Gerçek sığınmacı sayısı “harcamalarla” ortaya çıktı SIĞINMACILARA PARA YETMİYOR…
Siyaset, 17 Ocak 2023 13:32Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, iktidarın Türkiye’de bulunan gerçek sığınmacı sayısını gizlemeye çalışsa da milyarlarca lirayı bulan harcamaları artık gizleyemediğini açıkladı.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, iktidarın Türkiye’de bulunan gerçek sığınmacı sayısını gizlemeye çalışsa da milyarlarca lirayı bulan harcamaları artık gizleyemediğini açıkladı.
Aslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “kaçak göçle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini” söyleyerek, Türkiye’de kayıt altında olan Suriyeli sayısının 3.5 milyon olarak açıkladığını hatırlattı. Aslan, şunları kaydetti:
Soylu’nun dediği gibi 3.5 milyon kişi ile sınırlı değil
“Büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz. İşçisi köylüsü, emeklisi açlıkla mücadele ediyor, günü kurtarmaya çalışıyor. Kendi vatandaşının sorunlarını görmeyenler sığınmacıları el üstünde tutuyor. Sağlık harcamalarından, barınmalarına, aylık maaşa kadar en ince detayına kadar düşünüyorlar. Türkiye’yi sığınmacı deposu yapmak isteyen Avrupa ile işbirliği içindeler. Her konuşmalarında yerli ve milli olmaktan bahseden iktidar temsilcileri Türkiye’de kaç tane yabancı sığınmacı olduğunu bir türlü itiraf edemiyorlar.
Ama yapılan harcamalar gerçeğin İçişleri Bakanı Soylu’nun dediği gibi 3.5 milyon kişi ile sınırlı olmadığını gözler önüne seriyor.“Yapılan harcamaların tamamı bilinmiyor. Ancak Sayıştay’ın Göç İdaresi Başkanlığı denetimleri ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı rakamlar, bütçe verileri incelendiğinde ortaya çıkan rakamlar gizlenen harcamaların bile korkunç boyutlara ulaştığını, Türkiye’nin sırtında nasıl bir kambur oluşturduğunu ortaya çıkarıyor.”
“Sayıştay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde yaptığı denetimler sığınmacılar için harcanan tutarı ortaya koydu. Sayıştay raporuna göre, kamu kaynaklarından 4.1 milyar lira harcayan kurum, ayrıca yabancı fonlardan gelen 111 milyon 322 bin lira harcadı.
Kurum, bütçeyle verilen ödenekler dışında, Avrupa Birliği ile yapılan “Düzensiz Göçmenlerin Yönetimi, Kabulü ve Barınması Konusunda Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Desteklenmesi Projesi kapsamında sağlanan 22 milyon 300 bin Euro’luk bütçesinden geçen yıl 78 milyon 103 bin lira harcandı.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yapılan “İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin Desteklenmesi Aşama III Projesi” kapsamında 30 milyon 128 bin lira, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile yapılan “Çocukların Korunması Programı Projesi” kapsamında da 3 milyon 90 bin lira kaynak kullanıldı. İdare, 2021 yılı bütçesinden ise 4 milyar 105 milyon 475 bin lira harcadı.”
olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Göç İdaresi Başkanlığı ile sığınmacılara sağlık giderleri için 2022 yılı için 1 milyar 750 milyon liralık bir protokol imzaladıklarını açıkladı. Bakan Koca sadece bir bölümünü açıkladı. Ek bütçeyle birlikte sığınmacıların sağlık giderleri için 4,1 milyar lira ayrıldı. Bu tutarı da üzerine eklediğimizde 5,8 milyar liralık bir kaynak sığınmacıların sadece sağlık harcamalarına gidecek.”
Türkiye ekonomisine ağır bir maliyeti var
“2023 yılı için Sağlık Bakanlığı’nın doğrudan kişi başına yapabileceği harcama bin 8 TL’ye düşmüş durumda. Günler sonrasına verilen randevular, ilaçta yaşanan sorunlar vatandaşın tedavi olma hakkını elinden alması yetmezmiş gibi bir de kamu kaynakları sığınmacılara gidiyor.
Bölgede ticaretin durmasının, güvenlik nedeniyle yapılan harcamaların Türkiye ekonomisine ağır bir maliyeti var. İktidar seçimler yaklaştıkça geri göndermekten bahsediyor ancak bu dış politika ile bu sorunu çözemezler. Türkiye’de iktidarın değişmesiyle birlikte kararlı adımlar atacak bir dış politikaya dönülmesi lazım.”
“Öte yandan Sayıştay, Sağlık Bakanlığı’nın bazı yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu alacaklarını tahsil edemediğini belirledi. Sayıştay raporuna göre bakanlığın bu kişilerden 223 milyon 813 bin liralık alacağının yüzde 41’ini yani 92 milyon 434 bin lirasını tahsil edebilmiş.
Sadece bir yıl için 131 milyon 378 bin lira alacağını tahsil edemiyor. Sayıştay tahsil oranının bu kalemde 2020 yılında yüzde 45 olduğunu saptadı.”
“Yüce Türk Milleti'ne, yetim hakkını başkasına yedirenlere ders vermek isteyenlere çağrı yapıyorum, bunun hesabını sandıkta sorun. Zafer Turizm ile hepsini kendi ülkelerine göndereceğiz. Yerli ve milli politika nasıl olurmuş göstereceğiz”
Siyaset, 17 Ocak 2023 13:32
Yorumlar (0)
SADIKOĞLU " ÖRÜMCEK KAFALILAR MALATYA’YI GERİ TUTUYOR "
DOĞANŞEHİR KÖYLÜLERİ KÖYLERİNİ KORUMAK ADINA YARGIYA GİDİYOR
UĞUR MUMCU; BURSADA VE TÜRKİYENIN HER YERİNDE SEVGI SELİ İLE ANILDI
AKP DEN MALATYA ÇIKARTMASI: 10 BİN YENİ ÜYE 300 BİN TEMAS
NIHAYET DİYANET'TEN BİR SES YÜKSELDİ
UĞUR MUMCULAR ÖLMEZ
BATTALGAZİDE KAR SEFERBERLİĞİ
AKP TABUTTAN KORKTU..!!
BATTALGAZİDE MARKET DENETİMLERI HIZLA DEVAM EDİYOR
AĞBABA " EMEKLİYİ YOK SAYAN BU DÜZENIN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ "
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN : AKARYAKIT İSTASYONU KAPATILMADI YASAL PROSÖDUR UYGULANDI
KESKİN: SADECE ESNAFTAN VE MALATYA HALKINDAN DESTEK ALIRIZ
DOGANŞEHİRDE BOKSİT TEPKİSİ: TOPRAĞI KAZMAK DEĞİL YASAMI KAZMAK "
AĞBABA ANKETLERİ PATLATIYOR
DEPREMİN3. YILINDA MALATYA ESNAFI ÇIKMAZDA
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "
GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR
GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "
MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR
" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"
DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ
TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ
METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ
BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ
MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI
PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR
ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI
BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK
BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI
ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI
MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE
CHP DE İNÖNÜ ANMASI
AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ
CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI
AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "
MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ
