MTB BASKANI ÖZCAN'DAN URETİCILERİNE UYARI
Ekonomi, 12 Mart 2025 19:45
MTB Başkanı Özcan'dan Kayısı Üreticilerine Uyarı!
MTB Başkanı Ramazan Özcan’dan kayısı üreticilerine zirai ilaç uyarısı... İşte
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminde tomurcuklanma dönemine girildiğini belirterek, üreticilere zirai ilaç kullanımı konusunda dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulundu. Özcan, özellikle standart dışı ilaç ve benzeri maddelerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, yanlış ilaç kullanımının ihracatta ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.
"İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı İlan Etmek İstiyoruz"
Kayısı üreticileriyle bir araya gelen Özcan, sektörde yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin ihracatta ilaç kalıntısı sorunu olduğunu belirtti. Kayısının Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinde sıkı tahlil ve denetimlerden geçtiğini hatırlatan Özcan, geçmiş yıllarda bu konuda ciddi krizler yaşandığını söyledi.
Özcan, Malatya Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde 2025 yılını "İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı" ilan etmek istediklerini belirterek, üreticilere bilinçli tarım uygulamalarına yönelmeleri konusunda çağrıda bulundu.
"Kayısı, Malatya'nın Ekonomik Değeri"
Kayısının Malatya’nın hem ekonomik hem de sosyal açıdan en değerli ürünü olduğuna dikkat çeken Özcan, üretimde kaliteyi artırmanın uluslararası rekabette büyük önem taşıdığını söyledi. Kayısı üretiminin yalnızca fiyat odaklı olmaması gerektiğini belirten Özcan, ihracatta yaşanan sorunlara da dikkat çekti.
Şu anda rakımı düşük bölgelerde çiçeklenme, diğer bölgelerde ise tomurcuklanma dönemine girildiğini belirten Özcan, üreticilerin bu süreçte doğru ilaçları, doğru zamanda ve bilinçli şekilde kullanmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.
"Yanlış İlaç Kullanımı İhracata Zarar Veriyor"
Özcan, Malatya’da üretilen kayısının %90’ının ihraç edildiğini hatırlatarak, yanlış ilaç kullanımı nedeniyle ihracatta büyük sorunlar yaşandığını ifade e"Bir tarım ürünü üretiyoruz ve bunu dünyanın 100’den fazla ülkesine gönderiyoruz. Bu yüzden insan sağlığını göz önünde bulundurarak önlem almalıyız. İhracatçılarımızın zor durumda kalmaması için üreticilerimiz ilaçlama dönemlerinde çok dikkatli olmalıdır. Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı, sadece üreticilere değil, tüm sektöre zarar veriyor" dedi.
Üreticilere ve İlaç Satış Noktalarına Çağrı
Üreticilere seslenen Özcan, zirai ilaçları mutlaka Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden bilgi alarak kullanmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, ilaç temin edilen noktalarda ziraat mühendislerinin gözetiminde ilaç alınması gerektiğini vurguladı.
"İlaç satışı yapan noktaların da gereksiz ve zararlı ilaçları önermemesi gerektiğini ifade eden Özcan, bu konuda tüm sektör paydaşlarının daha hassas davranması gerektiğini söyledi. "Yanlış ilaç kullanımı ihracatta büyük sorunlara yol açıyor. Alıcılar, özellikle pestisit tahlilleri istiyor ve bu tahliller ihracatta bizleri zor durumda bırakabiliyor. Bu nedenle herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor" dedi.
Özcan, üreticilere Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile sürekli irtibatta olmalarını tavsiye ederken, Malatya'da tüm paydaşların bu sorunu çözmek için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Ekonomi, 12 Mart 2025 19:45
Yorumlar (0)
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "
GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR
GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "
MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR
" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"
DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ
TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ
METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ
BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ
MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI
PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR
ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI
BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK
BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI
ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI
MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE
CHP DE İNÖNÜ ANMASI
AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ
CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI
AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "
MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ
BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR
YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR
PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ
DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ
ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :
ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ
AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
