“Susurluk’tan daha vahim bir durumdayız”

Yaşam, 24 Mayıs 2021 02:20

   “Susurluk’tan daha vahim bir durumdayız”

Eski TBMM Susurluk Komisyonu Üyesi Fikri Sağlar:

   

 

            Suç örgütü lideri Sedat Peker’in YouTube üzerinden yayımladığı ve bakanları, vekilleri, sermaye gruplarını ve tekil kişileri ifşa ettiğini iddia ettiği videoların ardından devlet mafya ilişkisi tekrar gündeme geldi.

                  Akıllara Susurluk olayında yaşanan tartışmaları, ardından gelen siyasi yaptırımları ve cezaları getiren bu süreci Eski TBMM Susurluk Komisyonu Üyesi ve BirGün yazarı Fikri Sağlar’la konuştuk.

 

Hukuki anlamda Susurluk olayıyla Sedat Peker arasında farklar göz önüne alınacak olursa Susurluk süreci nasıl yürütüldü? Eski-TBMM-susurluk-komisyonu-uyesi-fikri-saglar-susurluk-tan-daha-vahim-bir-durumdayiz.

 

                 Derin devletin varlığıyla ilgili o dönemde savcılar her şeyden önce parlamento ve bu parlamentodaki bütün siyasi partiler ortak bir karar verebildi. Bu karar bu konunun araştırılması oldu. Parlamentonun vermiş olduğu karar doğrultusunda Devlet Güvenlik Mahkemesi, ortaya çıkan belgelerin ışığında bir soruşturma başlattı. Meclis araştırma komisyonu kurulma kararı sonrasındaysa mevcut İçişleri Bakanı Mehmet Ağar istifa etmek zorunda kaldı.

                   Çünkü INTERPOL tarafından aranan ve terörist olarak adlandırılan Abdullah Çatlı’nın üzerinde kamu görevlisi kimliği vardı. Bu kamu görevlisi kimliğini vereninse Mehmet Ağar olduğu iddia edilmişti. Bu olayları ortaya koyan ve kurulan komisyonun işe başlamasıyla birlikte ifade veren üç kişi vardır:

             Bunlardan bir tanesi Hanefi Avcı’dır. Bir istihbarat sorumlusu olarak devletin içerisindeki güvenlik güçlerinin mafya ve çetelerle olan karanlık ilişkisini ortaya koymuştur. Her güvenlik kurumunun bir mafyası olduğunu söyleyerek, bu konuda şikâyetlerini belgeleyerek anlatmıştır.

              İkincisi MİT tarafını açıkça ortaya koyan, yani istihbarata dair daha fazla bilgi sahibi olan Mehmet Eymür’dür. Üçüncüsüyse JİTEM, yani Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapının dışarıya açılmasını anlatan Hüseyin Oğuz’dur.

               Bu üç kişinin ifadesi sonrasında Meclis’in, yargının ve sivil toplum örgütlerinin ciddi refleksi ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda ‘Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık’ eylemiyle milyonlarca insan Susurluk olayının çözülmesi talebinde bulunmuştur.

                Komisyona bilgi ve belge sunma konusunda iktidar cimri davransa da buna rağmen bazı konulardan kaçınmamışlardır. Komisyonda 63’e yakın insan dinlenmişti, çeşitli belgeler işlenmişti ve bunun sonucunda ciddi bir bilgi, gizli bir yapının varlığı açığa çıkmıştır. Sonucunda Mehmet Ağar ve Susurluk’la adı anılan 18’e yakın kişi hüküm giymiştir, ceza almıştır, cezalarını çekmişlerdir.

 

 

Bugünkü iktidarın yaptırımlarına baktığımızda bugünkü fark nedir?

 

                Dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Necmettin Erbakan’a bu konunun araştırılması talimatını vermişti, devletin içinde kontrol edilemeyen bir güç olduğunu ve bu gücün hukuk tanımaz biçimde eylemler yaptığını, faaliyetler içinde bulunduğunu söylemişti.

              Bugün iktidarın verdiği karşılık açısından böyle bir durum söz konusu değil. Sedat Peker en son 6’ncı videosunu yayımladı, ciddi iddialarda bulundu. Ama bu iddiaları araştıracak hiçbir yargı kurumu ortada görünmüyor, herhangi bir savcı da “Ne oluyor yahu” diye araştırmaya koyulmuyor. 

            Hitap ettiği kişi doğrudan İçişleri Bakanı’dır, İçişleri Bakanı da hamasi nutuklarla kendini savunmaya çalışıyor. Bu savunmalara karşılık da Sedat Peker yeni bilgiler aktarıyor. Bu bilgiler eğri midir, doğru mudur, iddia mıdır bunu araştıracak olan, videolarda muhatap alınan İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun emrindeki kurumlar değildir.

                Bunu araştıracak olan yargı ve bağımsız kurumlardır. AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili hukuk devletinin gereğini yerine getirmek yerine sadece bunları zehirli yılan olarak nitelemiş, “Aynı çuvala girilmemeli” demiştir ve muhalefeti suçlamıştır.

                İddia sahibi susmuyor ve açıklamalarını sürdürüyor. Her videosunda yeni bir olayı isimlerle anlatıyor. Bu isimlerin, olayların ardından belgeler de ortaya çıkıyor. Dolayısıyla söylenen sözlerin iddiadan çok gerçek olduğu anlaşılıyor.

 

Susurluk döneminde iktidar ve yargı nasıl bir refleks göstermişti? Bugün iktidarın böyle bir durumda nasıl bir refleks göstermesi gerekir?

 

                Basiretli bir siyasetçinin hemen istifa etmesi gerekirdi. Süleyman Soyluysa “FETÖ’ cüler”, “Ülkenin üzerinde oyunlar oynanıyor”, “Ekonomiyi nasıl çökerttiler” gibi hamasi söylemlerle insanları kandırmaya çalışıyor. İnsanlar artık kanmıyorlar; işsizlikle, açlıkla ve pandemiyle uğraşıyorlar.

                   Ölüm korkusuyla yaşayan insanları hamasi söylemlerle kandıramazsınız. Çünkü insanlar açlığın, işsizliğin, aşı bulamamasının nedeninin bu iddialar olduğunu anlıyor. Süleyman Soylu istifa etmelidir, Cumhurbaşkanı gerekli kurumlara talimat vermeli, bağımsız bir incelemeye müsaade etmelidir.

                 Yoksa Türkiye uluslararası düzlemde mafyalaşan bir devlet olarak konumlandırılır. Susurluk döneminde yargı bugüne kıyasla çok tarafsız ve bağımsızdı. O gün parlamento halk adına görev yapabiliyordu. Parlamento araştırma komisyonunu böyle kurabildi, devletin kurumlarının çalışmasına adı soruşturmada anılmasına rağmen o günkü hükümet başında olan Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller müsaade etmek zorunda kaldı.

                Çünkü halk müthiş bir biçimde Susurluk olayının çözülmesini talep etti. Bugünse yargı talimat bekliyor. Soylu mesela yargıya “Beni araştırın” diyor, ama herhangi bir soruşturma yok. Gelinen noktada Susurluk’tan daha vahim bir durumdayız.

 

Uyuşturucu meselesi Sedat Peker’in en sık bahsettiği konulardan birisi. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

                 Uyuşturucu Türkiye’de oluşan kayıtdışı ekonominin, kara paranın en önemli kaynaklarından birisi. Bu uyuşturucuyu yöneten baronların devletle ve devlet içerisinde yer alan insanlarla ilişkili olduğunu açıklıyor.

                   Susurluk olayında uyuşturucu ticaretinden 50 milyar dolarlık bir kara paranın oluştuğu, bu paranın bir kısmının Sofya, Viyana ve Budapeşte’de konuşlandığı bilgisini edindik. Gramı 298 dolardan satılan kokainin 5 tonunun ülkeye geldiğini tespit ettik o zaman.

                 Susurluk Komisyonu’ndaki uyuşturucu uzmanı emniyet yetkilileri şöyle kesin bir bilgi vermiştir: “Biz Türkiye’de tespit edilen uyuşturucunun sadece yüzde 20’sini yakalayabiliyoruz, yüzde 80’ini ise ülkede dönüyor veya yurtdışına kaçırılıyor.” Mesut Yılmaz başbakanlık zamanında bu bilgiyi “Türk polisi Avrupa’da yakalanan uyuşturucunun yüzde 65’ini, dünyadaki uyuşturucununsa yüzde 35’ini yakalıyor” diyerek teyit etmiştir. Uyuşturucu kaçakçılığında küçük bir parça yakalanır, büyük parça geçirilir. Çöküşe giden ekonomide bir para kaynağı söz konusuysa bu para kayıt dışı ekonomiden gelmektedir.

 

Sedat Peker’in bahsettiği bir diğer husus derin devlet meselesi. Ergenekon sürecinde “Derin devleti bitirdik” iddiası vardı, sizce bugün durum nasıl?

 

                Günümüzde derin devlet yok, AKP’nin devleti var, partinin devleti var. Biat üzerine kurulmuş bir düzen; bütün erkler ve onları denetleyen medya erki tek kişinin elinde. Dolayısıyla günümüzdeki derin devlet suyun üzerine çıkmış bir haldedir.

                Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti bugün yok, AKP’nin devleti var, istediği gibi oynadığı bir devlet var. Susurluk’ta derin devleti oluşturan çeteler sadece silahlı değillerdi. Bankalarda varlardı, bürokraside varlardı.

                  Bunlar temizlendi ama temizlenirken var olan liyakatlı, devleti ayakta tutan yapılar da yok edildi. Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci cumhurbaşkanlığından itibaren “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dinlemem”, “Anayasa Mahkemesi kaldırılmalıdır” diyen bir düzen ortaya çıktı. Dolayısıyla bu düzende hukuk yok. Gelinen noktada kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır.

                 Hukuk devletinin ufak bir emaresi kaldıysa dahi, savcılar derhal harekete geçmelidir. “Muhalefet şöyle böyle”, “Dünya bizi kıskanıyor” bu laflara artık kimse kanmıyor. Pandemide insanlar dünyadaki diğer ülkelerin neler yaptığını gördü, bizde ise “Soğan buluyorsunuz bu yeter size” diyen bir AKP var. AKP’nin bizi bu noktaya getirmiş olmasının nedenlerinin bir kısmını Sedat Peker ifşa ediyor.

                 Son videosunda Kemal Horzum’la ilgili bir şeyden söz ediyor. Kartal Demirağ ve Turgut Özal ikilisiyle birlikte Kemal Horzum önemli bir isimdir. Zamanında verdiğim Anadolu Bank’la ilgili önergeyle bir komisyon kurulmuş ve 2 sene süren çalışma sonucunda Turgut Özal suikastına ulaşılmıştı. Orada ve Susurluk’ta Horzum’un adı anılıyordu mesela.

 

Son olarak bu süreç nereye doğru gider? Bedelini kim öder?

 

                   İki kişinin arasında bilgi ve belgeler oluşur. Bu kişiler, kurumlar, çeteler, mafyalar birbirleriyle çatışırlarsa bu bilgi ve belge sokağa dökülür.

               Devlet, mafya ve siyaset üçgeninde birbirleriyle çatışan güçler ellerindeki belgeleri açığa çıkarırlar ve halk bunu fark eder.

               Bununla birlikte devletin nasıl soyulduğunu anlayan yurttaşın refah içerisinde, huzur içerisinde yaşabileceği bir düzen için bu karanlığı yaratan iktidarı devirmesi gerekir. Bu işin varacağı nokta burasıdır.

 

Haber; Yunus emre ceren

Yaşam, 24 Mayıs 2021 02:20

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK

FİKRİ SAĞLAR " KEMAL KILIÇDAROĞLUNA AÇIK ÇAGRIMDIR

FİKRİ SAĞLAR " KEMAL KILIÇDAROĞLUNA AÇIK ÇAGRIMDIR

OYUNU GÖRMEK VE BİRLİKTE BOZMAK ZAMANI

OYUNU GÖRMEK VE BİRLİKTE BOZMAK ZAMANI

KILIÇDAROĞLU'NA BİR ÇAĞRIDA ALEVİLERDE: BU KİRLİ OYUNU BOZABILIRSINIZ

KILIÇDAROĞLU'NA BİR ÇAĞRIDA ALEVİLERDE: BU KİRLİ OYUNU BOZABILIRSINIZ

BAŞKAN GEÇİT "MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN VE PAYLASMA AYIDIR

BAŞKAN GEÇİT "MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN VE PAYLASMA AYIDIR

BATTALGAZİ BELEDİYESİ GELECEGIN SANATCILARINI YETİSTİRİYOR

BATTALGAZİ BELEDİYESİ GELECEGIN SANATCILARINI YETİSTİRİYOR

BATTALGAZİ BELEDIYESİ GELECEĞİN SANANATÇILARINI YETİSTİRIYOR

BATTALGAZİ BELEDIYESİ GELECEĞİN SANANATÇILARINI YETİSTİRIYOR

Keskin " Muharrem ayı sabrın teslimiyetin ve kardeşliğin zamanıdır "

Keskin " Muharrem ayı sabrın teslimiyetin ve kardeşliğin zamanıdır "

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " MUHARREM AYI KERBELA ADALET VE DİRENİŞİN EVRENSEL SEMBOLÜDÜR"

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " MUHARREM AYI KERBELA ADALET VE DİRENİŞİN EVRENSEL SEMBOLÜDÜR"

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AİLE YILINA YÖNELİK ETKİNLİKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AİLE YILINA YÖNELİK ETKİNLİKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE PARKLARA " YAZ" DOKUNUŞU

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE PARKLARA " YAZ" DOKUNUŞU

MEDYA DAYANIŞMA GURUBU: " GAZETECİLIK SUÇ DEĞİLDİR " FATİH ALTAYLININ TUTUKLANMASI GAZETECILIGE VE DÜŞUNCEYE AĞIR DARBEDİR

MEDYA DAYANIŞMA GURUBU: " GAZETECİLIK SUÇ DEĞİLDİR " FATİH ALTAYLININ TUTUKLANMASI GAZETECILIGE VE DÜŞUNCEYE AĞIR DARBEDİR

İL İL TESLİM EDİLEN KONUT VE İŞ YERİ SAYISI

İL İL TESLİM EDİLEN KONUT VE İŞ YERİ SAYISI

TSO BASKAN YARDIMCISI BASRİ ILHAN " KURU KAYSIDAKİ ÐÜŞÜS TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR "

TSO BASKAN YARDIMCISI BASRİ ILHAN " KURU KAYSIDAKİ ÐÜŞÜS TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR "

CÜBBELİ AHMET ZİRAI DON OLAYINI " ZİNAYA " BAĞLADI CHP DEN TEPKİ GELDİ " MALATYALILARDA ÖZÜR  DILESİN "

CÜBBELİ AHMET ZİRAI DON OLAYINI " ZİNAYA " BAĞLADI CHP DEN TEPKİ GELDİ " MALATYALILARDA ÖZÜR DILESİN "

YEŞİLYURT TA YOLLARI BAŞTAN AŞAĞI  YENİLENİYOR

YEŞİLYURT TA YOLLARI BAŞTAN AŞAĞI YENİLENİYOR

T.Ö.T MERKEZİN AVRUPA’DA UMUTSUZ VAKASINI HAYATA DÖNDÜRDÜ

T.Ö.T MERKEZİN AVRUPA’DA UMUTSUZ VAKASINI HAYATA DÖNDÜRDÜ

YILDIZ " KÜRECİK RADAR ÜSSÜ DERHAL KAPATILMALI

YILDIZ " KÜRECİK RADAR ÜSSÜ DERHAL KAPATILMALI

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

CHP MALATYA İL  ÖRGÜTÜ FERDİ  ZEYREK İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLEDİ

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ FERDİ ZEYREK İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLEDİ

CHP DE GELENEKSEL BAYRAMLASMAYA YOGUN İLGİ

CHP DE GELENEKSEL BAYRAMLASMAYA YOGUN İLGİ

ŞEHİR SEL VEE DOLUYA TESLİM OLDU ALT YAPI SINIFTA KALDI.

ŞEHİR SEL VEE DOLUYA TESLİM OLDU ALT YAPI SINIFTA KALDI.

27.OLAGAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

27.OLAGAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

AĞBABA " TARSİM DAHA NEYİ BEKLİYOR "

AĞBABA " TARSİM DAHA NEYİ BEKLİYOR "

YEŞILYURT BELEDİYESİ  YETİM  ÖKSÜZ, İHTIYAÇ SAHİPLERİ İÇIN  " KURBAN BAĞIŞ " HİZMETİ BASLATTI

YEŞILYURT BELEDİYESİ YETİM ÖKSÜZ, İHTIYAÇ SAHİPLERİ İÇIN " KURBAN BAĞIŞ " HİZMETİ BASLATTI

ÇGD GENEL BASKANI KIVANÇ EL GÜVEN TAZELEDİ

ÇGD GENEL BASKANI KIVANÇ EL GÜVEN TAZELEDİ

SADIKOĞLU TOBB EKONOMİK ŞURASINA KATILDI

SADIKOĞLU TOBB EKONOMİK ŞURASINA KATILDI

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BARIŞ  YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK

BARIŞ YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK

MEHMET FENDOGLU NUN SAĞLIK  DURUMU NASIL?

MEHMET FENDOGLU NUN SAĞLIK DURUMU NASIL?

HIKMET ÇETİN " ECEVİT'TEN SONRA CHP NE BOYLE BİR GENEL BASKAN GELMEDİ "

HIKMET ÇETİN " ECEVİT'TEN SONRA CHP NE BOYLE BİR GENEL BASKAN GELMEDİ "