Emekliler: "Yüzde 100 zam bile yeterli değil"

Ekonomi, 04 Ocak 2023 14:06

        Emekliler Dayanışma Sendikası Başkanı Mahinur Şahbaz, memur ve emeklilere yüzde 30 zam kararını kabul etmediklerini belirterek “Emeklinin sorunu politik bir sorun, ek zam talebimizden asla vazgeçmiyoruz,” dedi.

Emekliler: "Yüzde 100 zam bile yeterli değil"

 

 

              Emekliler Dayanışma Sendikası Başkanı Mahinur Şahbaz, memur ve emeklilere yüzde 30 zam kararını kabul etmediklerini belirterek “Emeklinin sorunu politik bir sorun, ek zam talebimizden asla vazgeçmiyoruz,” dedi.

            AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, 3 Ocak'ta Memur-Sen'in düzenlediği sözleşmeli personelin kadroya geçiriliş töreninde, memur ve emekli zammının yüzde 25 olarak uygulanacağını söyledi. Erdoğan, bugün yaptığı bir açıklamada ise bu orana ek, memur ve emekliye yüzde 5 zam yapacaklarını duyurdu.

             Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) Başkanı Mahinur Şahbaz, açıklanan zam oranına ve Türkiyeli emeklilerin neler yaşadıklarına dair sorularımız yanıtladı.

            Şahbaz, "Emekliler önceden marketleri dolaşıyorlardı, akşam pazarında kalan son şeyleri alıyorlardı. Şimdi bu yöntemi izleyen o kadar çok insan var ki emeklilere sıra gelmiyor. Emekliler faturalarını ödeyemiyorlar.

             Ayarlayabilirlerse akrabalarının evine taşınıyorlar. Emekliler şu anda doktor bulamıyorlar. Alanda sürekli emekli ve yaşlı insanların sorunlarını dinliyoruz. İnanır mısınız, protein eksikliğinden dolayı emeklinin ameliyat yarası iyileşmiyor," dedi.

            Cumhurbaşkanının memur ve emekliye yüzde 30 oranında zam yapılacağı açıklaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz, bu yeterli bir oran mı?

               Öncelikle emeklilerin aylıklarının altı ayda bir enflasyon oranına bağlanması büyük bir sorun. Çünkü enflasyon oranını hesaplamak da bambaşka bir sorun. TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon yüzde 64,77, İstanbul Ticaret Odası'nın yüzde 92,97, ENAG'ın açıkladığı ise yüzde 137,55. Konfederasyonlar, sendikalar da ayrı enflasyon oranları hesaplıyor.

               Türk-İş'in kasım ayı verilerine göre bir çalışanın geçinebilmesi için ayda eline en az 10 bin 171 TL geçmesi gerekiyor. Bu çalışan genç bir insan için gerekli para. Şimdi yalnız yaşayan yaşlı ve emekliyi düşünün.

              Devlet, açıkladığı bu zam oranıyla toplumsal sorumluluğundan vazgeçtiğini açıkladı aslında. Sosyal devlet deniyor, demokrasi deniyor, katılımcılıktan söz ediliyor ama bu zamlar, yaşlıların hakları gözetilmeden ve hiçbir tüzel kişiye, kuruma danışılmadan yapılıyor. Bizi enflasyona ezdirmediklerini söylüyorlar; fakat bunların hiçbirinin yaşamda karşılığı yok.

Emekliler Dayanışma Sendikası Başkanı Mahinur Şahbaz, Kaynak: Gazete Kadıköy.

Sağlık hizmetlerine erişimimiz yok Türkiye'deki emekliler ne tür sorunlar yaşıyor?

             Yaşlı bir insanın en az bir-iki tane kronik hastalığı var. Yani sağlık hizmetlerine erişiminin önünde maddi ve manevi bir engel olmaması gerekiyor. Emekli ve yaşlı insanların şu anda sağlığa erişim hakları askıya alınmış durumda. Tedavi olamıyor emekliler.

              Sosyal Güvenlik Reformu denen, hukukun geriye doğru işletildiği o "ucube" reform sonucunda emekliler sağlık güvencelerini de kaybettiler. Emekliler şu anda doktor bulamıyor. Alanda sürekli emekli ve yaşlı insanların sorunlarını dinliyoruz. İnanır mısınız, protein eksikliğinden dolayı emeklinin ameliyat yarası iyileşmiyor. Bu çok acı bir şey.

               Bu insanların çoğunda 55 yaşından sonra büyük sağlık sorunları başlıyor. Bunlardan biri katarakt. Katarakt ameliyatı devlette ücretsiz bir şekilde yapılıyor; ancak sıra bulursanız. Bu dönemde hastanelerde sıra bulunamadığı için tek gözdeki katarakttan özel bir hastanede kurtulmanın maliyeti 19 bin TL emekliye. Geçmişte hastane kuyrukları vardı evet, gidip bekliyordunuz. Şimdi doktor ve randevu bulamıyorsunuz ki kuyruklar oluşsun? Hadi randevu buldunuz diyelim, yaşlı bir insan için randevu saatini kaçırmasından doğal bir durum yok.

 

Ayrımcılık ve ötekileştirme

 

             Yeni düzenlemeye göre randevuya gitmediği, gidemediği için 15 gün yeni randevu alma hakkı yok bu insanların. Sonra emekliye gecenin bir yarısı tomografi için, MR için randevu veriliyor. E taksi parası yok emeklinin, nasıl gidecek bu randevuya? Bunların hepsi çok basit yöntemlerle çözülebilir sorunlar, yöneticilerin olanakları da var; ama adil olma, adaletli olma gibi bir dertleri yok anlaşılan.

 

Emeklilerin talepleri nelerdir?

 

              Emekliler bu ülkenin vatandaşları. İstedikleri şey de ne biliyor musunuz? Dün ödedikleri primlerin ve bugün ödedikleri vergilerin karşılığını almak. 2023'te emekliye ayrılan bütçeyle biraz daha sosyal devletten, demokrasiden uzaklaştık ve eşitsizlik, ayrımcılık daha da körüklendi.

              2023 yılı için öngörülen vergi harcaması 994 milyar 380 milyon TL. Bu, vazgeçilen yaklaşık 1 trilyon kamu gelirinin birilerinin cebine kalması demek. Bu para yine birilerine rant ve kaynak olarak aktarılacak, yani yine şirketlerin, sermaye sahiplerinin vergi borçları affedilecek.

             Bugüne dek izlenen politika yoksulluğu yönetmekti, geldiğimiz noktada ise açlığı yönetilmeye çalışıyorlar ve onu da yapamıyorlar maalesef. Bizler toplumun vicdanıyız. 26 milyon hane var Türkiye'de, bunun 6 milyonunda bir ya da iki emekli yaşıyor ve bu 30 milyona yakın nüfus demek. Emeklilerin sorunlarından o hanede yaşayan çocuktan yetişkine dek herkes etkiliyor.

             Araştırmalara göre demans ve alzheimer tanısı alan bir milyona yakın insan var. Bu uzmanlara göre sosyal, psikolojik ve ekonomik bir rahatsızlık kategorisinde artık. Çünkü tanıda ayrımcılığın ve ötekileştirilmenin büyük bir rolü var.

 

Sizin eklemek istediğiniz nedir?

 

               Barınma sorununu, gıda sorununu, sosyal ihtiyaçlarını zaten unutmuş durumda emekliler. Daha doğrusu bu hakları unutturulmaya çalışılıyor; ama emekliler yaşamakta direniyor, hâlâ varım diyor. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Emeklinin sorunu toplumsal ve bir o kadar da politik bir sorun. Çünkü ortada bir tercih var.

              Ayrımcılığı, eşitsizliği körükleyen, kırıntısı kalan demokrasinin içini boşaltan bir anlayış ve zihniyet var. Bizim mücadelemiz bunun da mücadelesi. EYT açıklamasıyla sorunlar çözüldü deniyor. Hayır çözülmedi. Kazanılmış hakları ellerinden alınıp mağdur edilen emekliler ordusuna 2 milyon 250 bin kişi daha eklendi.

 

Çocuklarının yanına taşınıyorlar

 

             Emekliler önceden marketleri dolaşıyorlardı, akşam pazarında kalan son şeyleri alıyorlardı. Şimdi bu yöntemi izleyen o kadar çok insan var ki emeklilere sıra gelmiyor. Emekliler faturalarını ödeyemiyorlar. Ayarlayabilirlerse akrabalarının evine taşınıyorlar. Evlerini ortaklaştırıyorlar. Çocuklarına taşınıyorlar.

              Burada da ne oluyor biliyor musunuz? Gençler arasındaki yaygın işsizlikten nasibini alıyor emekliler. Bir bakıyor çocuğu da işsiz, gelini de. Emekli mecburen kredi çekmek zorunda kalıyor onlar için ve kara kara "Acaba ödeyecekler mi?" diye düşünmeye başlıyor.

 

Memleket meselesi

 

              Hastanede karşılaştığım bir işçinin annesi vefat etti ve çocuk ağlayarak cenazeyi bırakıp gitmek zorunda kaldı "Yeni iş buldum. Üç tane çocuğum var. İş yerinden izin alamıyorum, kaçırmamam lazım görüşmeyi," diyerek. Biz bu sorunların üzerine gitmek zorundayız. Çünkü biz ölmedik ama bu adaletsizlik, haksızlık, hukuksuzluk bir gün mutlaka bitecek. Ek zam istiyoruz.

              Bakın bugün yüzde 100 bile zam yapılmış olsaydı emekliler sadece günü kurtaracaktı. EYT açıklamasından sonra bir arkadaşım hesaplamış, 4231 TL emekli aylığı alacağım diyor ve bu haliyle mecburen çalışmaya devam edecek. İş bulamayan, çalışamayacak durumda olan ne olacak?

 

Emeklilerin meselesi memleket meselesi, bunu kabul etmiyorlar ama mutlaka bir gün kabul edecekler. Bizim ek zam talebimizden asla vazgeçmiyoruz. Vazgeçemeyiz çünkü. Hakikaten geçemeyiz.

 

Ekonomi, 04 Ocak 2023 14:06

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE  DEVAM EDIYOR

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

ÇGD DEN  FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL  ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ

BAŞKAN GEÇİTTEN İŞ DÜNYASIYLA EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI..

BAŞKAN GEÇİTTEN İŞ DÜNYASIYLA EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI..

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ

MALATYA VALİSI SEDDAR YAVUZ:BATTALGA:I BELEDIYESINİN HAYVAN BARINAĞI PROJESİNİ INCELEDI

MALATYA VALİSI SEDDAR YAVUZ:BATTALGA:I BELEDIYESINİN HAYVAN BARINAĞI PROJESİNİ INCELEDI

CHP Lİ GENÇLERDEN ATA'YA SAYGI NÖBETİ " ATATÜRKÜ UNUTTURMA ÇABALARI BEYHUDEDİR "

CHP Lİ GENÇLERDEN ATA'YA SAYGI NÖBETİ " ATATÜRKÜ UNUTTURMA ÇABALARI BEYHUDEDİR "

İYI PARTİ  MEVLIDI -ŞERİFTE ATATURKUN ISMİ YİNE HİC ANILMADI "  MUFTU ATATURKÜN İSMİNI DUYUNCA " TERBİYESİZ ADAM " DEDİ

İYI PARTİ MEVLIDI -ŞERİFTE ATATURKUN ISMİ YİNE HİC ANILMADI " MUFTU ATATURKÜN İSMİNI DUYUNCA " TERBİYESİZ ADAM " DEDİ

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN KIRSAL BOLGELERE DEV YATIRIMLAR

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN KIRSAL BOLGELERE DEV YATIRIMLAR

ATATURK'UN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM

ATATURK'UN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM

MALATYA DEMİR YOL - İŞ SENDİKASI SEÇİMI YARGIYA TAŞIYOR

MALATYA DEMİR YOL - İŞ SENDİKASI SEÇİMI YARGIYA TAŞIYOR

BAŞKAN GEÇİT " IKİZCE MALATYA'NIN YÜKSELEN DEGERİ "

BAŞKAN GEÇİT " IKİZCE MALATYA'NIN YÜKSELEN DEGERİ "

BASKAN TAŞKIN " BATTAKGAZİNIN HER NOKTASINFA KALICI ESERLER YÜKSELİYOR "

BASKAN TAŞKIN " BATTAKGAZİNIN HER NOKTASINFA KALICI ESERLER YÜKSELİYOR "

AĞBABA " BU ÇAĞDA ELEKTRİKSİZ YAŞAMAK MALATYAMIZA YAKIŞMIYOR "

AĞBABA " BU ÇAĞDA ELEKTRİKSİZ YAŞAMAK MALATYAMIZA YAKIŞMIYOR "

AĞBABA TİCARET BAKANINA SESLENDİ: DEPREM BÖLGESİNDE ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI"    REİS ÜZÜLÜR DİYE MALATYADAKI DEPREMİN BOYUTU Gİ:LENDİ :ALI

AĞBABA TİCARET BAKANINA SESLENDİ: DEPREM BÖLGESİNDE ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI" REİS ÜZÜLÜR DİYE MALATYADAKI DEPREMİN BOYUTU Gİ:LENDİ :ALI

AĞBABADAN SANAYİ BAKANINA:İNŞALLAH GELECEK YIL SÖYLETMEZSİNİZ

AĞBABADAN SANAYİ BAKANINA:İNŞALLAH GELECEK YIL SÖYLETMEZSİNİZ

19 AYDA BATTALGAZI' DE NELER OLDU ?

19 AYDA BATTALGAZI' DE NELER OLDU ?

TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "

TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "

İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR

İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI

AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ

AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ

AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "

AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "

KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "

KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "

ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ

ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ

ECE BUDAN  ANKARADA IS YERİ ACTI

ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI

BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "

BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "