ERİŞİLEBİLİR ULAŞIMA 3 YIL ERTELEME Engelliler torba yasa tasarısını Meclis önünde protesto etti
Gündem, 14 Temmuz 2021 00:12
Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, onaylandığı takdirde ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunu ikinci kez 3 yıl daha erteleyecek torba yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.
Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, TBMM’nin Milli Hâkimiyet Parkında yaptıkları açıklama ile ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunu 3 yıl daha erteleyen AKP’nin torba yasa tasarısını protesto etti.
Söz konusu tasarı onaylandığı takdirde, 9’dan fazla koltuğu olan minibüslerin, şehirlerarası otobüslerin, turizm amaçlı araçların ve gemilerin engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunun 3 yıl daha ertelenecek. Bu, 2018’deki 3 yıllık ertelemenin ardından ikinci erteleme olacak.
Teklifin geri çekilmesi talebiyle bir araya gelen platform üyeleri, uluslararası sözleşmelerin çiğnendiğine dikkat çekti.
Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu ve destekçisi 267 örgüt adına açıklamayı okuyan avukat Turhan İçli, “Herkes gibi engelli bireylerin yaşamın tüm alanlarına katılımı için toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği şart” diye konuştu.
Platformun açıklaması şöyle:
“Toplumsal yaşama katılım engelleniyor”
“Minibüslerde, turizm taşımacılığında, şehirlerarası otobüslerde ve gemilerde 2018 yılında ertelenen erişilebilirlik düzenlemesi hakkının 3 yıl daha ertelenmesi için TBMM’ye Kanun değişikliği teklifi sunulmuştur.
Bir torba kanun içerisine konulan bu düzenleme, engelli bireylerin herkes gibi toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımını engelleyeceği için kabul edilemez.
“Ülke olarak kabul ettiğimiz ve tarafı olduğumuz BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 9. Maddesinde belirtildiği gibi, ‘Taraf devletler engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak ve engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri dahil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına, hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri alacaklardır’.
“Evrensel bir hak”
“Evrensel bir insan hakkı olan erişim hakkını ertelemekle, imzalamış olduğumuz BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 9. ve ‘Bağımsız Yaşama ve Topluma Dahil Olma’ başlıklı 19. Maddelerinin ihlal edilmesi göze alınmaktadır.
“Erişilebilirlik hakkı bütün hakların ön koşuludur ve erişim zincirinin ilk halkasını oluşturmaktadır. Söz konusu toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği için gerekli önlemlerin alınmasının ertelenmesi; kamuya açık alanların, konutların ve diğer hakların kullanılmasının olanaksız hale getirilmesi demektir.
“Hakkımız ihlal ediliyor”
“Sözleşmenin 4. Maddesinin 3. bendinde belirtildiği üzere, ‘Taraf Devletler işbu Sözleşme'nin uygulanmasını sağlayacak yasalar ve politikaların geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi ile engellilere ilişkin diğer karar alma süreçlerinde engelli çocuklar da dahil olmak üzere engellilere onları temsil eden örgütler aracılığıyla sürekli danışacak ve etkin bir şekilde bu sürece dahil edeceklerdir’.
“Söz konusu toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği 3 yıl daha ertelemek istenirken hakkın esas öznesi olan engelli bireylere ve örgütlerine danışılmamış, onayları alınmamıştır. Bu teklifin yasalaşması halinde, Sözleşme ve katılım hakkı bir kez daha ağır biçimde ihlal edilecektir.”
Torba yasa tasarısı
AKP milletvekillerinin hazırladığı ve Olağanüstü Hal (OHAL) düzenlemelerini de uzatan torba yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti. Tasarının engellilere ilişkin maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülüklerin Covid-19 salgını sebebiyle yerine getirilememesi nedeniyle ilk kez denetlenerek eksikliği olduğu tespit edilenler ile daha önce süre verilenlere, yükümlülüklerinin maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilecek.
Buna göre; denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için kanunda belirtilen sürenin bitiminden itibaren üç yıl daha ek süre verilebilecek."
Gündem, 14 Temmuz 2021 00:12
Yorumlar (0)

AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "

BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR

MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR

ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI

ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

" GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :

AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "

CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI

MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR

MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET

SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT

MALATYA KRİTERLERİ İLE DÜNYAYA AÇILAN BAŞARI KAPISJ

CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA " YAPILACAK İLK SEÇİMLERDE CHP TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ YONETECEK "

ÇGD " TELE 1 E YONELIK BU UYGULAMA KABUL EDILEMEZ "

BATTALGAZI BELEDIYE SPORCU ZAGREPTE MADALYA KAZANDI

AGBABA " DEPREMZEDENİN KİRA YARDIMINI KESMEK VIJDANSIZLIKTIR"

YESILYURT BELEDİYE'SİNİN MİLLİ SPORCUSU AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

MESOB BASKANI KESKIN DEN AHİLİK HAFTASI " BİRLİK DAYANIŞMA VE ADALET "

BAŞKAN GEÇİT " İKİNCİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİMİZİ İLÇEMİZE KAZANDIRACAGIZ

MEYDANLARA, CADDELERE SIĞMAYAN MİTİNG

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN MERDAN YANARDAĞ'A TEPKİ: " ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DILEMEYE DAVET EDIYORUZ "

FIRAT EDAS'DAN 15 - 16 EYLÜL İÇİN ÖNEMLİ UYARI

MALATYA İL EMNIYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

CHP MALATYA İLÇE KONGRELERI DEVAM EDIYOR

BASKAN GEÇIT " EGITIME DESTEK " PROJESİNDE N YARARLANAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

CHP DOĞANŞEHİR KONGRESİ YAPILDI

CHP: KALE ,KULUNCAK VE HEKİMHAN İLÇE KONGRELERI TAMAMLANDI.

12 EYLUL 1980 DARBESİ DEMOKRASİ TARİHİMIZE KARA BİR LEKEDİR

SDD 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ KINADI

İNSANLIĞIN KARA EYLÜL’Ü



YEŞİLYURT BELEDİYESINDEN AVRUPA ARENASINA!

AGBABA ÜRETİCİ BORÇLARININ EETELENM3SİNİ İSTEDİ BOTCLAR ERTELENMEZSE BİNLERCE.ÇİFTCİ İCRALIK OLUR.İ

CHP NİN 102 YIL DÖNÜMÜ MALATYA’DA BUYUK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

BAŞKAN SADIKOĞLU'NDAN 6.BOLGE TEŞVIKLEEI VE DESTEK ÇAĞRISI

" İÇERİDE VE DISARIDA BÖLGEDEN BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN DİRENECEĞİZ "
