ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

Akademisyenler hapiste, IŞİD davası sanıkları sokakta

 

25 Mart 2016 06:15
Akademisyenler hapiste, IŞİD davası sanıkları sokakta

 

 

Üç akademisyenin bir bildiriye imza attıkları için tutuklanıp hapse atıldığı, birinin hücrede ikisinin tecritte tutulduğu Türkiye’de ‘IŞİD içerisinde faaliyet gösterdikleri’ iddiasıyla yargılanan 96 sanığın tamamı serbest bırakıldı.

Davanın dördüncü duruşmasında aralarında IŞİD’in Türkiye sorumlusu olarak adı geçen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un da bulunduğu tutuklu yedi sanık daha tahliye edildi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Halis Bayancuk, Cemil Aslan, Enes Yelgün, Erdal Yaşar, Mehmet Karlı ve Suriyeli Muhammed Mustafa Halli, Asaad Khelifalkhadr ve 21 tutuksuz sanık katıldı.

Tahliye kararına gerekçe olarak savunmaların alınmış olması, dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçen süre gösterildi. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yurtdışı yasağı ve haftada üç gün imza atmak şartıyla adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

 

Ya akademisyenler?

 

Aynı Türkiye’de ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildirinin imzacısı ‘Barış İçin Akademisyenlerin tutuklu üç üyesi tam 10 gündür hapiste. Üstelik biri hücrede, diğer ikisi de tecritte tutuluyor.

Yrd. Doç. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, söz konusu bildirinin arkasında durduklarını söyledikleri basın toplantısından sonra tutuklanmıştı.

Mungan hafta başında Bakırköy Cezaevi’nde tek kişilik hücreye konulurken Kaya ve Ersoy önceki gece Metris Cezaevi’nden Silivri’ye nakledilmişti. Dün Mungan’ın bu kez havalandırmasız bir hücreye alındığı, Kaya ve Ersoy’un da tecritte tutulduğu bildirilmişti.

Son olarak da üç akademisyen hakkında ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla hazırlanan iddianamede bir buçuk yıldan yedi buçuk yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği ortaya çıkmıştı.

 

Suçlamalar ağır

 

‘IŞİD davası’nda tutuksuz yargılanacak sanıklarla ilgiyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 315 sayfalık iddianamede şöyle deniyor: “DAEŞ (IŞİD) terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdiği değerlendirilen grubun, sözde mescitlerde dersler verdikleri şahısları çatışma bölgelerine gönderdiği, terör örgütünün adlarını kullanarak baskı, cebir, şiddet ve tehdit uyguladığı, örgüte eleman ve lojistik destek sağladığı, grup lideri şüpheli İlyas Aydın’ın sözde şeriat mahkemesinde, insanların öldürülmesi için karar verdiği…”.

İddianamede sanık İlyas Aydın’ın ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ suçundan 10 yıldan 15 yıla, Halis Bayancuk’un da bulunduğu diğer tüm şüphelilerin ‘örgüte üye olmak’ suçundan beş yıldan 10 yıla,  sahte pasaportla yakalanan tutuklu sanık Asaad Khelifalkhadr’ın da ayrıca ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan iki yıldan beş yıla kadar hapsi isteniyor.

 

96 sanık, Ankara katliamı, Suruç katliamı, Musul konsolosluğuna yönelik 49 kişinin rehin alındığı baskın, Musul’a mazot götüren TIR şoförü ve 32 Türkiye vatandaşının kaçırılması ve Niğde’de yol uygulaması yapan jandarmalara saldırı düzenlemekten de sorumlu tutuluyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.