PSAKD 27 yıl önce bugün Aleviler bir kez daha katledildi
Yaşam, 13 Mart 2022 07:01
PSAKD Genel merkezi 12 Mart katliamlarının yıl dönümleri nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak o faşist saldırıları katliamları kınarken bu katliamlarda şehit olan demokrasi şehitlerini de saygıyla andılar.
Yapılan açıklamada “ Devletin ve dünyanın gözleri önünde İstanbul Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de, bundan tam 27 yıl önce, Aleviler katledildi.
12 Mart 1995’te kontrgerilla çetelerinin saldırması sonucu Dede Halil Kaya öldürüldü. 5’i ağır olmak üzere 25 kişi yaralandı.
Gazi halkı bu kontrgerilla saldırısının üzerine mahalle karakoluna doğru yürüyüşe geçti.Halkın yürüyüşe geçmesiyle birlikte polis hedef alarak halkın üzerine ateş açtı. Bu saldırıda bir yurttaş daha devlet kurşunuyla hayatını kaybetti.
Ertesi gün saldırıları protesto etmek ve Gazi halkına destek olmak için, çoğunluğu Alevi binlerce yurttaş İstanbul’un her yerinden Gazi Mahallesi’ne geldi.
Burada emniyet güçleri canice halka saldırdı ve 15 yurttaşımızı katletti. İstanbul’un ve Türkiye’nin birçok yerinde başta Alevi halkımız olmak üzere, yüz binlerce yurttaş, yaşanan bu katliamı protesto etmek için sokağa çıktı. Dönemin emniyet teşkilatı adeta halka karşı silahlı cephe açmıştı.
15 Mart’ta Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde polisin halkımıza ateş açması sonucu 5 yurttaşımız daha katledildi. Bu şekilde 12-15 Mart tarihleri arasında devam eden saldırılarda onlarca canımız katledildi, yüzlercesi de yaralandı.
12-15 Mart 1995 tarihlerinde bütün dünyanın gözü önünde Gazi ve Ümraniye’de Alevilere karşı kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğiyle bir katliam gerçekleştirildi.
Biz Aleviler olarak kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğine dayalı bu katliam pratiğini daha önce Dersim’ de, Maraş’ta, Çorum’da, Ortaca ve Sivas’ta defalarca yaşadık.
Gazi ve Ümraniye katliamları Alevilere dönük yüzyıllardır devam eden baskı ve katliam politikalarının bir devamıdır.
Ama yok etmeyi hedefleyen bu inkârcı, gerici ve korkak anlayış, yüzyıllar boyunca gerçekleştirdiği bütün katliamlara rağmen Alevileri yok etmeyi başaramadı, başaramayacak. Aleviler dün vardı, bugün vardır, yarın da var olacak. Aleviler dün olduğu bugün de devrimcilere omuz omuza, zulmün ve haksızlığın karşısında, ezilenlerin saflarında, asla boyun eğmeden mücadele etmeye devam etmektedirler.
27 yıl önce Gazi ve Ümraniye'de Alevi halkı, devrimcilere omuz omuza bu direniş ve mücadele geleneğinin mirasçısı olmanın bilinciyle, zulmün karşısına dikildi. Günlerce saldırıya uğradılar, katledildiler, yaralandılar, ama asla boyun eğmediler.
Katliamı başlatan, saldırıyı gerçekleştiren kontrgerilla çete mensupları hiçbir zaman bulun(a)madı. Ama biz onların kimler olduğunu biliyoruz. Onlar korkaklığın, kahpeliğin, hainliğin mirasçıları, biz ise dostluğun, dayanışmanın, onurlu direnişin sembolü Pir Sultanların, Şah Kalenderlerin, Mahirlerin, İbo ların, Denizlerin mirasçılarıyız.
Devam eden süreçte ise, hedef gözeterek birçok canımızı katlettikleri görüntülerle ve adli tıp raporlarıyla açıkça kanıtlanan katil polislere göstermelik cezalar verildi. Katliam davası halkımızdan kaçırılarak şehir şehir gezdirildi.
Daha önceki Alevi katliamlarında olduğu gibi bu katliamda da sorumluluğu bulunan devlet yetkilileri milletvekili ve hatta bakan yapılarak ödüllendirildi.
Tıpkı Madımak katilleri gibi.
Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bizler bu katliamın hesabını mutlaka soracağız.Davanın üzerinin örtülerek unutturulmasına izin vermeyeceğiz.
27. yılında Gazi ve Ümraniye’de bütün saldırılara, baskılara ve katliamlara rağmen Pir Sultanların direniş geleneğini canları pahasına yaşatan ve bu mücadelede katledilen tüm canlarımızı saygıyla anıyor, direnen halkımızı selamlıyoruz.
Gazi ve Ümraniye Katliamlarını Unutmadık Unutturmayacağız!
PİR SULTAN ABDAL
KÜLTÜR DERNEĞİ
GENEL MERKEZİ
Yaşam, 13 Mart 2022 07:01
Yorumlar (0)
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU
BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ
BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..
MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK
BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA
MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR
MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "
HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ
HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI
EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "
CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI
ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ
AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "
CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ
ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR
ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
