ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

KESK “ PATRONA DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE “

            Malatya KESK bileşenleri Soykan parkında toplanarak bordrolarını yaktılar. Bilindiği gibi Saray İktidarının hazırlamış olduğu bütçenin komisyon görüşmeleri tamamlanmış Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri devam etmektedir. 

15 Aralık 2022 15:50
KESK “ PATRONA DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE “

 

 

            Malatya KESK bileşenleri Soykan parkında toplanarak bordrolarını yaktılar. Bilindiği gibi Saray İktidarının hazırlamış olduğu bütçenin komisyon görüşmeleri tamamlanmış Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri devam etmektedir.

             Ne zaman bütçe görüşmeleri yapılsa, bu görüşmelerin yapıldığı dönemlerde iktidarlar ve iktidar destekli akademisyenler tarafından sürekli bütçe denkliği ve istikrar vurgusu öne alınarak bir tartışma yürütülür ve bu denk bütçenin yapılacak olmasından ve istikrarın sağlanmasından hepimizin kazançlı çıkacağı; hep birlikte zenginleşeceğimizin anlaşılması algısını yaratırlar.

             KESK Dönem Yürütmesi a BTS Şube Başkanı Hasan AKDEMİR yaptığı açıklama da “ Bizler, bütçelerin politik bir tercih üzerine yapıldığını biliyoruz. Bütçenin geçmiş yıllarda olduğu gibi büyük sermaye guruplarını ve iktidarın çeperinde kümelenen çıkar gruplarının taleplerini gözeterek yapıldığını biliyoruz.

               Nasıl mı şöyle toplumun en zengin yüzde 1’lik kısmının Milli Gelirin %54 el koyduğunu geri kalan %99’un payına ise Milli Gelirin sadece % 46’ sının düştüğünü biliyoruz.     Bir an önce bu adaletsiz tabloya son verilmesini, emekçi ve yoksul halk kesimlerine bütçedeki payının artırılmasını istiyoruz.

              Tıpkı diğer kriz dönemlerinde olduğu gibi, 2023 bütçesinde de yaşanan krizin faturası,  bizzat iktidar tarafından, bizlere, yani emekçilere, küçük esnafa, çiftçiye, öğrenciye, işsize yani özetle halkın % 99’na kesilmiştir. Ağır ekonomik koşullar altında gelecek kaygılarımız her geçen gün artıyor. Gıdaya erişim, barınma, eğitim, sağlık gibi temel insani ihtiyaçlarımızı bile karşılamaya zorlandığımız bir süreçte adım adım genel seçimlere gidiyoruz.

               Bir yandan işçi sınıfının Anayasal hakkı olan GREV’ ler yasaklanmakta, emekçilerin işten atılmasını kolaylaştıracak yasal düzenlemeler yapılmakta ücret artış talepleri baskı altına alınmaktadır.

              Diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında hukuksuz olarak verilen ceza ile siyaset yasağı getirildiği daha bu gün KESK olarak 17 Aralık’ta Tandoğan’da yapacağımız Seçim için değil Geçim için bütçe istiyoruz mitingin yerine izin verilmemesi Emek ve Demokrasi Mücadelesinde yoğun bir baskı sürecinin devam ettiğini göstermektedir.

              Bu yoğun baskı döneminde bir yandan da TBMM’de görüşülmeye devam eden aynı tas, aynı hamam anlayışla hazırlanan 2023 yılı bütçesi de bize gösteriyor ki; siyasi iktidarın tercihleri her zaman olduğu gibi yine sermayeden, savaştan, ranttan, israftan yana olduğudur.

              Siyasi iktidar taleplerimizi ele alırken bile emekçileri ayrıştırmaya ve yoksulluğa mahkûm etmeye devam ediyor.

               Kamuda sözleşmelilere kadro verileceği yandaş medya tarafından her gün ballandıra ballandıra anlatılırken, kamuda güvencesiz çalışma biçimlerini kimin yaygınlaştırdığı hiç konuşulmuyor.

              Emeklilikte yaşa takılanların talepleri ile alay edenler, ekonomimize darbe girişimidir diyenler aniden EYT savunucusu olabiliyor.

             Yıllarca açlık sınırı altında belirlenen asgari ücretle emekçileri açlığa mahkûm edenler aylar öncesinden asgari ücretle ilgili yüksek artış yapacaklarını ilan ederken işverenleri de uyarmış oluyorlar.

             Fahiş fiyatlarla konut alanlara vatandaşlık hakkı verenler tarafından, 20 yıl akıllarına gelmeyen sosyal konut projeleri bir anda tedavüle sokuluyor.

Seçim tarihi yaklaştıkça benzer adımların artacağı ortada…

             Biz emekçiler sirk gösterisine dönmüş bu oyuna dâhil olmayacak, haklarımızı savunmaya devam edeceğiz.

             Her geçen gün bilimsel akıldan uzaklaşan iktidar ekonomi yönetimini dini referanslara havale etmiştir. Arka bahçesi olarak gördüğü tarikatlarda açığa çıkan taciz tecavüzlere bakışta da gördüğümüz üzere birlikte ülkeyi ekonomik, toplumsal ve ahlaki olarak uçuruma sürüklemektedirler.

              Emekçiler bir yandan ey seçim sen nelere kadirmişsin derken, bir yandan bu ucuz politikalara gülüp geçmektedirler!

              Emekçiler son altı aya göre değil, 21 yıldır kaybettiklerinin muhasebesini yaparak oy tercihlerini yapacaklardır.!

Emekçiler olarak taleplerimizin 2023 yılı bütçesinde karşılanmasını,

               Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesini,

Vergide adaletin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını,

Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini,

             Gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten % 10'a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların birinci vergi diliminde sabitlenmesini,

             Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisinin alınmasını,

Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,

Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere son verilmesini,                                                                       Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,

 Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantisine son verilmesini,

Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini,

            Engelli yurttaşların erişe bilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesini,

                Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesine, emek, barış ve demokrasi için kullanılmasına,

           Açlık sınırı altında asgari ücret ve yoksulluk sınırı altında maaş ödemesinin son bulmasını istiyoruz.

Siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz!

          Halktan emekçiden yana bütçe talebine kulaklarını tıkayanlar bilmelidir ki; tarihteki yerleri hazırdır, tarihteki yerlerine gönderecek olanlar da yok saydıkları emekçi halk kesimleri olacaktır. 

Bizden aldıklarınızı geri alacağız! Biz kazanacağız! “

 

KESK Dönem Yürütmesi a   

   BTS Şube Başkanı                            

 Hasan AKDEMİR

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.