ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Havama suyuma toprak anama dokunma hudut kalecik dedeler çevre platformu; VAHŞİ MADENCİLİĞE HAYIR

 

21 Nisan 2022 14:15
Havama suyuma toprak anama dokunma hudut kalecik dedeler çevre platformu;  VAHŞİ MADENCİLİĞE HAYIR

 

 

            Malatya ilimizde Çevre Etki Değerlendirmesi yapılmadan başlanan maden ve sondaj faaliyetlerine Doğanşehir ilçesi Hudut Kalecik mevkiinde bir yenisi daha eklenmiş bulunmaktadır.                                          Malatya’nın dağını taşını delik deşik edecek nitelikte 100 ün üzerinde maden arama faaliyeti yürütülmektedir.

            Bizler topraklarımıza, ormanlarımıza, doğanın ruhuna ve bu talana dur diyen doğasever çevreci bireyleriz.

               Hudut Kalecik mevkiinde usulsüzce maden arama ruhsatı verilmiş bulunan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret Şirketinin yürüttüğü maden arama faaliyetinin yapıldığı alan meşe ağaçlarından oluşan 1. Bölge orman vasfındaki arazilerdir.

              Yörenin temel geçim kaynağı tarım hayvancılık ve arıcılıktır. Yöre halkının geçim kaynaklarını sağlayacak nitelikteki toprak, hava ve su kirletilmekte, doğa katliamı gerçekleştirilmektedir. Yapılan arama faaliyetlerinin yöre halkının içme sularına yakınlığı 500 metredir.

              Belirlenen 40 farklı noktada sondaj faaliyeti gerçekleşecektir. Maden aramasının yapılacağı alan 25 hektarın üzerindedir. Çed raporu düzenlenmemiş, halkın katılım toplantısı yapılmamış, tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olan alanda vatandaşların yerleşkelerine çok yakın mesafede faaliyetler başlamış, doğa, habitatlar, bitki türleri, yabanıl hayat görmezden gelinmiştir.

                 Bölgemizde tek bir ağacın kesilmesine dahi izin vermeyen Orman Müdürlüğü ne yazık ki binlerce meşe ağacının kesilmesine göz yummuştur. Bu anlamda halkın katılım toplantısının yapılacağı bir çevresel etki değerlendirmesinin yapılması şarttır.

                Topraklarımıza, sularımıza, ormanlarımıza, havamıza, doğanın ruhuna sahip çıkabilmek adına bu maden arama projesine hayır diyoruz. Yürütülen faaliyet canlıların yaşam alanına doğrudan yapılan bir saldırıdır.

            Yürütmenin durdurulması talepli açılan davada mahkeme, yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilecek kabul ya da red kararının keşiften sonraya ertelenmesine karar vermiştir. Oysaki yürütmenin durdurulmasıyla alakalı ivedi karar verilmelidir.

               Keşifte bulunan bilirkişiler, maden -çevre- harita mühendislerinden oluşmaktadır. Dosya kapsamında bilirkişi heyeti yetersizdir. Ziraat, Orman, Jeoloji alanında bilirkişilik yapacak şahısların seçilmesi gerekirken bilirkişi heyetindeki noksanlık şaibe uyandırıcıdır.

              Burada altın rezervinin olduğunu kimseden saklamaya gerek yoktur. Bu rezervin büyüklüğü süreç içersinde belli olacaktır. Amaçlananın altın madeni çıkarmak için siyanür ve sülfirik asit havuzu kurmak olduğu düşüncesindeyiz.

            Bu madene başlanmasıyla bölgemizin yok oluşu iç içedir. Fakat bu maden sadece Hudut Kalecik Dedeler Mahallerini yok etmeyecektir. Doğanşehir ve Malatya ya büyük zarar verecektir. Sorun yerel değil çok boyutlu mikro değil makro bir çevre sorunudur.

              Bu direnişin bir parçası olacağımızı, çevre ve insan hakları mücadelesi veren bütün insanlarla bu yolu omuz omuza yürüyeceğimizi, bu sorunu ve mücadeleyle alakalı sorululuğu asli bir görev olarak yürüteceğimizi bildirir, herkesi bu davamıza ortak olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.

VAHŞİ MADENCİLİĞE HAYIR

HAVAMA SUYUMA TOPRAK ANAMA DOKUNMA HUDUT KALECİK DEDELER ÇEVRE PLATFORMU

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.