CHP, Kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı: "128 milyar" demek de yasak!
Siyaset, 05 Aralık 2022 23:54
Gazeteciler, AKP'li Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkadaşıyla ilgili ve Merkez Bankasının rezervindeki 128 milyar dolarlık eksilmeye ilişkin haberleri nedeniyle cezalara mahkûm edildi.
Türkiye’de yurttaşların haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü kısıtlayan ihlaller kasım ayına da damgasını vurdu.
İstanbul’da yaşanan saldırının ardından sosyal medya platformlarına bant daraltması, televizyonlara yayın yasağı getirilirken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında haber takibi yapan gazeteciler de polis tarafından ablukaya alınarak haber yapmaları engellendi.
Kasım ayını da adliye koridorlarında haberlerini savunmak için harcayan gazeteciler, AKP'li Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkadaşıyla ilgili ve Merkez Bankası’nın rezervindeki 128 milyar dolarlık eksilmeye ilişkin haberleri nedeniyle cezalara mahkûm edildi.
Kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakır özer, “Son aylarda gazetecilerin haber takibinin polis tarafından şiddet de kullanılarak engellenmesi uygulamalarındaki olağanüstü artış ve sosyal medyanın tümüne yönelik hukuki temelden yoksun karartma uygulamaları, seçim sürecinin adil ve özgür ortamda geçmeyeceği kaygılarını artırmakta.
Tüm baskı ve karartmalara rağmen halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazeteciler ve basın kuruluşları ile tam dayanışma zamanıdır” dedi.
GAZETECİLERE CEZA YAĞDI
Çakır özer’ in paylaştığı rapora göre kasım ayındaki basın özgürlüğü ihlalleri şöyle:
Can Ataklı, Hazal Ocak, Alican Uludağ, Çağrı Sarı’nın da aralarında bulunduğu en az 45 gazeteci hâkim karşısına çıktı.
Bir Gün editörü Mehmet Emin Kurnaz, Mehmet Acettin, Serdal Işık, Semiha Şahin, Pınar Gayıp ve Beritan Canözer’e toplam 15 yıl 7 ay 19 gün hapis cezası verildi.
Bir Gün Yazı işleri Müdürü Mustafa Kömüş hakkında "Merkez Bankasının eriyen 128 milyar doları" ifadeleri geçen bir haber nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın damadı da olan eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hapis cezası istendi.
Cumhuriyet'in eski çalışanları Hazal Ocak, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça ve Ozan Yurtoğlu’na Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın açtığı davada "Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberleri nedeniyle 2 bin 180’er lira para cezası verildi.
Medya Ekranı You Tube sayfası yöneticisi Mehmet Selçuk Ada, Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Diken Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Gökhan Diler ve Ankara Temsilcisi Altan Sancar hakkında haberleri nedeniyle soruşturmalar başlatıldı.
HABER TAKİBİNE ABLUKA
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen basın açıklamaları ile protestoları takip eden gazeteciler Elif Bayburt, Yaren Çolak gözaltına alındı. İstanbul’daki 25 Kasım protestolarında onlarca gazeteci polis tarafından ablukaya alınarak haber takibi engellendi. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancının tutuklanmasına yönelik protesto eyleminde de gazetecilerin haber takibi engellendi.
TSK’nın sınır ötesi operasyonlarına ilişkin siyasi partilerin açıklamalarını takip eden gazetecilerin çekim yapması engellenirken, Evrensel muhabiri Volkan Pekal darbe dildi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ TEHDİT: BANT DARATLMA
Kasım ayında İstanbul Taksim’de meydana gelen saldırının ardından RTÜK kanallara yayın yasağı getirdi.
Taksim’deki saldırı sonrası sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. BTK’ nin bant daraltma kararıyla sosyal medya platformlarına 10 saat boyunca erişilemedi. TBMM’de BTK’ nın bant daraltma kararı için Meclis araştırması isteyen önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
KIBRISLI GAZETECİYE GİRİŞ YASAĞI
Kuzey Kıbrıs'taki basın kuruluşlarında görev yapan bazı gazetecilere Türkiye’ye giriş yasağı konduğu ortaya çıktı. Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girişine N-82 kodu gerekçe gösterilerek izin verilmedi.
Haberlere ve haber platformlarına erişim yasakları kasım ayında da devam etti. Konya’da öldürülen köpeklerle ilgili haberler, Cumhurbaşkanı’nın eski avukatı hakkındaki haberler, Vogue Oteller Grubu’nun sahibinin isminin geçtiği haberler, Boğaz içi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ile İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı hakkındaki çeşitli haberler, Ekrem İmamoğlu’nun davasına bakan eski hakimin açıklamalarına ilişkin haberler erişime engellendi.
Siyaset, 05 Aralık 2022 23:54
Yorumlar (0)
SADIKOĞLU " ÖRÜMCEK KAFALILAR MALATYA’YI GERİ TUTUYOR "
DOĞANŞEHİR KÖYLÜLERİ KÖYLERİNİ KORUMAK ADINA YARGIYA GİDİYOR
UĞUR MUMCU; BURSADA VE TÜRKİYENIN HER YERİNDE SEVGI SELİ İLE ANILDI
AKP DEN MALATYA ÇIKARTMASI: 10 BİN YENİ ÜYE 300 BİN TEMAS
NIHAYET DİYANET'TEN BİR SES YÜKSELDİ
UĞUR MUMCULAR ÖLMEZ
BATTALGAZİDE KAR SEFERBERLİĞİ
AKP TABUTTAN KORKTU..!!
BATTALGAZİDE MARKET DENETİMLERI HIZLA DEVAM EDİYOR
AĞBABA " EMEKLİYİ YOK SAYAN BU DÜZENIN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ "
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN : AKARYAKIT İSTASYONU KAPATILMADI YASAL PROSÖDUR UYGULANDI
KESKİN: SADECE ESNAFTAN VE MALATYA HALKINDAN DESTEK ALIRIZ
DOGANŞEHİRDE BOKSİT TEPKİSİ: TOPRAĞI KAZMAK DEĞİL YASAMI KAZMAK "
AĞBABA ANKETLERİ PATLATIYOR
DEPREMİN3. YILINDA MALATYA ESNAFI ÇIKMAZDA
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "
GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR
GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "
MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR
" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"
DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ
TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ
METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ
BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ
MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI
PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR
ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI
BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK
BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI
ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI
MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE
CHP DE İNÖNÜ ANMASI
AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ
CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI
AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "
MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ
