“ Yeni Malatya spor’u bu hale düşürenlerden hesap sorulsun “SPOR“ Yeni Malatya spor’u bu hale düşürenlerden hesap sorulsun “ÖRNEK REKLAM · 970×90
BIST14.501
DOLAR48,08
EURO56,09
ALTIN7.165
BITCOIN3.784.650
30° MALATYA
reklam
K
Konuk Yazar
06 Şubat 2018 · 1,3B okunma

MUSTAFA SUPHİ DEN BUGÜNE DEĞİŞEN NEDİR?

 

 

    Yıl 28 Ocak 1921 Mustafa Suphi ve 15 yoldaşı Yahya Kaptan çetesi liderliğinde, Topal Osman ve arkadaşları tarafından Karadeniz in karanlık sularında boğdurulup, öldürüldüğü tarihtir.

     Mustafa Suphi ve 15 yoldaşı yurda dönüş kararı alıp, Mustafa Kemal ile de görüştükten sonra ülkeye dönmek için yola çıkarlar. Bu dönüş ülke gündemine tam bir bomba etkisi yaratır, tek gündem haline gelir.

     Öyle ki; TBMM de bu konu ile ilgili gizli oturum yapılır. Bu oturumda Mustafa Kemal tarihe geçecek şu konuşmayı yapar: Beyler, bu vatan haini Komünisti bir ülke (Sovyetler Birliği) bize yollamaktadır. Sabırsız olmayınız, biz bir devletiz biz devlet olarak açıktan bir şey yapamayız ama diğer türlü gereği ne ise yapılacaktır. Kaynak: T.İŞ bankası yayınları TBMM gizli tutanakları.

   Yani Mustafa Suphi ve arkadaşlarına gereği ne ise yapılacaktı. O gerek 15 komünistin Bakü de Erzurum a gelen Mustafa Suphi ve yoldaşları, önceden örgütlenmiş Erzurumlular tarafında büyük bir protesto ile karşılanırlar.

     Devlet adına bu yolculuğu “organize” eden Kazım Karabekir sık sık Ankara ile haberleşmekte, gelişmeleri bizzat Mustafa Kemale bildirmektedir. Erzurum da “güvenlik” gereği Trabzon’a yönlendirilen Mustafa Suphi ve yoldaşları, önce Kars ta bir otele yerleştirilirler. Otelde Kazım Karabekir ile Mustafa Suphi arasında görüşmeler olur.

     Görüşmelerde nelerin konuşulduğu tarihin karanlık sayfalarında bir sır olarak kalmaya devam ediyor hala. Devam ediyor çünkü ikili görüşmenin bir tarafı tamamen ortada kaldırılmıştır.

    Karsta, Trabzona Mustafa Suphi ve yoldaşları yaya olarak yola çıkartılıp, günlerce aç susuz bitap bir halde yürütüldükten sonra Trabzon’a varırlar. Trabzon da Erzurum da yapılanlarda daha kötü bir tezgâh ile karşılanan Mustafa Suphi ve yoldaşları linçe tabi tutulurlar. Saldırgan güruh tarafında dövülürler.

    Mustafa Suphi ve yoldaşları, Trabzon kıyısında tezgâh hazırdır. Mustafa Suphi ve yoldaşları önceden hazırlanmış bir tekneye bindirilir. Yine Trabzon kıyısı kâhyası olan Yahya kaptan denen çete reisi ve adamları Topal Osman olmak üzere katliam çeteleri de Yahya kaptanın teknesi ile Mustafa Suphi ve 15 yoldaşını takip ederler. Kıyıda görünmez bir şekilde uzaklaştıktan sonra, katliam çetesi Mustafa Suphi ve yoldaşlarını hunharca öldürüp, denize atarlar. Teknede 16.kişi olarak bulunan Mustafa Suphi nin eşi Mariayı ise yanlarına alarak, Trabzona dönerler.

    Mariayı bir süre “kapatan” çete reisi Yahya Kaptan, daha sonra arkadaşlarına hediye eder. Maria yüzlerce kez onuru kırılarak öldürülüyor. Yahya Kapan Mariayı önce Nemlizade Ragıp Bey denen tecavüzcüye, sonra da Rizeli “kabadayı”lara veriyor ve Maria bu zulme daha fazla dayanamayarak kendisine dayatılan onursuz yaşama veda ediyor.

    Mustafa Suphi ve 15 yoldaşının ölümünü “bu islerden haberi olmayan “ devletin araştırması gerekiyordu. Çünkü çiçeği burnunda Cumhuriyetin Sovyetler Birliği ile arasını açmaya hiç niyeti yoktu.

    En azında o kadar kendilerine yardım yollamış Lenine ayıp olurdu. Bu araştırma elbette Yahya Kaptan çetesine ulaştı. Yahya kaptan: “bana dokunurlarsa her şeyi açıklarım” diyerek, son derece kendinden emin bir şekilde hayatına devam ediyordu. Peki, ne oldu dersiniz?

    Kara kutu Yahya Kaptan Trabzon Muhafız Tabur komutanı İsmail Hakkı tekçe ve iki adamı tarafında gece alay komutanlığı yolu üzerinde kurşunlanarak ortadan kaldırılır. Bu cinayet ta 1977 yılına kadar “faili meçhul” kalır.

Yine Yahya Kaptanın suç ortağı topal Osman da Trabzon vekili Ali Şükrü beyi öldürdüğü gerekçesi ile evi kuşatılıp öldürüldükten sonra, yine Yahya Kaptanı öldüren Muhafız alay Komutanı tarafından kellesi kesilerek, TBMM önünde cesedi asılır. Ankara da günlerce cesedi aranan ve topal Osman tarafında öldürüldüğü iddia edilen Milletvekilinin cesedi de topla Osman’ın öldürüldüğü alana yakın bir yerde bulunur. Tesadüf tabi! Böylece Mustafa Suphi ve yoldaşlarını 28 Ocak 1921 yılında katlettirenler, Haziran 1923 yılında da son maşa Topal Osman’ı ortada kaldırarak “temize” çıkmış oldular.

   Yahya Kaptan sıradan bir çete değildir. Teşkilatı Mahsusa (O günün gizli servisi) nın iyi bir elemanıdır. Topal Osman kim dersiniz? Mustafa Kemalin bir zamanlar yakın korumasıdır. Bütün bu olanları gel de CHP li “sol” cu lara anlat.

Paylaş X Facebook

Yorumlar 0

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır.
BAŞKAN GEÇİT GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI İLE BULUŞTUGÜNDEMBAŞKAN GEÇİT GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI İLE BULUŞTUÖRNEK REKLAM · 970×90

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Detaylar için Çerez Politikası.