AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

Gündem, 14 Nisan 2025 19:20

AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

 

Ağbaba: “Meclise araştırma komisyonu teklifini getireceğiz”

 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaşanan zirai don felaketinin Malatya başta olmak üzere birçok ili etkilediğini ifade ederek, “Araştırma komisyonu teklifini meclise getireceğiz. Hızlıca araştırma komisyonu kurulmalı, bölge gezilmeli ve çözüm önerileri sunulmalıdır. Bu komisyonun kurulması ve meclisin bu işin içerisinde olması önemli. Bu nedenle araştırma komisyonu kurulması teklifimizi meclise getireceğiz” dedi.

 

CHP’li Ağbaba, Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, Malatya’da geçen gün meydana gelen zirai don ve kayısının son durumuyla ilgili değerlendirmede bulundu. 

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, birkaç gün önce Türkiye’nin tarım ürünlerinin ciddi anlamda zarar gördüğü bir doğal afet yaşadığını ifade ederek, “Bu tabloda en çok zarar gören ilerden birisi de Malatya. Malatya son zamanlarda birçok doğal afet yaşadı ama tarımda en büyük doğal afetle karşı karşıyayız. 2014’te de böyle bir hadiseyle karşı karşıya kaldık ama şu ana arpa ve buğday hariç elimizi atabileceğimiz bir tarım ürünü kalmadı” dedi. 

Malatya’nın 2020 depremi sonrasında 6 Şubat 2023 depremini yaşadığını anımsatan Özcan, yaşanan zirai don nedeniyle şimdi de tarım ürününde ekonomik bir deprem yaşadığını ifade etti. 

Özcan, kentin tabanına yayılan bir ekonomik gelirden mahrum kalacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Sadece üreticinin zarar gördüğü bir fotoğrafın dışına çıktı. Şehrin genel anlamda ekonomik gelirinin 500 milyon doların üzerinde olduğu, bölgesel anlamda bütün illerin etkilendiği, istihdam açısından önemli bir görev yağan kayısı, ciddi anlamda bir zararla karşı karşıya. Hem üreticinin hem Malatya’daki esnafımızın hem de ihracatçımızın uğradığı sıkıntıların en aza indirgenebilmesi için bir çalışma bekliyoruz.”

Üreticinin ve ihracatçının uğradı zararın en aza indirgenebilmesi için bir çalışma beklediklerini dile getiren Özcan, “Üreticinin 12 aydır bakımını yaptığı bir ağaç var, bir 12 ay daha bakımını yapacak. Bu süreçte ekonomik anlamda giderlerinin karşılanması gerekiyor. En azından bu önemli çünkü ağaç, normal rutinin dışında da bir zarar gördü. Bunun için ekstra bir bakım ihtiyacı doğacak. Mutlaka hızlı bir şekilde en azından gübre ve mazot giderlerini karşılayabilecek nakdi bir yardım gerçekleşebilir mi bunu talep edeceğiz. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Daha önce yaşanan krizlerde öteleme oluyordu ama faiz mağduriyeti yaşanmasın. Deprem döneminde KOSGEB’in uyguladığı gibi en azından bir yıl faizsiz iki yıl ödemeli uzun vadede önemli faizsiz kredi imkanı sunulabilir. Sulamada yaşanan sıkıntılarda, enerji maliyetlerinde ciddi destek sağlanabilir. TARSİM sigorta poliçesinin amacı Türkiye’deki tarım ürünlerini bu tür afetlerden korumak fakat hem poliçe yaptırmıyoruz hem de TARSİM’in mevcut yönetmeliği Türkiye’nin yaşadığı iklim değişikliğine uygun hale getirilmesini talep ediyoruz. İkincisi TARSİM sigortasının DASK gibi mecburi hale dönüştürülmesi içinde bir çalışma yapılmalıdır. TARSİM bu mevcut yönetmeliğiyle, personel yapısıyla, sahadaki inceleme metotlarıyla üreticinin zararını tanzim edebilecek bir eylem planına dönüşmüyor. Üretici bu konuda ciddi anlamda feryat ediyor. Bu anlamda da özellikle bölgesel kıymetli ürünler yetiştiren illerin milletvekilleriyle beraber Tarım ve Orman Bakanlığıyla, TARSİM’de detaylı bir çalışma yapılmasını rica ediyoruz bu bunun için bir fırsata dönüşebilir” diye konuştu. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Türkiye’nin ve Malatya’nın tarihin bilinen en büyük felaketiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Milletvekili Ağbaba, deprem bölgesi olan Malatya’nın diğer bölgelere göre iki kat daha fazla mağduriyet yaşadığını ifade ederek, “Hala toparlanamamış bir şehir, hala depremin yaraları sarılamamış; üreticimiz ve esnafımız büyük bir zarar gördü. Kimi evini kimi iş yerini kimi kayısısını kimi hayvanını kaybetti. Dolayısıyla bu zirai don, Malatya’yı daha derinden etkileyecek” diye konuştu.

Sahada çiftçilerle bir araya geldiklerini sorun ve istekleri dinlediklerini dile getiren Ağbaba, şöyle konuştu:
“Eskiden “Yemeye bile yok” derlerdi, şu anda yemek için bile kayısı kalmamış. Sadece kayısı değil kiraz, elma, armut, badem, ceviz yanmış. Bunun yanında gelecek yılda ürünün olmaması gibi bir kaygı var. Önümüzde iki yıllık bir zor zaman bizi bekliyor. TARSİM var ama sigorta oranı kimi rakamlara göre yüzde 15 ki daha düşük olduğu tahmin ediliyor. TARSİM’in önemli bir kesimi kapsamadığını görüyoruz. Büyük zararlar var. Geçmişte yapılan masraflar var. Bunlar hep borçla yapılıyor. Bu masraflar ödenemeyeceği gibi kayısıya yapılan masraf yandı ama elinizi çekemiyorsunuz bakım devam ediyor. Daha fazla masraf etmek gerekecek. Malatya daha büyük bir kayıpla karşı karşıya. Yapılacak yardımını sadece TARSİM’i kapsamaması lazım. Tüm çiftçilere nakdi destek sağlanmalıdır. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine ve bankalara borçları varsa bu borçlar en az iki yıl faizsiz ertelenmelidir. Devletin hızlı bir şekilde ilaç ve gübre desteğini sağlayacak yolu bulmalıdır. Depremde yıkılan bir şehir, bu şehrin ayakta kalabilmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz. Malatyalılar “İkinci bir depremi yaşıyoruz, ölümüz yok ama evimiz yıkıldı” diyorlar. Malatya adeta taziye evi gibi. Dolayısıyla burada herkesin birlikte, istişare ederek hareket etmesi gerekiyor. Ben buradan söylüyorum; Malatya için bir araya gelemeyeceğimiz hiçbir kimse ya da hiçbir kurum yok. Herkesle bir araya gelmeye hazırız. Altı milletvekilinin birlikte hareket etmesi lazım. Siyasi düşünceyle hareket etmeden Malatya’nın zararının karşılanması, kentin yeniden ayağa kalkması için hep birlikte hareket etmeliyiz. Ben bu konuda hazırım. El öpmeye de kapı kırmaya da müzakere etmeye de hazırım. Yeter ki Malatya’nın sorunları çözülsün. Çok hızlı bir şekilde tedbirler alınmalıdır.”

Milletvekili Ağbaba, yaşanan zirai donla ilgili bir araştırma komisyonunun kurulması gerektiğine dikkat çekerek, “Bütün siyasi partileri kapsayan bir araştırma komisyonu olmalıdır. Araştırma komisyonu teklifini meclise getireceğiz. Hızlıca araştırma komisyonu kurulmalı, bölge gezilmeli ve çözüm önerileri sunulmalıdır. Bu komisyonun kurulması ve meclisin bu işin içerisinde olması önemli. Bu nedenle araştırma komisyonu kurulması teklifimizi meclise getireceğiz. Bu zararı duymayan kalmayacak. Yaşadığımız bu felaketi Türkiye duyacak. Konuyu mecliste de konuşacağım. Sadece Malatya’da 500 milyon dolar zarar var. Diğer illerde de var. Bunun hızlı bir şekilde 

Gündem, 14 Nisan 2025 19:20

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ

MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ

MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA

MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA

MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR

MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR

ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK

ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK

CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU

CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU

MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "

MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "

KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "

KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "

AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

BALYAN KÖYLÜLERİ  SESİNİ  YÜKSELTTİ

BALYAN KÖYLÜLERİ SESİNİ YÜKSELTTİ

HAMİT FENDOĞLUNU ANMA

HAMİT FENDOĞLUNU ANMA

KESKİN  " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "

KESKİN " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "

MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "

MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR  "

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN  ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA  GÜÇ VERECEK PROJE

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

TESLİM ABDAL CEM EVİ  İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ  MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ