ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

CHP KURULTAYININ ŞİFRELERİ

 

28 Ocak 2016 03:40
CHP KURULTAYININ ŞİFRELERİ

Yalçın bayer/Ankara

Bir hafta önce CHP kurultayı seçimini yaptı, Genel Başkan, MYK’yı atadı.Geniş bir tahlil yapmak gerekiyor. Kurultayda izlenimlerimiz, tanık olduklarımız ve medyadaki değerlendirmeler ve bize iletilenleri harmanladık; ortaya çıkan sonuç özetle şudur:

 

1. Bilindiği gibi 7 ‘ Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde CHP’nin aldığı sonuçtan ve parti yönetiminden memnun olmayanlar olağanüstü kurultay girişiminde bulundu.

 

2. Genel Başkan ve Merkez Yönetimi, kongreler ve kurultay takvimini öne çekerek ilçe ve illere atadığı yandaş yönetimlere yaptırdığı baskın kongrelerle kurultay delegelerinin çoğunluğunu değiştirerek, parti içi muhalefetin gücünü kırdı ve kurultayı öyle toplantıya çağırdı.

 

3. Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimde 248 delege oy vermedi.

 

4. Coşkusuz kurultayda Kılıçdaroğlu ölümüne demokrasi dışında yeni şeyler söylemedi.

 

ÖRGÜTTEN GİZLENDİ

 

5. Başanlı olamayan, % 25  oy bandında sıkışıp kalmış Merkez Yönetimi, Genel Başkan’ın yetkilerini arttıran ve milletvekili adaylarının tümünü Merkez Yoklaması’ yoluyla belirleme yetkisini Genel Başkan ve Merkez Yönetimine veren tüzük değişikliklerini kurultay sabahına kadar örgütten gizledi, örgütte ve toplumda tartışılmadan gece vakti kurultayın onayına sundu.

 

Partide milletvekilliği, MYK üyeliği yapmış ve konunun uzmanı hukukçu Sabri Ergül’ün ciddi ve ısrarlı muhalefetine rağmen “Milletvekili olmayı pek istedim” diyen Divan Başkanı Karayalçın’ın “Genel Merkez salon görevlilerinin de delege imiş gibi oy vermelerini görmezden gelmesi sonucu” tüzük değişiklikleri oy çokluğu (!) ile kabul edildi.

 

Böylelikle Genel Merkez yönetimi, Tayyip Erdoğan’ın başkanlık için HDP ve MHP’yi baraj altında bırakacak tertip ve zamanlama ile (büyük olasılıkla Eylül 2016″da) yapacağı baskın erken seçimde milletvekili adaylarını hiç önseçim yapmadan Merkez Yoklaması’ ile belirleme yetkisini ele geçirmiş oldu.

 

6. Parti içi muhalefetin aday  çıkarmadığı, salonda saha çalışması yapmadığı, genel başkanlık için adı geçenlerin hiçbirinin konuşmadığı, eleştirilerde bulunmadığı, adeta Genel Merkeze “Buyur istediğin gibi çal ve istediğin gibi oyna; sonucu gör” dediği kurultayda Genel Başkanın çıkardığı 52 kişilik anahtar listedeki PM adaylarına kuıultay delegelerinin sadece üçte biri oy verdi, üçte ikisi oy vermedi; Genel Başkanın listesi ‘kevgire’ döndü: listedeki 20 kişi seçikiemedi, düştü.

 

7.Kılıçdaroğlu’nun 52’lik  listesinde yer alan adaylar; (Genel Başkan listesinin yanı sıra diğer muhalif listelerde de yer aldıkları için toplamda en çok oy almış olan 3-5 aday hariç) Okay, Torun, Tezcan, Tanrıkulu, Soysal, Bingöl, Kuşoğlu, Yılmaz, Onaıtç, Budak, Akar, Altıok, Akyüz gibi bilinen ve tanınan adayların aldıklan oylar 438 ila 336 oy bandı arasındadır ve ortalaması da 386 oydur!

 

Yani 52’lik listedeki adaylar ortalama olarak 1275 delegeden 386’sının oyunu. %33 oranındaki üçte birinin oyunu aldılar. Delegelerin %67’si üçte ikisi Genel Başkanın listesine oy vermedi; muhalefet eden, memnun olmayanların çıkardığı listelere oy verdi.

 

%52’Yİ İKİYE KATLADI

 

8. Muhaliflerin çıkardıkları listelere verilen oyların toplamı 52’lik listeye verilen oyları ikiye katladı. Muhaliflerin ortak liste çıkarma görüşmelerinde olumlu bir sonuca varılsa ve muhalefet tek liste çıkarsa idi Genel Başkanın listesi delinen liste değil ‘delen’ liste olacaktı ve PM’de azınlıkta kalacaktı.

 

9. Kılıçdaroğlu’nun İBB adaylığından bu yana yanından ayırmadığı ve MYK’da sürekli görev verdiği Gürsel Tekin 87. olarak PM’ye giremedi; örgüt, kongre, hukuk ve tüzük işlerini ‘hallediveren’ en yakın yardımcıları da delegelerin ancak üçte birinin oyunu alabildiler, örgüt, kurultayı ‘anlayanlara’ gerekli mesajı vermiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.