İş yapamıyoruzdüşünün ki Mezarlığı açtık ama ölü gömmek yasak
Ekonomi, 24 Mart 2021 16:29
Malatya'da kahvehane işletmecileri durumlarını anlattı:
İş yapamıyoruz şu an ki durumumuz düşünün ki Mezarlığı açtık ama ölü gömmek yasak, işte bunun gibi diyen kahveci esnaflarına bir dokunuldu bin dert dinlendi.
Malatya'da konuştuğumuz kahvehane esnafı iş yapamaz durumda olduklarını söyleyerek “Devlet neden bize sahip çıkmıyor?” diye sordu.
Pandemi kısıtlamaları kapsamında bir süredir kapalı olan kahvehaneler açıldı ancak oyun yasağından kaynaklı iş yapamaz durumda. Evrensel’e konuşan esnaf, “Devlet neden bize sahip çıkmıyor?” diye sordu.
Malatya Kahveciler Esnaf Odasından edindiğimiz bilgilere göre; bu odanın toplam üye sayısı 862. Bunlardan 270’i kahve işletmecisi geri kalanlarsa çay ocağı işletmecisi. Kahvelere getirilen oyun yasağından kaynaklı yaklaşık 200 kahve işletmecisi dükkânını açamıyor.
Pandemi döneminde basit usulle yardım alabilen kahve işletmecisi sayısı yaklaşık 100. 3 ay boyunca 750’şer TL kira bedeli ve 1000’er TL yardım edildi. Vergiye tabii olan kahve işletmecileri ise yardım alamadı.
Malatya’daki kahve işletmecileri ile konuştuk.
"NEDEN DEVLET BANA SAHİP ÇIKMIYOR?"
2 çocuk babası Kahveci Ali, pandemide kahvesi kapandığı için kızına üniversite için tercih yaptırmadığını söyledi. Kahvehanelere getirilen kısıtlamadan şikâyetçi olan Ali, “Geçen gün AVM’ye gittim. İnsanlar üst üste biniyordu adeta” dedi.
Pandemi yardımı olarak 1500 TL aldığını belirten Ali, “6 yıldır kahve işletiyorum. 20 yıl da başka bir yerde işletmecilik yaptım. 26 yıldır ben bu devlete vergimi veriyorum, elemanlarımın sigortasını, primini veriyorum.
Neden devlet bana sahip çıkmıyor? Yardım olarak toplam 1500 TL aldım. Yeterli mi sizce? Benim kiram burada aylık 5 bin TL. Ben yıllık 60 bin TL kira veriyorum” diye konuştu.
"BU İŞSİZLİĞE NASIL BİR ÇARE BULUNACAK?"
Kahve İşletmecisi Murat ise, bir senedir kapalı olduklarını söyledi. Pandemide devletten verilen yardımın dertlerine derman olmadığını dile getiren Murat, çalışan 4 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldığını belirterek, “Hepsi işsiz şu anda. Onlar da mağdur. Bizim ufak tefek en azından bir emekli maaşımız var, onların o da yok” dedi.
Kahvelerde oyun yasağının sürmesinden dolayı akşama kadar boş boş oturduklarını söyleyen Murat, “Çevremde 2 büyük kahvenin kapandığına şahit oldum. Oralarda en az 7-8 insan çalışıyordu. Şimdi onların hepsi boştalar. Ne yapsın, nereye gitsinler, bu işsizliğe nasıl bir çare bulunacak?” diye sordu.
"FORMALİTEDEN AÇIĞIZ"
Kahveci Hasan ise, “Yardım almak yerine 8 bin TL vergi ödedik” dedi. Sadece 3 ay boyunca 750’şer TL yardım yapıldığını belirten Hasan, “Pandemi öncesinde 6 kişi çalıştırıyorduk. Şu an çalışanımız yok.
İşten çıkarmak zorunda kaldık. Gelirimiz olmadığı için maaşlarını ödeyemiyorduk. Şu an hiç iş yapamıyoruz. Kahvehaneler formalite olarak açık. Şu an açık olmasına rağmen oyun yasak olduğundan insanlar gelmiyor.
Mezarlığı açtık ama ölü gömmek yasak, işte bunun gibi durumumuz” dedi.
Ekonomi, 24 Mart 2021 16:29
Yorumlar (0)
Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK
BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA
MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR
MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "
HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ
HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI
EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "
CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI
ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ
AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "
CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ
ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR
ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ
BU GÜN 8 MART
İMAM OĞLUNDAN MALATYALILARA MEKTUP. YILDIZ " TÜM BASKILARA KARŞI BİZ TÜRKIYE YE UMUT OLACAĞIZ :
BARIŞ YILDIZ " FUZULİ CADDESINDE KI MAGDURİYET BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR "
AĞBABA " EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN 40 PİDE ÇALINDI "
MALATYA ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN; " KOSGEB KREDİLERİ İĶI YIL ERTELENMELİ "
ADD DE MİLLİOĞLU GÜVEN TAZELEDİ
BAŞKAN GEÇİT " ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞIYORUZ , SAHADA ÇALIŞIYORUZ "
MALATYA DA MAAŞ ALAMAYAN FABRİKA İŞÇİLERİ AYAKLANDI
MALATYA KAYISISI GELECEK STRATEJİLERI RAPORU, RİSKLER TEHDİTLER, FIRSATLAR
ÇGD 48 YAŞINDA " GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR "
KAYSERI CEM EVİ CHP GENEL MERKEZİNE YÜRÜME KARARI ALDI ..!
SEYFULLAH ÖZDEMİRI KAYBETMİŞİZ..!
GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZ GEÇİN
