ALTIN
 4.297,56
DOLAR
 39,7257
STERLİN
53,5046
EURO
 45,8826
reklam

HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ

 

16 Ekim 2025 23:02
HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ

“Haber, suç kapsamına alınamaz” - ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ

 

İhlas Haber Ajansı (İHA) Iğdır muhabiri Sebahattin Yum’un, tamamen kamusal bir törene ilişkin yaptığı “Valiye şemsiye var, gazilere yok” başlıklı haber nedeniyle, Iğdır Valisi Ercan Turan’ın şikayeti üzerine gözaltına alınması basın özgürlüğü açısından son derece vahim ve kabul edilemez bir durumdur!

Yaşanan bu hukuksuzluk burada da kalmamış, Yum’un emniyet müdürlüğünden çıkışını görüntüleyen İHA Iğdır Muhabiri ve Iğdır Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ercan Tunç da gözaltına alınmıştır. Akabinde serbest bırakılan İHA Muhabiri Yum bu kez de jandarma tarafından gözaltına alınmıştır.

Valilik tarafından yapılan açıklamada; söz konusu haberin “gerçeğe aykırı, yanıltıcı ve kamu kurumlarını hedef alan nitelikte olduğu”, ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla TCK 217/A (Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma) kapsamında işlem yapıldığı belirtilmiştir. Valilik, gazeteciye yönelik işlemlerin yasal süreç çerçevesinde yürütüldüğünü savunmuştur.

Ancak bir gazetecinin kamusal bir etkinlikte yaşanan bir durumu haberleştirmesi, Anayasa’nın 28. maddesiyle güvence altına alınmış basın özgürlüğünün en temel gereğidir. Sebahattin Yum’un yaptığı haber, kamu yararına açık bir konudur ve hiçbir biçimde suç kapsamına alınamaz. Haberi nedeniyle gazetecinin hedef alınması, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik açık bir gözdağı girişimidir. Gazeteciler, kamu gücü sahiplerinin memnuniyetini değil, halkın haber alma hakkını gözetmekle yükümlüdür.

Valilerin, kaymakamların veya herhangi bir kamu görevlisinin, eleştiriye ve haber yapma hakkına karşı yargı mekanizmasını bir baskı aracına dönüştürmesi, demokratik toplum düzeniyle bağdaşmaz.

Basın meslek örgütleri olarak;

Gazeteciler Sebahattin Yum ve Ercan Tunç’un maruz kaldığı bu hukuksuz gözaltı sürecini en sert biçimde kınıyoruz! Her iki meslektaşımızla da dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz. Kamu gücü kullanan tüm yetkilileri Anayasa’nın 28. maddesiyle korunan gazetecilere yapılan baskı, tehdit ve yıldırma girişimlerinden derhal vazgeçmeye çağırıyoruz.

Adli mercilere, haber nedeniyle gazeteciyi soruşturma konusu yapmanın basın özgürlüğüne açık bir aykırılık olduğunu hatırlatıyoruz.

Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel taşıdır. Gazeteciler suçlu değil, kamu adına gerçeğin izini sürenlerdir. Hiçbir baskı, hiçbir tehdit, gazetecilerin hakikati yazma iradesini susturamayacaktır.

İmzacı meslek kuruluşları:

BASIN KONSEYİ

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ

DİSK BASIN-İŞ

EKONOMİ MUHABİRLERİ DERNEĞİ

GAZETECİLER CEMİYETİ (ANKARA)

GÜNEYDOĞU GAZETECİLER CEMİYETİ (GGC)

GÜVEN HABER-SEN

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ

KESK HABER-SEN

MEDYA VE HUKUK ÇALIŞMALARI DERNEĞİ (MLSA)

PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI (TGS)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.