Sansür yasası Mecliste | Sibel Hürtaş: Halkı yanıltıcı bilgi neye ve kime göre belirlenecek?
Gündem, 11 Ekim 2022 14:34Mecliste sansür yasasının görüşmelerine devam ediliyor. TGS Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş, 29. maddeye tepki gösterdi ve "Endişe, korku, panik neye ve kime göre belirlenecek" diye sordu.

Mecliste sansür yasasının görüşmelerine devam ediliyor. TGS Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş, 29. maddeye tepki gösterdi ve "Endişe, korku, panik neye ve kime göre belirlenecek" diye sordu.
AKP-MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 15 Haziran’da Adalet Komisyonunda görüşülerek kabul edilen “sansür yasası”nın maddeleri tüm itirazlara rağmen bugün TBMM’de görüşülmeye devam edilecek.
14 maddesi kabul edilen yasanın en çok tartışılan 29. maddesinin de bugün Meclise getirilmesi planlanıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş maddede, “bilgiyi yayan kimse” ifadesinin çok önemli olduğunu belirterek “Bu ifadeye göre, teklifin yasalaşması durumunda, sadece gazeteciler değil tüm sosyal medya kullanıcıları, cezai tehdit altına girecek” dedi.
Hürtaş ayrıca “Halk arasında neyin endişe, korku veya panik yarattığı neye göre belirlenecek, bunu kim belirleyecek?” diye sordu.
“Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ya da “dezenformasyon yasası” toplumun pek çok kesimi tarafından tepki toplayıp “sansür yasası” olarak adlandırılsa da Meclis gündeminde görüşülmeye devam edilecek.
"SOMUT DEĞİL"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş he”1m yasayı hem de 29. maddeyi değerlendirdi. Maddede, “bilgiyi yayan kimse” ifadesinin çok önemli olduğunu belirterek “Bu ifadeye göre, teklifin yasalaşması durumunda, sadece gazeteciler değil tüm sosyal medya kullanıcıları, cezai tehdit altına girecek.
Gazetecilerle sosyal medya kullanıcıları arasında önemli bir fark var. Zira gazeteciler yayınlarını editoryal bir süzgeçten geçirmekle yükümlüdür, ancak kullanıcıların böyle bir yükümlülüğü yok. Sosyal medya kullanıcıları, hangi iletinin doğru/yanlış ya da kanunda belirtilen diğer durumlara uygun olup olmadığını bilemezler, dolayısıyla sosyal medya kullanıcılarını böyle bir yükümlülük altında tutmak doğru değildir” dedi.
Hürtaş gazeteciler için teklifte belirtilen kısıtlara uymanın oldukça zor olduğunu, bu teklifteki ifadelerin muğlaklık barındırdığını da dikkat çekerek “Halk arasında neyin endişe, korku veya panik yarattığı neye göre belirlenecek, bunu kim belirleyecek? Kamu düzeni ifadesinden tam olarak ne anlamamız gerekiyor, bilmiyoruz.
Ülkenin iç ve dış politikaları da dahil geçen tüm ifadeler, kişiden kişiye, dönemden döneme değişmesi mümkün olan durumlar. Bunlar oldukça göreceli ifadeler olduğu için, gazetecilerin hareket alanını da daraltacak” ifadelerini kullandı.
"YAŞADIKLARIMIZ YAŞAYACAKLARIMIZIN HABERCİSİ"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş sansür yasası ve çok tartışılan 29. maddeye dair şunları söyledi: “Geçen günlerde Basın İlan Kurumu’nun verdiği cezalarla ilgili, Anayasa Mahkemesi ‘cezaların temelinin muğlaklığına’ vurgu yaparak, hak ihlali tespiti yapmıştı.
RTÜK’ün muhalif kanallara verdiği cezalara bakıldığında hepsi gazetecilik etiğinden uzak. Yine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın kartlarına ilişkin keyfi tutumuna bakıldığında; bugüne kadar yaşadıklarımız bu yasa çıktıktan sonra yaşayacaklarımızın ne olacağının habercisi.
Bu hafta boyunca muhalefet ve iktidar arasında 29. maddedeki ceza üst sınırının 3 yıldan 2 yıla indirilmesine ilişkin görüşmeler devam etti. Aldığımız duyumlara göre MHP, bu öneriye karşı çıktı. Ancak 2 yıllık süreye de indirilse, bahsi geçen düzenlemenin gazetecileri ve tüm sosyal medya kullanıcılarını hapis cezasıyla tehdit ettiği açık.
Bugüne kadar gazeteciler bu yasaya muhalefet etti ama bu düzenleme sadece gazetecileri değil tüm sosyal medya kullanıcılarını ilgilendiriyor, kullanıcıların da özgür bir iletişim ağı için yasaya karşı çıkmaları gerekiyor.”
Sansür yasası görüşmeleri yarın sürecek: "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" maddesi görüşülecek
Gündem, 11 Ekim 2022 14:34
Yorumlar (0)


AĞBABA "YEŞILYURT SPORUN LİGE KATILMAMASINI KABUL ETMİYORUM "

BATTAGAZİDE YERLİ URETİME YEŞİL ALAN SEFERBERLIGI

JAPON VE TÜRK BİLİM İNSANLARI MALATYA’DA " AFET GERONTOLOJİSI " ÇALIŞMALARINA BASLADI.

MALATYANIN IKI İLÇESİNE DOĞALGAZ ALIMI YAPILACAK

BAKAN CHP YE LAF YETİŞTIRECEĞINE DÜKKAN VE KONUTLAR YETISTIRSIN I

SANSÜR NORMALLESTIRILEMEZ ÖRGÜTLÜ MUCADELE ILE YENİLEBİLİNİR

SAMİ ER 23 MİLYAR DEDİ SAYISTAY 3.2 MILYAR GÖSTERDİ..KİM DOGRU SÖYLUYOR!?

MESOB BASKANI KESKİN " MALATYALI ESNAF VE ÇİFTÇİYE POZİTİF AYIRIM ŞART "

.CHP İL BAŞKANI YILDIZ " AKP KALKINMA DEĞİL " KANDIRMA " PARTİSİ OLMUŞ

BASKAN GEÇIT "ÇİLESİZ KÜTÜPHANESİ PROJESİ " ALANINI İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TALEP ETTI BAKAN TALİMAT VERDİ: KAPALI ÇARŞI IÇİN İYİLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLADI.

EKREM İMAMOĞLU " ALTAN ÖYMENI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YASIYORUZ"

ŞEVKET KESKİNİN HEKIMHAN ESNAFINI ZİYARETİ" ESNAFIMIZIN HAK VE HUKUKUNUN TAKİPÇISIYİZ " DEDİ

MALATYA"DA YEREL MEDYA SEMPOZYOMU DUZENLENDİ

CHP MILLETVEKİLI AĞBABA AİLESİNE AİT İŞ YERİNDE NEDENİ HENÜZ BELIRLENMEYENNMEYEN NEDENLE YANGIN ÇIKTI

BARIS YILDIZ "CUMHURIYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN MALATYA HALKINA TESEKKUR EDİYORUM "

BARIŞ YILDIZ " ALTAN OYMEN TÜRKİYE SİYASETİNİN VE BASINININ HAFIZASIYDI :

MESOB BASKANI KESKİN " 7200 PİRIM GÜNÜ VE ÖTV SIZ ARAÇ MÜJDESİ BEKLİYORUZ "

ANKARA HEKİMHANLILAR DERNEĞİ BASKANI VAHAP UZUNOĞLU; SİYANÜRLE ALTIN ARANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

ASLANTEPE DE BİYOARKEOLOJI ÇALIŞTAYI; ÖĞRENCİLER TARİHİ SAHADA ÖĞRENİYOR

CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN TÜM MALATYALILARA TEŞEKKÜR EDIYORUZ

ÖZEL " KÜRT TÜRK ALEVİ SÜNNİ FARK ETMEZ HER YURTTAŞIMIZ KIYMETLİDİR . TÜRKİYE İTTİFAKINI KURACAĞIZ VE.BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ "

MALATYA"DA Kİ O BARAJ 30 YILDIR TAMAMLANAMADI..

CHP Lİ AĞBABA " HIRSIZ ARIYORSAN MALATYA'YA BAK "

ÇALIŞKAN " BU DERNEK HEPİMİZİN SAHİP ÇIKALIM

TEMİNAT ŞARTINA DÜZENLEME YAPILDI MİKTAR 5 KAT ARTTI

İSTANBUL’A VAR MALATYA'YA YOK BU KABUL EDİLEMEZ

MALATYA ESKİ VALİSİ SARAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MALATYA"DA ÇİFTÇİDEN ÖNCE BANKANIN GÖZÜ TARSİM DE YATACAK PARADA

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK
