Hamidoyu, kontrgerilla katletti
Yaşam, 06 Ekim 2021 01:54
BUSABAH TV’de Didem Barut’un Soruyorum programının bu haftaki konuğu Malatya’nın yaşayan tarihi Naci Savata. Bugüne kadar sorulmayanların cevap bulduğu soruyorum ’da Naci Şavata samimi açıklamalarıyla Barut’un sorularını yanıtladı. 1978’de suikasta kurban giden Hamit Fendoğlu’nun (Hamido) en yakın arkadaşlarından biri olan Şavata, Hamido’ yu ve 70’lerin sıcak siyasetini anlattı.
“hamido’ yu, kontrgerilla katletti”
Sevgi dolu bir ailede dünyaya geldiğini söyleyen Şavata, Hamit Fendoğlu ile beraber Belediye’de başkan yardımcısı olarak göreve başladı. Başkan yardımcısı olarak göreve gelen Şavata, Hamit Fendoğlu’nun ufuklar açan projelerinin yeni yeni bittiğine dikkat çekti.
Hamido’nun vefatından sonra Belediye Başkanlığı yapan, aktif siyasetin içinde sürekli rol alan Şavata, siyasette yer almaktan pişman olmadığını söyleyerek, “Rabbim gayretimizi boynumuza doladı” dedi.
Türkiye’nin en zor döneminde siyaset yapan Şavata, o karışık yıllarda Malatya’yı anlattı. Hamit Fendoğlu’ nun kontrgerilla tarafından katledildiğini söyleyen Şavata, bu olayı sağ ve sol gruplara mal etmenin doğru olmadığını söyledi.
“Türkiye 1980 ihtilalına hazırlık yapılsın diye Alevi-Sünni, Sağcı-Solcu, Türk-Kürt diye ayrıldı. Bunları da destekleyen bu gerilla hareketiydi ” diyerek devam eden Şavata, “Belediye başkanı olduktan sonra birisi düdük çalıp, sizi etrafında toplayıp zindanlarda beraber yatacaksınız’ dedim. Öyle de oldu. İnsanları parçalayıp, bölüp kurtarıcı arayacaklardı. O algıyı yaptılar” dedi.
“ANLATMAYA KALKSAM GÜNLERİ ALIR”
Hamit Fendoğlu’na en yakın isim olarak bilinen Şavata, aslında suikastı beklediklerini söyledi. Fendoğlu suikastını anlatan Şavata, “Biz suikastı ya yolda yürürken ya da belediyeyi basarlar diye bekliyorduk. Onun için biz silahlanmıştık. Başkan yardımcısı olduğum zaman bana silah aldırmıştı. Bir baskın bekliyorduk ama bombayı hiç ummuyorduk. Bizi hiç tahmin etmediğimiz bir yerden vurdular. Paket geldiğinde biz encümen odasındaydık.
Hamido etti ki aça anahtarlı dedi. Orada açsaydı biz 7 kişi şehit olacaktık. Malatya’yı çok karıştırmışlardı ama Hamido insanı insan gibi sever. Yalana tahammül etmez. Anlatmaya kalksam günleri alır.
Malatya’nın selameti için aklı ön plana aldık, gayret gösterdik. İhtilal yapanlar, bu girişimleriyle gayelerine ulaştılar ama Malatya’yı bölemediler ”değerlendirmesini yaptı.
“BENİM İÇİN YIKIM NOKTASIYDI”
Hamit Fendoğlu’nun suikasta uğradığı günü “Benim için yıkım noktasıydı” diyerek anlatan Şavata, “o yıkımda ben aciziyet göstermedim. Olayların arka yüzünü düşünüyorum. Hamido şehit edilince, Sayın Vali beni hemen çağırdı. Reis vekilliğinden reisliğe geçtim. Dolayısıyla aciziyete lüzum yok dedim. Hamido ile 7 ay beraber kaldık. Onun ufkunu kaptım. Davranışını takip ettim. Ne yapacağını biliyordum. Bir insanla yan yana kaldığımda eğer o benim başkanımsa onun ne istediğini o söylemeden anlamam lazım” dedi.
“TEHDİT ALDIM AMA KORKMADIM”
Hamit Fendoğlu’nun suikaste kurban gitmesinin hemen ardında göreve gelen Şavata, görev devrinden sonra tehdit aldığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Hiç korkmadım. Tehdit aldım ama ben hep ‘vurmayanda ölmeyende namussuz’ diyordum.
Çünkü ecelin Allahtan geldiğini biliyordum.
Korumalarım yoktu. Evden oraya 15 tane koruma 3 tane arabayla gitmiyordum. Evim, belediyeye yakındı. Sabah 8’de belimde tabancı ile yürüyerek gidiyordum. Beni tehdit edenlere, prim vermiyordum. Korkaklıkla korkmanın arasında bir saniye vardır. Eğer korkaklık gösterirseniz o artarak devam eder”
Soru yorum’un devamında günümüz siyasetini değerlendiren Şavata, ‘Günümüz siyasetçilerini nasıl buluyorsunuz?’ sorusuna “Geçmiş ve günümüz siyasetçilerini karşılaştırarak cevaplayayım. Eskiden vekillerin parası puldu, karısı duldu. Vekiller, tarlalarını, evlerini satıyorlardı. Zenginleşmiyordular yani. Bu vekiller millete kuldu. Malatya’nın bütün yükünü onlar çekiyordu. Şimdi ise artık siyaset değişti” cevabını verdi.
‘Malatya’ya gelenlerden Malatya’yı dinliyorum’ diyerek devam eden Şavata, “Malatya’nın Batı tarafını gelişmiş buluyorlar. Malatya’da Doğu tarafı imarına uygun olarak daha tam anlamıyla kendine gelmedi. Ama yaptıkları şeylerle gayret gösteriyorlar. Zamanla orada gelişecek. Bizim tek handi kabımız tek merkezli bir şehir olmamız. Herkes merkeze gidiyor” ifadelerini kaydetti.
FENDOĞLU’NUN ÖN GÖRÜSÜ BUGÜNE YANSIYOR
1977 yılında Hamido’nun (Hamit Fendoğlu) dile getirdiği kapalı pazarın şimdilerde Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapıldığını söyleyen Şavata, Hamido’nun 70’li yıllardaki öngörüsünün bugüne yansıdığını belirtti.
Haber; BU SABAH - BELGİZAR ABİRİ ŞİMŞEK
Yaşam, 06 Ekim 2021 01:54
Yorumlar (0)
AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "
MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ
CHP DE "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI
AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK
MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN
GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "
MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI
DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI
AĞBABA " BENİM ALNIM AK BAŞIM DİKTİR "
ARGUVANDA ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS İNŞAATI ARALIKSIZ SÜRÜYOR
KAYSI FESTİVALİ 17 - 21 TEMMUZ DA YAPILACAK
ÇGD " RTÜK'ÜN GÖREVİ NATO KOMSERLİĞI DEGİLDİR "
MALATYA CHP DE DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLADI..!
TSO DA ILK ADAYLIK AÇIKLAMASI MAHMUT POYRAZ DAN
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE "
ÖZGÜR ÖZEL FİNANCAL TIMES'A YAZDI: ERDOGAN SADIK MUHALEFETİNI YARATMAK İSTIYOR
KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK MEKTUP
FESTİVAL AKÇADAĞI TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE TAŞIDJ...ANCAK...!!
AAKÇADAGDA ILK PROJENIN TEMELI ATILDI
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALİ RENKLİ VE COŞKU DOLU ANLARA SAHNE OLDU
MALATYA'DA BİR STK , BİR VİZYON BİR İZ
MALATYANIN " SARI ALTINI " AVRUPA YOLLARINDA
CHP MALATYA'DA KRİZ DERİNLEŞIYOR: İKİ HAFTADIR YÖNETİM LİSTESİ H
Arguvanda birlik beraberlik aşureikrami
AĞBABA " SUÇUMUZ CHP 1. PARTİ YAPMAK "
BAŞKAN SADIKOĞLU: İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI VALİ YAVUZA İLETTİ.A
NATO ZİRVESİ VE BASIN
MALATYA DA CHP NİN KAPISI GECE YARISI ZORLANDI
MUHARREM ORUCU ORUÇ AÇMA LOKMASINDA CANLAR BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " KANITLASIN KAFAMA SIKARIM "
BAŞKAN TAŞKINDAN PROF.DR SEZAİ YILMAZA ZİYARET
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK
BAŞKAN TAŞKIN'DAN MUHARREM AYI MESAJI
CHP 13 İLÇE BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL, VELİ AĞBABA VE BARIŞ YILDIZA TAM DESTEK
ARGUVAN BELEDİYESİ ARAC FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ
TSO BAŞKAN YARDIMCISI BASRİİLHAN
ÇAMLICA KOLLEJİ 332 LİSANSLA SPORCU YETİŞTİ
BAŞKAN GEÇİT " MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN E PAYLAŞ.ANIN AYIDIR "
