CHP’li Çakırözer'den Basın Özgürlüğü Raporu:  Sokakta gazeteciye tehdit, dayak, gözaltı… Mecliste ‘sansür yasası’

Gündem, 03 Ekim 2022 00:41

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu basın özgürlüğü ihlallerini gözler önüne seriyor.

CHP’li Çakırözer'den Basın Özgürlüğü Raporu:   Sokakta gazeteciye tehdit, dayak, gözaltı… Mecliste ‘sansür yasası’

 

 

              CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu basın özgürlüğü ihlallerini gözler önüne seriyor.

            Üç aydır tatilde olan Meclis 1 Ekim’de açılırken, yeni yasama yılının gündeminin başına ‘sansür Yasası’nın konması tepki çekti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu Türkiye’deki vahim basın özgürlüğü ihlallerini gözler önüne sererken, yeni kanun teklifinin hayata geçmesi durumunda bu ihlalleri daha da artırmasından kaygı duyuluyor.

                Çakır özer’in raporuna göre, adli yılın ilk ayında 60 gazeteci haber ve paylaşımları nedeniyle hâkim karşısına çıkarken, emniyet güçlerinin haber takibindeki gazetecilere yönelik şiddet içeren engellemeleri ve sorumluların cezasız bırakılarak korunması da Eylül ayına damgasını vurdu.

             Çakırözer, “Türkiye’de gazeteci dövülüyor, gözaltına alınıyor, engelleniyor.. Hatta silah çekiliyor, ölümle tehdit ediliyor. Gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştirmesi gereken bu iktidar ise baskıyı, sansürü arttıracak yasalarla Meclis’e geliyor.

               İfadesi nedeniyle yurttaşları hapse atacak düzenlemeler getiriyor. Basın ve milyonlarca vatandaşımız üzerindeki baskıyı sansürü daha da artıracak bu yasanın bu şekilde Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

60 GAZETECİ YARGILANDI

 

              CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in raporuna göre, Eylül ayında Hazal Ocak, İpek Özbey, Alican Uludağ, Miyase İlknur, Barış Terkoğlu’nun da aralarında bulunduğu 60’tan fazla gazeteci hâkim karşısına çıktı.

              Gazetecilere toplam 27 yıl 7 ay 19 gün hapis cezası verildi. Eylül ayında farklı şehirlerdeki basın açıklamaları ve protestoları takip eden onlarca gazetecinin haber takibi emniyet güçlerince şiddet kullanılarak engellendi.

             Gazeteciler tehdit ve darp ile karşı karşıya kalırken, haber takibi yapan bir gazeteciye de silah çekildi. 2 gazeteci ise gözaltına alındı.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu şöyle:

              Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül yaptığı haber nedeniyle tutuklandı. Ramazan Dişarı hakkında tutuklama kararı verildi. Adliyelerde basın açıklamalarını takip eden DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile gazeteci Elif Bayburt gözaltına alındı.

              Eylül ayında hakim karşısına çıkan Sadiye Eser, Sadık Topaloğlu, Rojda Oğuz, Hatice Şahin, Kadri Esen, Rabia Önver ve Nurcan Yalçın hapis cezasına çarptırıldı.Gazeteciler Can Dündar, Oktay Candemir, Ferhat Çelik, İdris Yayla hakkında yaptıkları haber ve  paylaşımlar nedeniyle soruşturmalar, davalar açıldı.

              Eski milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş hakkında bir televizyon programındaki açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. İleri Haber Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve yazarı Doğan Ergün hakkında 20 bin TL tazminat davası açıldı. 

 

BASINA POLİS MÜDAHALESİ ARTIYOR

 

             1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında İstanbul ve Van’da düzenlenen mitingleri takip eden gazeteciler polis tarafından şiddet kullanılarak engellendi. Van’daki 1 Eylül yürüyüşünü takip eden gazeteci Berivan Kutlu ile Zelal Tunç ölümle tehdit edildi.

             Polis gazeteci Elfazi Toral’a silah çekerken, gazeteci Mesut Bağcı yere yatırılarak darp edildi ve kamerası kırıldı.  İstanbul Kadıköy’deki 1 Eylül eylemlerinde Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz sivil polis tarafından engellendi ve fiziki tacize uğradı.

             Beykoz Tokatköy’de ‘kentsel dönüşüm’ yıkımlarını ve tepkileri takip eden gazeteciler engellendi. Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz darp edilerek alandan uzaklaştırıldı.

              İran’da Mahsa Âmini’nin ölümünü protesto etmek için Taksim’de düzenlene yürüyüşü takip eden basın mensuplarına da polis kalkanlarıyla müdahale edildi. Bir polis memuru gazeteci Emre Orman’ı ‘Seninle ayrıca görüşeceğiz’ diyerek tehdit etti.

 

YANGIN TAKİBİ BİLE YASAK

 

              Eylül ayında gazetecilerin adliyelerde haber takibinin de engellendiği gözlendi.  Gözaltına alınan THK Üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban’ın adliyeye getirilişini fotoğraflayan gazetecilerin basın odası Gasp Büro Amiri tarafından basıldı. Gazeteciler ‘Fotoğrafları yayınlayamazsınız’ diye tehdit edildi.

              Cumartesi Anneleri’nin duruşmasının basın açıklamalarını takip eden gazeteciler Artı TV muhabiri Meral Danyıldız ve Medyascope muhabiri Edanur Tanış polis müdahalesiyle engellendi. Tutuklu yakınlarının Adalet Nöbeti eylemini takip eden gazeteci Doğan Kaynak şiddete maruz kaldı.

              Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir halı fabrikasında çıkan yangını takip eden İHA muhabiri Said Vakkas Yağcı 5 kişilik grup tarafından darp edildi. Gazetecilerin telefonları gasp edildi. Sivas’ta bir binada çıkan yangını takip eden DHA muhabiri Hüsnü Ümit Avcı ve Arife Defne Arslan polis müdahalesiyle engellendi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın basın toplantısında FOX TV muhabirinin soru sormasına bakan danışmanı müdahale etti.

 

ŞİDDET UYGULAYAN POLİS KORUNUYOR

 

            Eylül ayında gazetecilere polis müdahalelerindeki artışın yanı sıra, şiddet uygulayan emniyet güçlerinin cezasız kalması da dikkat çekti. Gezi Direnişinin 9. yıldönümü nedeniyle yapılan protesto eylemlerini takip eden gazetecilere şiddet uygulayan polisler hakkında İstanbul Valiliğince soruşturma izni verilmesi ve disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığı kararı verildi.

 

TELEVİZYONLARA CEZA, 50 YILLIK GAZETECİYE KART İPTALİ

 

              RTÜK’ün televizyon kanallarına cezaları Eylül ayında hız kesmedi. RTÜK, Halk TV’ye, beş kez program durdurma ve yüzde 5 para cezası verdi. Medya Mahallesi ve Sözüm Var programındaki değerlendirmeler nedeniyle de yine Halk TV’ye iki kez yüzde 3 para cezası verildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 1975’ten bu yana basın kartı sahibi olan gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın sürekli basın kartını iptal etti.

 

YOLSUZLUK, RÜŞVET HABERLERİ YİNE ENGELLENDİ

 

               İfade Özgürlüğü Derneği’nin web sitesindeki içerik engellemelerine ilişkin raporlarına göre Eylül ayında erişim engeli getirilen haberler arasında Bodrum Vogue Hotel ve Vogue Oteller sahibi hakkındaki tweetler ve haberler, Sedat Peker’in sermaye piyasası kurulu hakkındaki iddialarıyla ilgili haberler, Hürriyet Gazetesi’ne saldıran grupta yer alan AKP milletvekili hakkındaki haberler,

                TRT İzmir Radyo Müdürü hakkındaki haberler, TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren ihalesindeki rüşvet iddiaları hakkındaki haberler başı çekti.

               Etkin Haber ve Kızılbayrak haber siteleri Eylül ayında da erişime engellendi. Derneğin web sitesindeki içeriklere de engelleme getirilirken, bazı içerikler de silindi.

 

Gündem, 03 Ekim 2022 00:41

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "

TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "

İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR

İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI

AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ

AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ

AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "

AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "

KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "

KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "

ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ

ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ

ECE BUDAN  ANKARADA IS YERİ ACTI

ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI

BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "

BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "

BU GÜN TURK BASIN TARİHİ AÇISINDA KARA BIR GÜNDÜR

BU GÜN TURK BASIN TARİHİ AÇISINDA KARA BIR GÜNDÜR

MALATYA TSO DAN TORBA YASAYA TEPKİ: İŞ DÜNYASININ YÜKÜ ARTIYOR

MALATYA TSO DAN TORBA YASAYA TEPKİ: İŞ DÜNYASININ YÜKÜ ARTIYOR

29 EKİM COŞKUSU ARGUVAN DA YAŞANACAK

29 EKİM COŞKUSU ARGUVAN DA YAŞANACAK

CHP MALATYA İL YÖNETIMİ GÖREV BÖLÜMÜ YAPTI

CHP MALATYA İL YÖNETIMİ GÖREV BÖLÜMÜ YAPTI

ATMALILAR OKULUNA NOTER DESTEĞİ

ATMALILAR OKULUNA NOTER DESTEĞİ

KESKİNDEN SERT CEVAP " ÇIFTÇIYE. ESNAFA, TÜCCARA VERDİGINIZ BIR KATKI YOK  BARİ KONUŞARAK RAHATSIZLIK VERMEYIN "K

KESKİNDEN SERT CEVAP " ÇIFTÇIYE. ESNAFA, TÜCCARA VERDİGINIZ BIR KATKI YOK BARİ KONUŞARAK RAHATSIZLIK VERMEYIN "K

MALATYA TÜCARET BORSASI BASKANI ÖZCAN: KAYISININ MARKASI MALATYADIR. TARTISMA DEGIL BİRLİK GEREKİYOR

MALATYA TÜCARET BORSASI BASKANI ÖZCAN: KAYISININ MARKASI MALATYADIR. TARTISMA DEGIL BİRLİK GEREKİYOR

AĞBABA " BİZİM RAKİBİMIZ BASKİL ELBISTAN DEGİL RAKİPLERİMİZ İRAN ÖZBEKISTAN...VS

AĞBABA " BİZİM RAKİBİMIZ BASKİL ELBISTAN DEGİL RAKİPLERİMİZ İRAN ÖZBEKISTAN...VS

HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ

HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ

TURGUT ÖZAL KARAKUCAK GURESLERİ BASLIYOR

TURGUT ÖZAL KARAKUCAK GURESLERİ BASLIYOR

ARGUVANLI ÖGRENCİLERE BESLENME DESTEĞİ

ARGUVANLI ÖGRENCİLERE BESLENME DESTEĞİ

Anadolu’dan Çıkan Lezzet Hikâyesi Ulusal Markaya Dönüşüyor

Anadolu’dan Çıkan Lezzet Hikâyesi Ulusal Markaya Dönüşüyor

CHP MALATYA 39. OLAĞAN İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

CHP MALATYA 39. OLAĞAN İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AGBABA " REZERV MAĞDURİYETİ  SONLANDIRILSIN "

AGBABA " REZERV MAĞDURİYETİ SONLANDIRILSIN "

ARGUVAN BELEDIYESINDE YENI BELEDIYE BASKAN YARDIMCISI GOREVE BASLADI

ARGUVAN BELEDIYESINDE YENI BELEDIYE BASKAN YARDIMCISI GOREVE BASLADI

MALATYA HEKIMHAN'LILAR ANKARA'DA PILAV KAŞŞIK'LATTILAR

MALATYA HEKIMHAN'LILAR ANKARA'DA PILAV KAŞŞIK'LATTILAR

HEKIMHAN BELEDIYESINDE ÇOK AMACLI SOSYAL TESIS İHALESİ

HEKIMHAN BELEDIYESINDE ÇOK AMACLI SOSYAL TESIS İHALESİ

AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ  YASTIK LOBİSİ OLDU "

AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "

BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR

BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR

MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR

MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR

ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI

ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI

ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

" GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :

" GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :

AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "

AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "

CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI

CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI

MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR

MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR

MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET

MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET

SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT

SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT