LOZAN BAĞIMSIZ DEMOKRAT TÜRKİYE'NİN TAPU SENEDİDİR
Dünya, 23 Temmuz 2020 16:34
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin,” 24 Temmuz basın bayramı değil, mücadele ve dayanışma günüdür
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 24 Temmuz Basın Bayramı’nın bu yıl da kaygı verici bir ortamda geçtiğini söyledi.
Yaptığı yazılı açıklamada Bilgin, 1946’da alınan bir kararla 1908’de 2’nci Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte Türk basınından sansürün ilk kez kaldırılmasının “Basın Bayramı” olarak kutlanması kararlaştırıldı. O nedenle 24 Temmuz basın bayramı değil mücadele ve dayanışma günüdür dedi.
Bu günü hatırlatan Bilgin, “Bugün maalesef hapiste 90’dan fazla gazetecinin tutuklu veya hükümlü olarak bulunduğu, sansür, oto sansürün sıradanlaştığı, yaratılan korku atmosferiyle, işinden ayrılan veya ayrılma zorunda bırakılan çok sayıda işsiz gazetecisiyle, erişim yasaklarıyla, karartılan ekranları ile Türkiye basın bayramını kutlayamamaktadır,” dedi.
Bilgin, 1971’e kadar 24 Temmuz’un “Basın Bayramı” olarak kutlandığını ancak daha sonra “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlatarak, “Bizim açımızdan bu gün mücadele ve dayanışma günüdür” dedi.
Medyadaki sorunların basın çalışanları ile yürütme ve yasama arasındaki işbirliği ve diyalogla çözülmesinin en doğru yol olacağını kaydeden Bilgin, “Ben dedim oldu anlayışıyla veya ülkenin en büyük medya sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları dışlayarak, ‘sen, ben, bizim oğlan’ anlayışıyla çalış taylar düzenlemek sorunlara çare değil, ilave problemler yaratacaktır,” dedi.
Sorunların çözümü için diyalog ve işbirliği gerekir
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Türkiye’nin en önemli cemiyetlerini, meslek örgütlerini çağırmadan, fikrini almadan yapılan her düzenleme zaten meşruiyetten yoksun olacağı bilindiği halde son düzenlediği sanal toplantıda gazetecilerin özlük haklarını konuşmaya çalışmasının eleştiriye ve farklı fikirlere alerjinin son göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.
Bilgin, “Keza, çok uzun süredir Türkiye’de özellikle çalışanların özlük haklarını, sorumlulukları düzenleyecek sanal medya düzenlemesine ihtiyaç olduğunu vurgulamamız ve daha önce kadük olan çalışmaya yaptığımız değerli katkılara rağmen, bütün önemli cemiyet ve sendikaların dışlanarak ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla bir internet medyası taslağının ortaya atılmasının mantığını anlamak çok zordur” dedi.
Üst kurullar sansür organı olmamalılar
Bilgin, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun tarihinde ilk defa, bir adım sonrası yayın lisansı iptali olabilecek bir gelişmeye kapı aralayıp TELE 1 ve Halk TV kanalları hakkında beş gün yayın durdurma kararı verdiğini hatırlattı.
Üst kurulun bazı üyelerinin başvurusuyla mahkemenin oybirliği ile “telafisi güç zarar doğabilir” endişesiyle TELE 1’le ilgili kararın yürütmesinin durdurulması kararı vermesini ümit verici bir gelişme olarak görmekle birlikte medya ile ilgili üst kurulların medya üzerinde tahakküm aracı haline getirilmesinin, muhaliflerin sesini kısma araçları olarak kullanılmalarının doğru olmadığını vurguladı.
Türkiye’de yıllardır “gazeteci kim” sorusuna cevap aranmakta olduğunu ve herkesin kendince bir gazeteci tarifinde bulunduğunu hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, hayatını haber toplamak, yazmak ve yaymak ile kazanan tüm medya çalışanlarının ayrımsız gazeteci görülmesi gerektiğini belirtti.
“Hep söylemekte, hatırlatmaktayız. Gazetecinin eğrisi, doğrusu, candaşı, yandaşı olmaz. Gazeteci haber yazar. Doğrudan yana olur. Ne ideolojinin, ne de bir siyasi partinin ya da güç odağının kalemşoru olmaz. Her zaman haberden, doğrudan yana olur, olmalıdır” dedi.
Özgür ve demokratik toplumlarda örgütlenme, ifade ve basın özgürlüğü, bilgi edinme, eleştirme, protesto etme ve gösteri düzenlemenin temel haklar olduğunu hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, “İfade özgürlüğü ve onun temel bir öğesi olan basın özgürlüğü hem ulusal düzenlemelerle hem de uluslararası beyannamelerle bu nedenle teminat altına alınmıştır. İfade ve basın özgürlüğü önündeki her engel demokrasiye vurulan yeni bir darbe, engellemedir.
İfade ve basın özgürlüğünün baskı altına alındığı, sansür, oto sansür mekanizmalarıyla sınırlandığı, yoksunlaştırıldığı ve hatta algı operasyonları yapılarak muhalif seslerin susturulduğu durumlarda demokrasiden bahsedilmesi mümkün değildir” dedi.
“Lozan bağımsız demokrat Türkiye’nin tapu senedidir”
Bilgin, 24 Temmuz’un hem Türkiye tarihi hem de Türk halkının refahı ve geleceği için çok önemli bir olayın da yıldönümü olduğunu hatırlattı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, “24 Temmuz bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşmasının yıl dönümüdür.
24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşmasıyla toprağıyla ve milletiyle bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası camiada onurlu yerini almıştır. Ülkemizin birliği, beraberliği ve demokrasimizin sağlam temeller üzerinde ilerleyebilmesi hürriyet ortamının, basın özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün ve herkesin hukuk önünde eşitliğinin birbirinden ayrılmayacak önemde değerlerdir.
Bu değerlere sahip çıkmak bugün her zamankinden daha anlamlı ve önemlidir” dedi.
Türkiye için Lozan Anlaşmasının bir uluslararası belge olması ötesinde anlamı olduğunu kaydeden Bilgin, “Lozan şanlı bir Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin diplomatik zaferle taçlandırılması ve genç Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının dünyaca kabulüyle milletler cemiyetinde onurlu yerini alması olduğunu kaydeden Bilgin, “Demokratik, laik ve çağdaş bir ülke olma ülkümüzdür” dedi.
Dünya, 23 Temmuz 2020 16:34
Yorumlar (0)
Arguvanda birlik beraberlik aşureikrami
AĞBABA " SUÇUMUZ CHP 1. PARTİ YAPMAK "
BAŞKAN SADIKOĞLU: İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI VALİ YAVUZA İLETTİ.A
NATO ZİRVESİ VE BASIN
MALATYA DA CHP NİN KAPISI GECE YARISI ZORLANDI
MUHARREM ORUCU ORUÇ AÇMA LOKMASINDA CANLAR BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " KANITLASIN KAFAMA SIKARIM "
BAŞKAN TAŞKINDAN PROF.DR SEZAİ YILMAZA ZİYARET
28. YEŞİLYURT KÜLTÜR SPOR VE KİRAZ FESTİVALI 28 HAZİRANDA GERÇEKLESECEK
BAŞKAN TAŞKIN'DAN MUHARREM AYI MESAJI
CHP 13 İLÇE BAŞKANINDAN ÖZGÜR ÖZEL, VELİ AĞBABA VE BARIŞ YILDIZA TAM DESTEK
ARGUVAN BELEDİYESİ ARAC FİLOSUNU GÜÇLENDİRDİ
TSO BAŞKAN YARDIMCISI BASRİİLHAN
ÇAMLICA KOLLEJİ 332 LİSANSLA SPORCU YETİŞTİ
BAŞKAN GEÇİT " MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN E PAYLAŞ.ANIN AYIDIR "
BARIŞ YILDIZ " BU BİR GÖREV DEĞİŞİMİ DEĞİL KURULTAYIN İNTİKAMINI ALMA GİRİŞİMİDİR "
BARIŞ YILDIZ " BU KARAR HUKUKİ DEĞİLSIYASİ BİR TASARRUFTUR
DEMOKRASİ NÖBETİNE DAVET
CHP LI İL BAŞKANLARI " ÖNCE KURULTAY SONRA İKTİDAR "
MALATYALI PROF. DR. SEZAİ YILMAZLA GURUR DUYUYORUZ
CHP il başkanı Barış yıldızdan MUHARREM AYI VE KERBELA MESAJI
AĞBABA " ESNAFIN DUMANI TÜTMÜYORSA ÇARŞI EKSİK YAPILMIŞTIR.
PROF. DR. SEZAİ YILMAZ BASARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR..
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İLİSTESINDEKİ VELİ AĞBABA İİÇİN " GURURUMUZ " DEDILER
KİRAS HUKUK BÜROSU COSKULU BİR TÖRENLE AÇILDI.
MİDİDER DEN BİRLİK VE BERABERLİK ŞÖLENINE HALKIMIZ DA ETLİDİR
Doğanşehir'de imar iptal edildi sorun bitmedi BAŞKAN SAMİ ER’E ÇAĞRI VAR
BİR MUTLAK BUTLAN KARARI DAHA
HASTANE EK PROJESI YAPIM ONAYI TAMAMLANDI
GAZETECİLERE YÖNELEN FİZİKİ MUDAHALELERİNSONA ERMESİ AMACIYLA CHP İÇİNDEKİ TARAFLARA. SAĞ DUYU ÇAĞRISI YAPIYORUZ.
ROTAMIZ ÇOCUK NEŞESİ: YEŞİLYURT"TA MİNİKLER ŞENLİKTE BULUŞTU.
BATTALGAZİ BELEDİYESİN"DEN ÇEVRE HAFTASINA ÖZEL FESTİVAL
VALİ SEDDAR YAVUZDAN TURİZM VURGUSU: YENİ GÜZERGAHLAR PLANLANIYOR.
MURAT KARAYALÇIN : CHP ne ÇOK BÜYÜK TUZAK KURDULAR
MALATYA AMATÖR SPORLAR KULÜPLERİ İÇIN BİR MİLAT!!
" GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK " DEMEK İÇİN BULUSUYORUZ
TMO alım fiyatlarını açıkladı MALATYALILAR BUĞDAY VE ARPAYI KAÇA SATACAK
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İSTEDİĞI VELİ AĞBABA İMZAYI ATTI
ÖNCEKİ DÖNEM CHP Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN ( 221 MİLLETVEKİLİ ) KAMU OYU AÇIKLAMASI
