ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

Dünyanın İlk Karaciğer Nakli Hastanesi ve Diğer Üç Tesis Toplu Açılış Töreniyle Hizmete Girdi

 

25 Ocak 2016 17:50
Dünyanın İlk Karaciğer Nakli Hastanesi ve Diğer Üç Tesis Toplu Açılış Töreniyle Hizmete Girdi

 

 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi, Öğrenci Merkezi, Olimpik Açık Yüzme Havuzu ve Kale Su Sporları Merkezi hizmete açıldı.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde düzenlenen “Toplu Açılış Töreni”ne Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Malatya Milletvekilleri Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, bölge üniversite rektörleri, il ve ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplam maliyeti 100 milyonu geçen 4 önemli yatırımın açılışının gerçekleştirilmesinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadıklarını belirterek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, konuşmasında şunları söyledi: “41. yaşına giren İnönü Üniversitesi kemâlât dönemini tamamlamış, 1300’ü yabancı uyruklu 41.500 öğrencisi ve 90.000 mezunuyla, 1.612’si öğretim elemanı (bunların 20’si yabancı uyrukludur) ve 6.000’e yakın çalışanı ile şehrimizin, bölgemizin ve hatta ülkemizin saygın bir yükseköğretim kurumu haline geldiğini ifade ederek sözlerime başlıyorum.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Bugün, toplam maliyeti 100 milyonu geçen 4 önemli yatırımımızın toplu açılışlarını sizlerin katılımı ile gerçekleştireceğiz. Bunlar; TÖTM Karaciğer Nakli Hastanesi, Öğrenci Merkezi, Olimpik Açık Yüzme Havuzu ve Kale Su Sporları Merkezi’dir. Olimpik havuzun dışındaki diğer binaların parası devletimiz ve hükümetimizin verdiği yatırım bütçesinden karşılandı. Bu vesileyle T.C. Hükümetlerine teşekkürü bir borç biliyorum.

“İnönü Üniversitesi, hemen her alanda başarılara imza atmakla birlikte, daha çok sağlık alanındaki başarılarıyla öne çıkan bir üniversitedir. Üniversitemiz Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tıbbın hemen her alanında kaliteli bir sağlık hizmeti verdiği bilinen bir gerçektir. Fakat İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi denilince akla ilk gelen şey kuşkusuz organ nakli olmaktadır. Merkezimizde karaciğer nakli başta olmak üzere, böbrek nakli, göz kornea nakli, koklearimplant, kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Merkezimizde kısa bir süre önce, ince bağırsak nakline de başlandı. Bu yönüyle ince bağırsak naklini başlatan ikinci merkez konumundayız. Önümüzdeki aylarda pankreas nakline başlamak için de gerekli izinleri almış ve hazırlıklarımızı başlatmış bulunuyoruz. Pankreas naklinden sonra sırada kalp nakli var. “Merkezimizde gerçekleştirilen organ nakillerinde, bildiğiniz gibi karaciğer nakli ilk sırada yer almaktadır. Karaciğer nakli hususunda yürüttüğümüz yoğun ve başarılı çalışmalar, dünyada bir ilk olan Karaciğer Nakli Enstitüsünden sonra, yine dünyada bir ilk olan tek organ nakline münhasır Karaciğer Nakli Hastanesi’nin yapılması ile neticelendi. Özellikle istikrarlı bir çizgide bu işi yürüten başta Prof. Dr. Sezai Bey olmak üzere nakil gurubumuza onlara destek veren, katkı sunan diğer branşlardaki akademisyen hekimlerimize huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Şayet istikrarla 2002 yılından bu yana bu işi aralıksız yapan bu kahraman doktorlarımız, bilim insanlarımız olmasaydı bugün böyle bir hastanenin yapılmasına da ihtiyaç duymayacaktık. Bugün yaklaşık 65 akademisyenimiz nakil grubumuzu oluşturmakta ve aynı anda 5 nakil yapacak 22 cerrahımızla dünyadaki ender merkez konumunda olduğumuzu iftiharla söyleyebilirim.”

“Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi, dünyanın tek organ nakline münhasır faaliyet göstermek üzere kurulan ilk hastanesi olma özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık maliyeti 85.394.000 TL (inşaat, makine teçhizatı ve tefrişat), kapalı alanı ise 20.500 m2 olan Karaciğer Nakli Hastanesi, 12 ameliyathane ve 36’sı yoğun bakım olmak üzere toplam 154 yatak kapasitesine sahiptir.”

“Turgut Özal Tıp Merkezi, son altı yılda gerçekleştirdiği karaciğer nakli sayısıyla dünyanın ikinci, Avrupa’nın birinci sıradaki en büyük karaciğer nakli merkezidir. Nakillerde başarı oranı, %80-85 arası değişmektedir. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın birçok ülkesinden hem hasta kabul edilmekte hem de farklı ülkelerden gelen akademisyen hekimlere bu konuda eğitim verilmektedir. Yakın hedefimiz, Turgut Özal Tıp Merkezimizi, karaciğer naklinde, gerek ameliyat sayısı gerekse başarı sıralaması bakımından dünya birincisi yapmak, uzun vadede ise burayı dünya çapında saygınlığı olan bir “Organ Nakli Merkezi” hâline getirmektir. Diğer birçok hususta olduğu gibi, bu hususta da stratejilerimizi belirlerken yatırımlarımızın bölgesel kalkınmaya maksimum düzeyde katkı sağlamasını önceliyoruz. Biz Üniversite olarak, gelecek stratejilerimizi bu bakış açısıyla belirliyor ve bu doğrultuda yol alıyoruz.”

“İnönü Üniversitesinde Rektör olarak göreve başladığım 2008 yılında, Turgut Özal Tıp Merkezi, 700 yataklı bir hastane idi. Merkezimiz, aradan geçen 7,5 yılda her bakımdan, hem nitelik hem de nicelik olarak, büyük bir gelişme gösterdi. Bugün açılışını yapacağımız Karaciğer Nakli Hastanesi’ndeki 154 yatak ile beraber Turgut Özal Tıp Merkezimizin yatak kapasitesi 1.350 oluyor. Yani yedi yılda Turgut Özal Tıp Merkezine ikinci bir Turgut Özal Tıp Merkezi daha ilave etmiş oluk.”

“Bu büyüme ve gelişme, ister istemez Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yardımcı sağlık personeli ihtiyacını da artırmıştır. Bugüne kadar bizleri hiç yalnız bırakmayan ve kurumumuzun personel ve bütçe ihtiyaçları konusunda her daim destek olan Devletimiz, Hükümetimiz ve Sayın Bakanlarımızın bizlere verdiği güvenin aynı zamanda çalışma azmimizi de artırdığını belirtmek ve teşekkürlerimi bir kez daha arz etmek istiyorum. Karaciğer Nakli Hastanesi projesini ilk günden itibaren sahiplenen ve onu bir “Türkiye Projesi” olarak görerek her türlü desteği veren Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’a, Üniversitemizle ilgili konularda yapıcı makul ve nezaketle yaklaşan Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi’ye ve bu konuda emeği geçen ve desteğini gördüğümüz milletvekillerimize huzurunuzda şükranlarımızı arz ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, “Ak Parti Malatya İl Başkanlığı yaptığım dönemde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin birçok alandaki başarılı çalışmalarının yanı sıra özellikle karaciğer nakli konusunda göstermiş olduğu başarının desteklenerek daha da ilerlemesi gerektiğini düşünmüş ve bunu hep dile getirmiştim. Dolayısıyla bu noktada gerekli desteği sunmayı bir görev bilmiş ve desteklerimizi o dönemden bugüne hiç esirgemedik” dedi.

“Çok kısa süre önce bir yaz günü temelini attığımız ve 90 Milyon TL’ye mal olan, aynı zamanda özgün bir proje olan Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi’nin açılış törenine katılmak beni ziyadesiyle sevindirmiş ve bir o kadar da duygulandırmıştır.” diyerek konuşmasına başlayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları söyledi: “Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi, Öğrenci Merkezi, Olimpik Açık Yüzme Havuzu ile Kale Su Sporları Merkezi; Üniversitemiz, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli yatırımlardır. Bu tür projeleri önemsiyorum. Çünkü bu projeler aynı zamanda bir ülkenin kalkınmışlık göstergesidir Toplu Açılış Töreni; Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’in, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye günün anısına İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından üretilen seramik vazo takdim etmesi ile sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.