EMEKÇİLER 1 MAYISA HAZIRLANIYOR.
Gündem, 06 Nisan 2022 08:51
1 Mayıs kısa olarak tanımlamak gerekirse işçilerin tüm emekçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü (İkinci Enternasyonal)Emek ve Dayanışma Günü
1 Mayıs 1886'da Şikagolu işçilerin sekiz saatlik iş günü için greve gitmesiyle başlayan ve dördü işçi, yedisi polis on bir kişinin ölümüyle sonuçlanan Hay market Olayı'nı anma olarak başlamış.
Ülkemizde ise en önemli ve en kanlı anma törenleri 1977 yılında Taksim'de 34 kişinin öldüğü, 136 kişinin yaralandığı Kanlı 1 Mayıs'ı anma 1 Mayıs Törenler Örgütlü yürüyüş ve gösteriler yapılmış ve kanla bastırılmaya çalışılsa da emekçiler sonuna kadar direnmiştir.
Kısaca 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü.
Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir.
22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892[1] sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
1923 Yılından bu güne kadar geniş emek ve demokrasi talebi olan kitlelerce 1 Mayıslar kanlı ya da kansız coplu ya da copsuz kutlanmış kutlanmaya da devam ediyor.
Malatya da ki emek ve demokrasiden yana olan ve emek ve demokrasi platformu içerisinde bulunan KESK birleşenleri, KKP, CHP, ÇGD, EMEP, HDP, İHD, TÜM KÖY SEN, UMUT-SEN , SOL PARTİ, ADD emek ve demokrasi bileşenleri toplanarak önümüzde ki süreci değerlendirerek 1 Mayıs kutlamalarını en iyi ve coşkulu katılımı sağlayarak kutlamanın çalışmalarını yaptılar.
Her ne kadar Türkiye genelinde Yaklaşan bu senenin 1 Mayıs kutlamaları emek ve demokrasi platformlarınca KESK, Türkiye tabipler birliği, Türkiye mimar mühendisler ve DİSK in ortaklaşa hazırlayıp organize edeceği belirtilirken….
Malatya da bu kurumların bazılarının Malatya merkezde aktif üyelerinin bulunmaması ya da katılım sağlamak istememesi nedeni ile KESK, DİSK, TMMOB VE Emek ve demokrasi platformu organizeyi yapmak için bir araya gelerek organizasyonun şeklini biçimini tespit etmeye ve süreç içerisinde hazırlıklar yapmak için anlaştılar.
Yapılan çalışmalar sonunda Malatya da 1 Mayıs Pazar 2022 günü toplanma saati olarak 11/00 de Turan emeksiz alt kavşağında kortejler yukarıya doğru sıralanacak ve disiplin li bir şekilde yürüyecek.
Yürüyen kortej1Mayıs meydanı olarak anılan emeksiz üst kavşağında toplanılacak ve etkinlik böylece çağdaş müzikler dinletisi ve konuşmacıların günün önem ve mahiyetini anlatacak konuşmalar yaparak kitleye anlatılacak daha sonra yine çağdaş müzikler eşliğinde izin süresince kutlamalar devam edecektir.
Yapılacak konuşmalar özellikle Savaşa, sömürüye, işsizliğe, Yoksulluğa zamlara karşı ekonomik istikrar ve barışı, umudu ve mücadeleyi büyütmek için 1 Mayısta alanlardayız denilecek
Özellikle altı çizilerek istenilen talep edilenlerin bazılarını sıralamak gerekirse;
1-Asgari ücretin insan onuruna yakışır olması için
2-Zamlara dur demek için
3-Yokluğa ve yoksulluğa karşı durmak için
4- Doğa talanını durdurmak için
5- Savaşa karşı barış için
6-Hukuksuz KHK larla işten atılanların işlerine geri dönmesi için
7- Kıdem tazminatlarına sahip çıkmak için
8-EYT nin kaldırılması için
9 – Parasız eğitim- parasız sağlık için vs..vs…vs
10 – Demokrasi ve insan haklarının tüm kurum ve kuruluşları ile uygulanması yaşanması için
Bu maddeler istek ve talepler daha çok sıralanır çoğaltılır.
Emekçi emekten yana olan tüm kurum ve kuruluşların davet edildiği 1 Mayıs meydanına işçiler köylüler ezilenler sömürülenler mağdur olanlar ötekileştirilenler aleviler Sünniler Kürtleri Türkleri de davet eden emek ve demokrasi platformu 1mayıs alanında 1Mayıs şölenine tüm Malatya halkını davet ederek bütün bu istek ve taleplerin gerçekleşmesi hayata geçmesi için en önemli ve tek destek halkımızın desteğidir.
O nedenle herkesi 1 Mayıs Pazar günü turan emeksiz caddesi üst kavşağına 1mayıs alanına bekliyoruz dediler.
20 Nisan Çarşamba günü tekrar toplanmak ve süreci tekrar gözden geçirmek için toplanma kararı alınarak toplantı sonlandı.
Gündem, 06 Nisan 2022 08:51
Yorumlar (0)
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ
BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR
YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR
PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ
DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ
ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :
ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ
AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ
BAŞKAN GEÇİTTEN İŞ DÜNYASIYLA EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI..
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ
MALATYA VALİSI SEDDAR YAVUZ:BATTALGA:I BELEDIYESINİN HAYVAN BARINAĞI PROJESİNİ INCELEDI
CHP Lİ GENÇLERDEN ATA'YA SAYGI NÖBETİ " ATATÜRKÜ UNUTTURMA ÇABALARI BEYHUDEDİR "
İYI PARTİ MEVLIDI -ŞERİFTE ATATURKUN ISMİ YİNE HİC ANILMADI " MUFTU ATATURKÜN İSMİNI DUYUNCA " TERBİYESİZ ADAM " DEDİ
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN KIRSAL BOLGELERE DEV YATIRIMLAR
ATATURK'UN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM
MALATYA DEMİR YOL - İŞ SENDİKASI SEÇİMI YARGIYA TAŞIYOR
BAŞKAN GEÇİT " IKİZCE MALATYA'NIN YÜKSELEN DEGERİ "
BASKAN TAŞKIN " BATTAKGAZİNIN HER NOKTASINFA KALICI ESERLER YÜKSELİYOR "
AĞBABA " BU ÇAĞDA ELEKTRİKSİZ YAŞAMAK MALATYAMIZA YAKIŞMIYOR "
AĞBABA TİCARET BAKANINA SESLENDİ: DEPREM BÖLGESİNDE ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI" REİS ÜZÜLÜR DİYE MALATYADAKI DEPREMİN BOYUTU Gİ:LENDİ :ALI
AĞBABADAN SANAYİ BAKANINA:İNŞALLAH GELECEK YIL SÖYLETMEZSİNİZ
19 AYDA BATTALGAZI' DE NELER OLDU ?
TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "
İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR
CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI
AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "
KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "
ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ
ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI
BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
