ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

İzmir Özgür Basın Emekçileri: Özgür basın ve hakikatin sesi susturulamaz

                İzmir Özgür Basın Emekçileri, Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS'te çalışan gazetecilerin gözaltına alınmasını protesto etti. 

28 Ekim 2022 14:54
İzmir Özgür Basın Emekçileri: Özgür basın ve hakikatin sesi susturulamaz

 

 

                İzmir Özgür Basın Emekçileri, Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS'te çalışan gazetecilerin gözaltına alınmasını protesto etti.

              İzmir Özgür Basın Platformu açıklama yaptı İzmir Özgür Basın Emekçileri, Mezopotamya Ajansı yazı işleri müdürü ve muhabirleri ile JINNEWS muhabirlerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

             Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, “Ne sansür, ne gözaltı, özgür basın susturulamaz, gazeteciler serbest bırakılsın” yazılı pankart açan basın emekçileri sık sık, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Özgür basın susturulamaz”, “Sansür gidecek özgür basın kalacak”, “Özgür basın boyun eğmeyecek”, “Hakikatin sesi susturulamaz” sloganları attı. Açıklamaya ayrıca siyasi parti, dernek ve kitle örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. 

            Basın emekçileri adına açıklamayı okuyan Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Dilek Omaklılar, “Meslektaşlarımız gözaltına alınırken ve emniyette tutulurken ters kelepçe, baş eğdirme, saçlarından sürükleme gibi şiddete maruz kalırken, Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bebeği ise çıplak aramaya maruz kaldı” dedi.

 

“HER GÜNE YENİ TUTUKLAMA HABERLERİ YAPARAK BAŞLIYORUZ”

 

             Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını da protesto ettiklerini söyleyen Omaklılar, “Artık her güne bir gözaltı ya da tutuklama haberi yaparak başlıyoruz. İnsan haklarını, emeğini, hakkını savunanlar şiddet ve baskı politikalarıyla karşı karşıya gelirken, bu yaşananları halka aktarmak isteyen biz gazeteciler de yaptığımız haberlerden dolayı gözaltına alınıyor, ifadeye çağrılıyor, tutuklanıyor ya da haber esnasında polisin engellemesi ve şiddetine maruz kalıyoruz” diye konuştu.

              Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın ekim ayında yayımladığı verilere göre 35 gazeteci ve medya çalışanının tutuklu olduğunu ifade eden Omaklılar, “Gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor.

              Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplum haber alma hakkını, ülkemiz de her geçen gün dozu artan şekilde faşizan uygulamalarla yönetiliyor” dedi.

 

“MÜCADELEMIZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

              “Dezenformasyon Yasası da haber alma hakkını engelleyen ve özgür basını doğrudan hedefleyen bir kara leke olarak tarihimize geçti” diyerek sözlerini sürdüren Omaklılar, “Yaşanan saldırıları ve operasyonları bu sansür yasasından bağımsız düşünmemek gerek.

             Ancak biz gazeteciler sansüre boyun eğmeyeceğimizi, yasalaşmış olsa da bu düzenlemenin iptal edilmesi için gereken tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

 

“HALKIN GERÇEK HABER ALMA HAKKINI SAVUNACAĞIZ”

 

               Omaklılar son olarak şunları kaydetti: “Gözaltındaki ve tutuklu meslektaşlarımızın da dediği gibi gerçekleri yazmaktan, halkın doğru ve özgür haber alma hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan bir kez daha söylüyoruz; gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz. Gözaltındaki ve tutuklu tüm meslektaşlarımız serbest bırakılsın.”

 

“KATLEDİLEN GAZETECİLERİN MİRASINI DEVRALDIK, SUSMAYACAĞIZ”

 

               Açıklamada konuşan Mezopotamya Ajansı muhabiri Semra Turan, gözaltına alınan 12 gazetecinin yaptığı gazetecilik nedeniyle gözaltına alındığı söyledi. 5 ay öncede Diyarbakır merkezli gerçekleşen operasyonda 16 gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Turan "Henüz bu arkadaşlarımızın neyle suçlandığını da bilmiyoruz. İddianameleri hazırlanmamış, neyle yargılandıklarını bilmezken 12 arkadaşımız daha gözaltına alındı.

              Bu arkadaşlarımıza işkenceyle boyun eğdirmeye çalıştılar. 16 arkadaşımızı tutuklayarak bizi sindirmeye, gözdağı vermeye çalıştılar. Ama biz onların kalemlerini yerde bırakmadık. Belli ki birilerini korkutmuşuz ve korkutmaya devam edeceğiz.

             Bu göz altıları yapan, işkenceleri uygulayanlar özgür basın geleneğinin mirasına iyi bakmalılar. Gözaltına alınan gazeteciler, gazete binaları bombalanan, sokak ortasında katledilen ama boyun eğmeyen gazetecilerin mirasını devraldı. Onlar nasıl boyun eğmedilerse bizde onların ardılları olarak boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.