ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Dersim halkının lideri Pir Seyit Rıza idam edilmesinin 79. Yılında anıldı.

 

16 Kasım 2016 23:09
Dersim halkının lideri Pir Seyit Rıza idam edilmesinin 79. Yılında anıldı.

 

 

 

 

PSAKD, SEYİT RIZA’YI ANDI

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD ) Malatya Şubesi Dersimde oğlunun yaşı büyütülerek kendisinin yaşı küçültülerek gözlerinin önünde önce oğlunu daha sonra kendisini idam edilişinin 79. Yılında Seyit Rıza anıldı.

Dernek Başkanı Mehmet Topal PSAKD Malatya şubesinde yaptığı basın toplantısında 79 yıl önce idam edilen dersim halkının lideri Seyit Rıza’nın idam edilmesini kınayarak “Seyit Rıza’nın katledilişinin 79. Yılında saygıyla anıyoruz. Dik duruşu ve liderliği ile tarihe imza atan Dersim halkının lideri 79 yıl önce bugün 15 kasımda idam edilmişti.

Osmanlı’dan sonra, Cumhuriyetinin kurulması ile birlikte, özellikle Alevi ve Kürtlerin yaşadığı Dersimin insansız laştırılması ve tek devlet, tek Millet projesinin gerçekleştirilmesi için Dersime katliam düzenlenmiş ve bundan da başarılı olmuşlar on binlerce dersim halkı katledilmiş aynı şekilde bir o kadar insan da sürgün edilmiştir.

Eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in anılarında da ifade ettiği gibi, Mağaralarda kimyasal gazlarla ve köylerden toplanan Dersimlilerin kafileler şeklinde katledildikleri ve kalanların, amansız ve niçin siz devlete biat etmeleri istenmiştir.

Özgür ve adil yaşama inancını ve dilini kullanma isteğini açık bir şekilde ifade eden Seyit Rıza ve yoldaşları, barış arayışına rağmen tutuklanarak adil olmayan bir şekilde kurulan mahkemede yargılanıp, yaşı küçültülüp, oğlunun ise yaşı büyültülerek idam edilmişlerdir.

Dersim halkının lideri Pir Seyit Rıza, cellâdı iterek ipi boğazına geçirip devlet yetkililerine, ben sizin hileleriniz ve yalanlarınızla baş edemedim. Bu bana dert oldu, ben de sizin önünüzde diz çökmüyorum bu da size dert olsun diyerek iskemleye vurarak, dik duruşunu ölüme giderken de sergilemiştir. Seyit Rıza ve musahiplerinin yeri açığa çıkartılsın, buna sebep olanlar yargılansın, dersim adı iade edilsin”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.