ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Aleviler vardır, Alevilik HAKTIR

“Hınzır Paşa Bizi Berdar etmeden Açılır Kapılar Şah’a gidelim Siyaset Günleri Gelip Çatmadan Açılın Kapılar Şah’a Gidelim…” 

11 Kasım 2022 19:11
Aleviler vardır, Alevilik HAKTIR

“Hınzır Paşa Bizi Berdar etmeden

Açılır Kapılar Şah’a gidelim

Siyaset Günleri Gelip Çatmadan

Açılın Kapılar Şah’a Gidelim…”

 

Eşit Yurttaşlık taleplerimizden vazgeçmiyoruz.

 

 

       Aleviliği yaşatmak için mücadele eden dernekler kurum ve kuruluşlar ortak bir açıklama yaparak “ Eşit yurttaşlık taleplerimizde vaz geçmiyoruz. Aleviler vardır Alevilik HAKTIR DeDİLER

Topluca yapılan açıklama da ” Halkından korkanlar bir gecede Alevi Bektaşi Kültür ve Cem evi Başkanlığı adı altında Aleviliği asimile ve yok etme çalışmalarına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yasal bir zemin hazırladılar.

              Bu kararnameyi hazırlayanlar şunu bilmelidir ki; Biz Aleviler Kadimden bu yana, yetmiş iki millete bir nazarla bakmış, El- Ele, El-Hakka düsturu ile bu inancımızı bizden önceki ulularımızdan, pirlerimizden emanet almış ve inancımızı bizden sonrakilere teslim etmenin sorumluluk ve bilincindeyiz.

             Devraldığımız bu tarihsel bilinç ve sorumluluğumuzla, 8 Kasım 2022’de Meclis önünde bu yasa tasarısını neden kabul etmediğimizi, son derece barışçıl bir gösteri ve basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız günün gecesi, Alevilere GÖZDAĞI vermeye çalıştılar.

 

 Biz Aleviler;

 

             Kerbela’da İmam Hüseyin, Anadolu’da Hünkâr, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çiziği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır.

 

Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.

 

“Bugün Erenlere Kurban,

Serim Meydanda Meydan da,

Bütün İkrar Canım Feda,

Canım Meydanda Meydan da,”

 

Aleviler vardır, Alevilik HAKTIR…

 

            Çıkarılan yasa Alevilerin inancını yok sayması bir yana alevi yaşam bici minide yok saymaktadır.

Alevilerin ibadethaneleri e kültür merkezi adı vererek su ve bina giderlerini karşılamayı bir lütuf gibi göstermektedirler.

            Bu yasaya onay verenler maalesef yine kendini alevi olarak tanımlayan bir gurup insandır. hic kimse Alevilerin inancını yaşama biçimini ve ibadetini düzenlemek gibi bir lüksü olamaz. basit bir kaç maddi sunumlarla Alevilerin eşit yurttaşlık talebini zorunlu din derslerinin kaldırılması talebini baskın olan Sünni İnan biçimini tüm topluma yaymak için uygulanan tüm yöntemler ortadan kalkmadan Alevilerin taleplerinden vazgeçmesini beklememelidir.

Zaten siyasal iktidar ve yedeğine aldığı bir kısım alevi kurumlar bunun farkındalar. ama bu yasa sessiz sedasız geçerse sunuda biliyorlar.

           Sessizce Alevileri tek elden yönetebilecek lerini ve asimile edeceklerini bilmektedirler. Dolayısıyla bu yasa tüm alevi toplumu nezdinde yok hükmünde olduğunu göstermek gerekiyor.

            Bunu başaramadığını durumda çok uzun olmayan bir zamanda eskiden buralarda Aleviler vardı. Söyle yaşarlardı. Böyle ibadetleri vardı diye anlatacağımız hikâyelerimiz olacak.

              Bu topraklar böyle hikâyelerle dolu. bugun katliamla karşı karşıya değiller ama öyle bir asimilasyonla karşı karşıyalar ki artık bu asimilasyonu yalnızda yapmıyorlar.”

 

 

Alevi Bektaşi Federasyonu

Alevi Dernekleri Federasyonu

Alevi Vakıfları Federasyonu

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

Alevi Kültür Derneği

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.