CHP MİLLETVEKİLİ TUTDERE “TÜTÜNE HAPİS ERTELENSİN” DEDİ, AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİ REDDETTİ

Siyaset, 22 Aralık 2021 14:09

CHP MİLLETVEKİLİ TUTDERE “TÜTÜNE HAPİS ERTELENSİN” DEDİ, AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİ REDDETTİ

 

 

Tütüne hapis konusunda AKP ve MHP yine şaşırtmadı

TBMM Başkanlık divanı üyesi TUTDERE’ nin AKP ve MHP’ye karşı tütün mücadelesi devam ediyor

          TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile bazı CHP Milletvekillerinin imzasıyla tütüne 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasanın yürürlük tarihinin 2023 yılına kadar ertelenmesine ilişkin önerge sunuldu, ancak önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bu Hapis Cezasının Önce Ertelenmesi Sonra Da Tarihin Çöplüğüne Atılması Gerekiyor

              Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden komisyon görüşmelerinde 6 ay öncesini hatırlatan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tutdere, “6 ay önce, yani 1 Temmuz 2021’de bu hapis cezası yürürlüğe girecekti.

            Öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak milletvekillerimiz de ben de defalarca iktidarı uyardık: Bakın yasa yürürlüğe girerse Adıyaman başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafında mağduriyetler olacak dedik.

             Biz uyardık ama iktidar sessiz kaldı, yasa yürürlüğe girdi. Türkiye’nin her tarafında vatandaşlar sokağa çıktı, yollar kapatıldı. Gözaltılar ve tutuklamalar oldu. Aynı tablonun bir daha yaşanmaması için biz iktidarı da ortağını da uyarıyoruz.

            Muhtemelen bundan sonra komisyonlara yeni kanunlar gelmeyecek ve meclis tatile girecek. Daha fazla mağduriyet yaşanmaması için bu önergemize destek olunmasını ve tütün üreticilerinin, tütüncü esnafının mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.

            Sabahtan beri görüştüğümüz yasada farklı kesimlerin ekonomik sorunlarına çare olmak için kanun çıkardık. Çiftçinin de sorununun çözümü burada. Bu konuda destek olunması gerekiyor ve bu hapis cezasının önce ertelenmesi sonra da tarihin çöplüğüne atılması gerekiyor.

 

 AKP, Tütün Üreticisine 3 Yıldan 6 Yıla Kadar Hapis Cezası Getirdi

 

           Tütüne hapis cezası öngören yasaya sadece altı aylık erteleme getirmenin tütün üreticisinin yarasına merhem olmayacağını altı ay önceki Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında ifade ettiklerini dile getiren Milletvekili Tutdere, “AKP iktidarı tütün üreticisine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını getiren yasayı çıkardı.

           Bu yasa defalarca ertelendi. En son altı ay önce aynı salonda, yine sizlerle birlikte bu konuyu istişare edip, tartışmıştık ve bu altı aylık sürenin yetmeyeceğini ifade etmiştik. Bu sürenin çiftçilerimize nefes aldıracak şekilde uzatılması veya ekonomik kriz ortadan kalkıncaya dek bir geçiş süreci verilmesi için komisyona teklif de vermiştik. Ancak her zamanki gibi AKP ve MHP’nin oylarıyla bu teklifimiz reddedilmişti.” dedi.

Geçimini Tütüncülükle Sağlayan Yurttaşlarımız Açlıkla ve Hapis Tehdidiyle Karşı Karşıya Kalacak

          Yasanın yürürlüğe girmesiyle tütüncülerin açlığın yanında bir de hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Tutdere, “Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekili arkadaşlarımızla birlikte 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek olan bu hapis cezasının 1 Temmuz 2023 yılına kadar ertelenmesi için bir teklif verdik.

            Bu teklifin desteklenmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta meclis kapanacak ve 1 Ocak’ta bu yasa yürürlüğe girecek. Adıyaman ve Malatya illerimiz başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde geçimini tütüncülükle sağlayan yurttaşlarımız açlıkla karşı karşıya kalacaklar. Açlık yetmeyecek bir de hapis tehdidiyle karşı karşıya kalacaklar.

             Sorun gerçekten bütün çıplaklığı ile ortada duruyor. Bu altı aylık süreç içerisinde olumlu hiçbir gelişme olmadı. Üreticiler örgütlenemediler ve şu anda sorun olduğu gibi yerinde duruyor.” ifadelerini kullandı.

 

1 Ocak’tan Sonra Yüz binlerce Vatandaşımız Mağdur Olacak

 

          Tütün üreticilerinin yaşanan ekonomik krizden etkilenmemeleri için yasanın yeniden ertelenmesi için önerge verdiklerini ve özellikle MHP Milletvekillerinden destek beklediklerini belirten CHP’li Tutdere, “Özellikle MHP’li komisyon üyelerine seslenmek istiyorum.

             Geçtiğimiz haftalarda MHP Malatya Milletvekili de bu kanunun 31 Aralık 2023’e kadar ertelenmesini talep etmişti. Tütün üreticilerinin ekonomik krizden etkilenmemesi için, rahat bir şekilde çocuklarına ve evlerine ekmek götürmelerini için arkadaşlarımızla birlikte bir teklif sunduk.

             Komisyon’daki bütün milletvekillerinden talebimiz bu teklife destek olmaları ve bu sürenin yeniden uzatılması yönünde destek vermeleridir. Aksi takdirde 1 Ocak’tan sonra bu işin üretimini yapanlar, esnaflar, tüketiciler yüz binlerce insan mağdur olacaktır.” dedi.

 

Yol Yakınken Bu İşe Bir Çare Üretelim

 

            1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan kanunla tütün üreticilerinin büyük bir mağduriyet yaşayacağına dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Bir Adıyaman Milletvekili olarak, parlamentonun bir üyesi olarak halkımızın 1 Ocak'ta karşılaşacağı bu soruna dikkat çekiyorum ve hepinizi uyarıyorum. Yol yakınken bu işe bir çare üretelim.

            Çünkü bu insanlarımızın tütüncülükten kazandıkları ekmek parası dışında başka hiçbir gelirleri yok. Eğer bu yasak 1 Ocak’ta yürürlüğe girerse yüz binlerce insanımız açlıkla karşı karşıya kalacak. Tütün üreticilerinde büyük bir deprem ve büyük bir mağduriyet yaşanacak.

           Özellikle bugün komisyonda büyük bir uzlaşma var. Ücretler konusunda yapılan bu uzlaşının tütün üreticileri için de sağlanmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Yürürlük Tarihinin Ertelenmesini ve Bu Süre İçerisinde Hapis Cezasının Tamamen Kaldırılmasını Bekliyoruz

 

             Milletvekili Tutdere, “Yüz binlerce vatandaşımız gerçekten tedirgin ve bu konu hakkında telefonlarımız susmuyor. Biz altı ay önce bu sıralarda Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile birlikte altı aylık ertelemenin yetmeyeceğini, insanların mağdur olacağını ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacaklarını ifade etmiştik.

           Altı ayın sonuna geldik ortada çözülen hiçbir şey yok, tehdit aynen devam ediyor. Bu tehdidin bertaraf edilmesi için sunmuş olduğumuz önergeye destek olunmasını, bu sürenin en azından 1 Temmuz 2023’e kadar uzatılmasını ve bu süreç içerisinde de parlamentonun hapis cezasını tamamen ortadan kaldıracak çalışmaları yapmasını bekliyoruz.

             Yerli diyoruz, milli diyoruz. Parlamentonun bu toprakların ürününe, bu topraklarda yetişen yerli ve milli ürüne 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören bu yasayı ortadan kaldıracak çalışmalar yapması gerekiyor. Bütün halkımızın beklentisi ve talebi de bu yöndedir ve hepinizden destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Tütüne Hapis Cezası Getiren Yasanın Ertelenmesi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

 

            Öte yandan, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla, tütüne 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın yürürlüğe girmesinin 1 Temmuz 2023’e kadar ertelenmesi için verdiği önerge AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Siyaset, 22 Aralık 2021 14:09

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR  "

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN  ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA  GÜÇ VERECEK PROJE

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

TESLİM ABDAL CEM EVİ  İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ  MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ

AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "

AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "

CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ

CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ

ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR

ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR

ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI

ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI

MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK

MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK

MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI

MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI

ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU

ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU

AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "

AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "

MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ

MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ

BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ

BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ

AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ

AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ