BABACAN " TÜRKİYE SOSYAL SORUNLARI KENDİ MODELI İLE ÇÖZÜYOR "
Siyaset, 20 Ağustos 2025 07:15
Milletvekili Abdurrahman Babacan:
-"Türkiye, Sosyal Sorunları Kendi Modeliyle Çözüyor"
-"Türkiye, Üçüncü Bir Aktör Olmadan Milletle Devleti Eşleştiriyor"
- "Acıları Yarıştırmadan Toplumsal Helalleşme Sağlayacağız"
- “86 milyonun bir kişisi dahi dışarıda olmayacak”
AK Parti Malatya Milletvekili ve Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Babacan, , komisyonun Türkiye'nin yaklaşık 50 yıldır biriken sosyal, siyasal ve iktisadi sorunlarını çözmek için benzersiz bir model geliştirdiğini söyledi. Babacan, komisyonun tüm partilerin iyi niyetiyle hareket ettiğini ve bu meselenin artık noktalanması için çaba harcadığını belirtti.
Babacan, “Türkiye kendi modeliyle ilerliyor, üçüncü bir aktörün müdahalesine ihtiyaç duymuyor. 86 milyonun bir kişisi dahi bu sürecin dışında kalmayacak” dedi.
"Türkiye Kendi Modeliyle İlerliyor"
Sürecin en büyük zorluğunun, fesih sürecinin yönetilmesi ve eş zamanlı olarak toplumsal güvenin artırılması olduğunu belirten Babacan, Habertürk televizyonunda yaptığı açıklamada bu güvensizliğin içine yerleşmiş türlü yan etkilere ve yabancı unsurlara karşı kendi modellerini geliştirdiklerini ifade etti. İngiltere'nin IRA ve İspanya'nın ETA modellerini örnek veren Babacan, bu ülkelerin sorunlarını kendi dinamikleriyle çözmediğini, Amerikan ve Avrupa Birliği'nin angaje olduğu süreçlerle nihayete erdiğini anlattı.
Babacan, Türkiye'nin ise atipik bir yolda ilerlediğini ve kendi modellemesini oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Türkiye kendi modeliyle, atipik bir yolda ilerliyor. Kendi modellemesini oluşturuyor ve diyor ki: ‘Hayır, ben üçüncü bir gözle gitmiyorum. Üçüncü bir aktöre başvurmuyorum. Üçüncü bir aktörle işim yok. Ben, bir Karslının, bir Antalyalının, bir Trabzonlunun, bir Diyarbakırlının, bir İstanbullunun, bir Edirnelinin içindeki birleşiklik üzerinden bu işi yürüteceğim. Benim kültürel, beşeri sermayem, şu ana kadar oluşturduğum medeniyet birikimim buna fazlasıyla yeter.’ Asıl alameti farikası da bu olacak sürecin."
"Toplumsal Rıza ve Güven Odaklı Yaklaşım"
Komisyonun esasen milletin projesiyle devletin projesini eşleştirme, uyum ve eşgüdüm üretme noktasına baktığını söyleyen Babacan, sürecin toplumsal rızayı ve güveni artırmaya odaklandığını belirtti. Babacan, literatürdeki "silahsızlanma, tasfiye ve yeniden entegrasyon" olarak geçen birinci nesil yaklaşımların yeterli olmadığını, bu süreçleri "toplum odaklı bir yaklaşımla" taçlandırmak zorunda olduklarını vurguladı.
"Toplumsal şiddetin azaltılması, toplumsal hayatın normalleştirilmesi, her kimlik grubu için toplumsal hayatın normalleştirilmesi" hedeflerini dile getiren Babacan, ne ideolojiye ne etnisiteye ne de mezhebe takılmadan ortak bir Türkiye'ye ulaşmayı amaçladıklarını anlattı.
"Acıları Yarıştırmıyoruz: Sembolik ve Gerçek"
Babacan, komisyonda gerçekleşen görüşmelerin hem sembolik hem de gerçek bir anlam taşıdığını ifade etti. Sembolik tarafının, geçmişte acı yaşamış tüm toplumsal grupların temsilcilerinin komisyonda dinlenmesi olduğunu belirten Babacan, "Bugün Diyarbakır anneleriydi... Şehit aileleri ve gazilerimizdi. Yarın Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Tahir Elçi Vakfı, Mazlumder, İnsan Hakları Derneği, İHH… Bunun gerçek bir tarafı var, ama bir yandan da sembolik bir tarafı var" diye konuştu.
Babacan, "Biz acıları yarıştırmıyoruz. Bütün toplum gruplarıyla, ‘Gelin kardeşim, şüphesi, kuşkusu, kaygısı, endişesi olan, gizli kapaklı bir iş yapmıyoruz’ diyoruz" ifadelerini kullanarak sürecin tamamen şeffaf olduğunu vurguladı. Tüm tutanakların tutulduğunu ve toplantıların basına açık yapıldığını belirten Babacan, her kesimden insanın ve sivil toplum kuruluşunun kendisine yer bulabildiğini söyledi.
Son olarak, sürecin temel hedeflerini "Toplumsal iç konsolidasyon, sağlıklı bir devlet-millet ilişkisi ve olgun bir demokratik kurumsallaşmanın tahkimi" olarak sıralayan Babacan, bu sürecin 86 milyonun tamamını ilgilendirdiğini ve bir kişinin dahi dışarıda kalmayacağını söyledi.
Siyaset, 20 Ağustos 2025 07:15
Yorumlar (0)
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK
BAŞKAN TAŞKIN'DAN MUHARREM AYI MESAJI
CHP 13 İLÇE BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL, VELİ AĞBABA VE BARIŞ YILDIZA TAM DESTEK
ARGUVAN BELEDİYESİ ARAC FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ
TSO BAŞKAN YARDIMCISI BASRİİLHAN
ÇAMLICA KOLLEJİ 332 LİSANSLA SPORCU YETİŞTİ
BAŞKAN GEÇİT " MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN E PAYLAŞ.ANIN AYIDIR "
BARIŞ YILDIZ " BU BİR GÖREV DEĞİŞİMİ DEĞİL KURULTAYIN İNTİKAMINI ALMA GİRİŞİMİDİR "
BARIŞ YILDIZ " BU KARAR HUKUKİ DEĞİLSIYASİ BİR TASARRUFTUR
DEMOKRASİ NÖBETİNE DAVET
CHP LI İL BAŞKANLARI " ÖNCE KURULTAY SONRA İKTİDAR "
MALATYALI PROF. DR. SEZAİ YILMAZLA GURUR DUYUYORUZ
CHP il başkanı Barış yıldızdan MUHARREM AYI VE KERBELA MESAJI
AĞBABA " ESNAFIN DUMANI TÜTMÜYORSA ÇARŞI EKSİK YAPILMIŞTIR.
PROF. DR. SEZAİ YILMAZ BASARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR..
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İLİSTESINDEKİ VELİ AĞBABA İİÇİN " GURURUMUZ " DEDILER
KİRAS HUKUK BÜROSU COSKULU BİR TÖRENLE AÇILDI.
MİDİDER DEN BİRLİK VE BERABERLİK ŞÖLENINE HALKIMIZ DA ETLİDİR
Doğanşehir'de imar iptal edildi sorun bitmedi BAŞKAN SAMİ ER’E ÇAĞRI VAR
BİR MUTLAK BUTLAN KARARI DAHA
HASTANE EK PROJESI YAPIM ONAYI TAMAMLANDI
GAZETECİLERE YÖNELEN FİZİKİ MUDAHALELERİNSONA ERMESİ AMACIYLA CHP İÇİNDEKİ TARAFLARA. SAĞ DUYU ÇAĞRISI YAPIYORUZ.
ROTAMIZ ÇOCUK NEŞESİ: YEŞİLYURT"TA MİNİKLER ŞENLİKTE BULUŞTU.
BATTALGAZİ BELEDİYESİN"DEN ÇEVRE HAFTASINA ÖZEL FESTİVAL
VALİ SEDDAR YAVUZDAN TURİZM VURGUSU: YENİ GÜZERGAHLAR PLANLANIYOR.
MURAT KARAYALÇIN : CHP ne ÇOK BÜYÜK TUZAK KURDULAR
MALATYA AMATÖR SPORLAR KULÜPLERİ İÇIN BİR MİLAT!!
" GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK " DEMEK İÇİN BULUSUYORUZ
TMO alım fiyatlarını açıkladı MALATYALILAR BUĞDAY VE ARPAYI KAÇA SATACAK
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İSTEDİĞI VELİ AĞBABA İMZAYI ATTI
ÖNCEKİ DÖNEM CHP Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN ( 221 MİLLETVEKİLİ ) KAMU OYU AÇIKLAMASI
CHP Lİ TANAL'DAN MALATYA VALİLİĞİNE ÇAĞRI
HEKİMHAN TARAFINI BELLİ ETTİ
MESOB BASKANI KESKİN " 3 YIL BİTTİ ARTIK ANAHTARLAR TESLİM EDİLMELİ "
DEMİR YOL-İŞ HEYETİNDE MESOB a TEBRİK ZİYARETİ
MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İLK 50’YE GİRDİ
"KONUSAN GAZETE " OSMAN ÖZDEMİR VEFAT ETMİŞ
MALATYA VALİSİ SERDAR YAVUZ'A " YILIN VALİSİ : ÖDÜLÜ
BAŞKAN TAŞKIN'DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
