĞA GEÇİT YOK

SADIKOĞLU VERİLECEK DESTEKLER SADECE KAYSIYI DEĞİL, ŞEHRİMİZİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR "

" ELEKTRİK FATURASIN DA MATRUSKA OYUNLARINA SON "

TECDEDE " VATANDAŞ SORUYOR BAŞKANLAR CEVAPLIYOR "

Barış Yıldız " Çat barajı alarm veriyor "

BAŞKAN YILDIRIM " YENİ BİR HEKİMHAN KURULACAK "

BAŞKAN GEÇIT " ANNELER GÜZEL GÜNLERİN VE AYDINLIK GELECEGİN MİMARIDIR "

CHP IL BASKANI YILDIZ " MALATYA DA TARIM FELÇ,ÜRETİCİ YIKILMISTIR "

BAŞKAN GEÇİTİN " TAZİYE EVİ " PROJESI HAYATA GEÇTI

ANKARA'DA KRİTİK OPERASYON FENDOĞLU ANJİYO OLDU...

" ÇARŞI " DA YAPILAN HATA İNÖNÜ CADDESİ'NDE YAPILMASIN

TÜRKİYE'Yİ SARSAN TBMM ESKI BASKANLARININ BİLDİRİSİ

Ramazan keskin " Malatya sahipsiz değildir "

Ağbaba muhtarlarla bir araya geldi."MALATYA YERİNDE DÖNÜŞÜMDE SINIFTA KALDI "

VALİ YAVUZ'DAN HIDIRELLAZ HAFTASI MESAJI

CHP MALATYA İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " GENEL BASKANIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR CHP DİMDİK AYAKTADIR "

TGC BAŞKANI BİLGIN " ÖZGUR BASIN İCİN MÜCADELE ÖZGÜR TOPLUM İÇİNDİR

BAŞKAN GEÇİT " İLÇEMIZDE MİLLETLE BÜTUNLEŞEN BELEDİYECİLIK ANLAYIŞI HAKİM OLUYOR "

BARIŞ GÜVERCİNI SIRRI SÜRUYA ÖNDER HAYATINI KAYBETTİ

BASKAN KILIÇ " BASIN ÖZGÜR KALDIKÇA DEMOKRASİ İŞLER

"ADALET VE DEMOKRASİ "ARIYORUZ!!

MALATYA " SON 150 YILIN BÜYÜK FELAKETİNİ YAŞADI "
