GENİŞ KATILIMLI BİR KAYISI FESTİVALİ YAPACAĞIZ
Ekonomi, 29 Haziran 2022 14:35Bu yıl 25’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali öncesi fikir alışverişinde bulunmak, her kesim ve kesitten geniş bir katılımın sağlanması için istişare toplantılarına devam ediliyor.

Kayısı Festivali için STK-Sendika ve Amatör Spor Kulüpleriyle bir araya gelindi
Bu yıl 25’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali öncesi fikir alışverişinde bulunmak, her kesim ve kesitten geniş bir katılımın sağlanması için istişare toplantılarına devam ediliyor.
Malatya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen istişare toplantısına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, Sendika Temsilcileri ve Amatör Spor Kulüpleri yetkilileri katıldı.
Gürkan: Her Kesim Ve Kesitin Katılımıyla Festivalimizi Yapacağız
Kayısı Festivalinin Malatya için çok önemli olduğunu belirten Başkan Gürkan istişare toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu yıl 25. Kayısı Festivalini nasip olursa hep birlikte kutlayacağız. Dünya kuru kayısı üretiminin %80’inin yapıldığı Malatya’da kayısı festivali yapıyoruz.
Kayısı festivalinin tarihçesine baktığımız zaman 1973 yılında kayısı şenlikleri başlamış daha sonra 1980 ihtilali ile ara verilmiş 1993 yılında tekrar başlamış ve akabinde yine ara verilmiş. Biz göreve geldikten sonra 2019 yılında yaptık arkasından Pandamı döneminden dolayı yapamadık. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl kayısı festivalini hep birlikte yapacağız.
Sayın Valimizle bu konuyu süreç olarak takip edilmesi noktasında ön çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma neticesinde öncelikle Malatya’da faaliyet gösteren Siyasi Parti İl Başkanlarımızla, Kaymakamlarımızla, İlçe Belediye Başkanlarımızla, Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Yöneticilerimizle toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarımız devam edecek.
Bu toplantılarımızı gerçekleştirirken zaman zaman şehrimizdeki bazı değerlerin istismar edildiğini, bazı güzel şeylerin itibarsız hale getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Malatya olarak Malatya’nın tarihine baktığımız zaman Malatya’yı tarif ederken Malatya insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehir diye tarif ediyoruz. Medeniyet burada inkişaf etmiş, burada başlamış.
Malatyalılar Dünya’da ilk devleti kuran insanlardır. Bu şehirde yaşamanın vebali de vardır vecaheti de vardır. Vebali bunlara bigâne kalırsak, kayıtsız kalırsak güzel olan şeyleri takip etmezsek bunun vebali altında eziliriz. Şehirde geriye ricat eder.
Bunun vecahetine talip olursak onun sorumluluğu ve idrakinde hareket edersek bu şehri yükseltiriz. İnsanların sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülüklerden biri de insanın doğmuş olduğu toplum ve topraklara karşı olan görevlerdir. Bu şehirde hepimizin sorumluluğu ve yükümlülüğü vardır.
Bunun bilincinde olmamız gerekir. Bu şehirde doğduk, bu şehirde doyuyoruz ve bu şehirde yaşıyoruz. Bundan dolayı bizim vebali bir sorumluluğumuz var. Sorumluluğumuzu yerine getirmekle mükellefiz ve zorunluyuz.
Kayısı festivali niçin gereklidir. Malatya’da bir huzur var. Bu süreç Battalgazi’de başladı. Orada demokratik, sosyal ve inanç yönünden farklı farklı insan manzaraları vardı. Etnik anlamda da farklılıklar vardı. Orada öyle bir etkinlik yaptık ki ‘Mel ita’dan Battalgazi’ye Kültür Sanat Günleri Kervansaray Buluşmaları’ adı altında kültür etkinliği gerçekleştirdik. O etkinlikte bütün muhtarlarımızı hangi görüş ve düşüncede olursa olsun Hasan basri’ de açık hava organizasyonunda bir araya getirdik. Malatya’yı huzur şehri yapan o hadisedir.
Malatya’nın genel bir analizini yaptığımız zaman Doğu ve Güneydoğu’da hızlı bir göç almakta. Bu şehir hepimizindir. Bu şehirde yaşamanın, huzur kenti olan, Dar’ül Rıfat olan şehrimizde hepimizin mutluluğu haz etmemiz lazım.
Hepimizin şehrimize sahip çıkması lazım. Yoksa şehrimizin geleceğini kaybederiz. Memleketimizde güzel insanlarımızın sayısı çok.
Kayısı festivalimizin 25’incisini yapacağız. Ülkemizin ve şehrimizin bazı sıkıntılara duçar olduğunu ve coğrafyamızın etrafının ateş çemberi içerisinde olduğunu görüyoruz. Bizim Malatya’da yakacağımız ışık Malatya’yı aydınlatacağı gibi Türkiye’yi de aydınlatacak biz ışık olacak. Çünkü ilk medeniyeti kuran, ilk devleti kuran, Anadolu’yu Anayurt yapan, ilim adamlarının yetiştiği yer Malatya. Malatya’da yanan birliktelik ışığı Türkiye’yi aydınlatacaktır. Bizim vereceğimiz mesaj 21 Temmuz’daki mesajdır.
21 Temmuz’da bütün toplumun kesimleri, kesitleri, görüşleri, partileri Malatya paydasında birleşip şehir merkezine başlatacağımız on binlerin katıldığı kortejle mesaj vereceğiz. Kortejimize bütün STK’larımız, sendikalarımız, meslek kuruluşlarımız, kanaat önderlerimiz aileleriyle, çocuklarıyla, üyeleriyle el ele verip güçlü bir mesaj vermeliyiz. 21 Temmuz’da Malatya’nın şahlanışını caddelerimizde görmek istiyoruz” diye konuştu.
Şahin: Kayısı Festivalinde Hep Birlikte Birlik ve Beraberlik Mesajı Verelim
Malatya’dan Türkiye’ye ve Dünya’ya birlik ve beraberlik mesajı vereceklerini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, “ İki şey yapmaya çalışıyoruz. Birlik, beraberlik mesajını Malatya’dan Türkiye’ye, Türkiye’den dünyaya ulaştırmamız lazım.
Malatya bu konunda çok doğru bir adres. Birlik ve beraberlik mesajları her yerde anlam ifade etmez çünkü tabanı yoktur ama Malatya’da bu taban var. Bu başarılmış ve bedeller ödenmiş. Birileri doğru bir şekilde hamleler yaparak müdahale ederek şehri bir tutmuş ve bu kültürle beraber şehir 800 binin üzerinde nüfusuyla insanların ekmek yediği, mutlu bir şekilde yaşadığı, çocuklarıyla yaşadığı bir şehre dönüşmüş.
İkinci hedefimiz de Malatya’da yapılan her işi hukuki bir zemine oturtturmak, zapturapt altına almak, belirli bir düzen içerisine yapmak ve bu şekilde bir kültür de oluşturabilmek. Yoksa herkes bir tarafa dağılırsa aslında güçlerimizi dağıtmış oluruz. Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman her şeyi yapabiliriz yeter ki dağılmayalım.
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da bence çok doğru ve kıymetli bir çalışması var. Bakanlığımız her ilde İl Tanıtım ve Geliştirme Programı kurdu. Türkiye’de, Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansını kurdu. Böylece Türkiye’nin tüm tanıtım ve turizm işlerinde belirli bir ciddiyet, disipline almaya çalışıyor.
Malatya’da da çok sayıda etkinlikler var. Bu çalışmaları belli bir düzene koymak ve takvime bağlamak lazım. İl Tanıtma ve Geliştirme Kurulu’nun başkanı benim. Üyeleri de Malatya’da bulunan kurumlar, belediyeler, STK’lar, sendikalar, spor kulüpleri vb. Dolayısıyla Malatya’mızda yapılacak olan her türlü turizm ve tanıtıma yönelik etkinlikte biz bu çatıyı kullanacağız. Bunun ilki ve en önemlisi de kayısı festivalidir.
Bundan sonra yapılacakları da yine bu kurul çerçevesinde yapacağız. Önümüzdeki en önemli etkinlik olan kayısı festivalini hep birlikte coşkuyla kutlayacağız. Biz kayısının isminin altında başka şeylerde söylemeliyiz. Kayısı festivalinde sadece kayısıdan bahsetmeyeceğiz, esas itibariyle Malatya’dan bahsedeceğiz.
Malatya’da tanıtılmaya değer her ne varsa festivalimizde anlatılacak. En çokta Malatyalıların serüvenini anlatacağız. Malatyalıların bir serüveni var. Ben Malatya’da başarı hikâyesi görüyorum. İleriye doğru bir mesaj verelim.
Malatya kendini ikiye katlayacak bir potansiyele sahiptir. STK’lar olarak, sendikalar olarak, dernekler olarak, spor kulüpleri olarak her kesimle birlikte festivalimizin kortejinde güçlü bir mesaj verelim. Malatya için bir olalım” ifadelerini kullandı.
İstişare toplantısı sonrasında Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Kılınç, katılımcılara festivalde yapılacak olan çalışma ve etkinliklerle ilgili olarak bir sunum yaptı.
Ekonomi, 29 Haziran 2022 14:35
Yorumlar (0)


AĞBABA "YEŞILYURT SPORUN LİGE KATILMAMASINI KABUL ETMİYORUM "

BATTAGAZİDE YERLİ URETİME YEŞİL ALAN SEFERBERLIGI

JAPON VE TÜRK BİLİM İNSANLARI MALATYA’DA " AFET GERONTOLOJİSI " ÇALIŞMALARINA BASLADI.

MALATYANIN IKI İLÇESİNE DOĞALGAZ ALIMI YAPILACAK

BAKAN CHP YE LAF YETİŞTIRECEĞINE DÜKKAN VE KONUTLAR YETISTIRSIN I

SANSÜR NORMALLESTIRILEMEZ ÖRGÜTLÜ MUCADELE ILE YENİLEBİLİNİR

SAMİ ER 23 MİLYAR DEDİ SAYISTAY 3.2 MILYAR GÖSTERDİ..KİM DOGRU SÖYLUYOR!?

MESOB BASKANI KESKİN " MALATYALI ESNAF VE ÇİFTÇİYE POZİTİF AYIRIM ŞART "

.CHP İL BAŞKANI YILDIZ " AKP KALKINMA DEĞİL " KANDIRMA " PARTİSİ OLMUŞ

BASKAN GEÇIT "ÇİLESİZ KÜTÜPHANESİ PROJESİ " ALANINI İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TALEP ETTI BAKAN TALİMAT VERDİ: KAPALI ÇARŞI IÇİN İYİLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLADI.

EKREM İMAMOĞLU " ALTAN ÖYMENI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YASIYORUZ"

ŞEVKET KESKİNİN HEKIMHAN ESNAFINI ZİYARETİ" ESNAFIMIZIN HAK VE HUKUKUNUN TAKİPÇISIYİZ " DEDİ

MALATYA"DA YEREL MEDYA SEMPOZYOMU DUZENLENDİ

CHP MILLETVEKİLI AĞBABA AİLESİNE AİT İŞ YERİNDE NEDENİ HENÜZ BELIRLENMEYENNMEYEN NEDENLE YANGIN ÇIKTI

BARIS YILDIZ "CUMHURIYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN MALATYA HALKINA TESEKKUR EDİYORUM "

BARIŞ YILDIZ " ALTAN OYMEN TÜRKİYE SİYASETİNİN VE BASINININ HAFIZASIYDI :

MESOB BASKANI KESKİN " 7200 PİRIM GÜNÜ VE ÖTV SIZ ARAÇ MÜJDESİ BEKLİYORUZ "

ANKARA HEKİMHANLILAR DERNEĞİ BASKANI VAHAP UZUNOĞLU; SİYANÜRLE ALTIN ARANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

ASLANTEPE DE BİYOARKEOLOJI ÇALIŞTAYI; ÖĞRENCİLER TARİHİ SAHADA ÖĞRENİYOR

CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN TÜM MALATYALILARA TEŞEKKÜR EDIYORUZ

ÖZEL " KÜRT TÜRK ALEVİ SÜNNİ FARK ETMEZ HER YURTTAŞIMIZ KIYMETLİDİR . TÜRKİYE İTTİFAKINI KURACAĞIZ VE.BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ "

MALATYA"DA Kİ O BARAJ 30 YILDIR TAMAMLANAMADI..

CHP Lİ AĞBABA " HIRSIZ ARIYORSAN MALATYA'YA BAK "

ÇALIŞKAN " BU DERNEK HEPİMİZİN SAHİP ÇIKALIM

TEMİNAT ŞARTINA DÜZENLEME YAPILDI MİKTAR 5 KAT ARTTI

İSTANBUL’A VAR MALATYA'YA YOK BU KABUL EDİLEMEZ

MALATYA ESKİ VALİSİ SARAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MALATYA"DA ÇİFTÇİDEN ÖNCE BANKANIN GÖZÜ TARSİM DE YATACAK PARADA

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK
