ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

DİLEĞİMİZ ENGELSİZ BİR DÜNYA

 

11 Mayıs 2018 15:50
DİLEĞİMİZ ENGELSİZ BİR DÜNYA

 

Her türlü engellerden ve ön yargılardan arındırılmış bir dünya, bir Türkiye ve bir Malatya

 

 

 

      10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle, İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya şubesi tarafından, ‘Engelliler Haftası’nda yazılı bir açıklama ile her türlü engellerden ve ön yargılardan arındırılmış bir dünya, bir Türkiye ve bir Malatya yaratılmasını dileklerini belirttiler.

        Dernek binasında, dernek yönetimi ile açıklama gerçekleştiren, İHD Malatya şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu Engellilerin engelli haftasını kutladı ve ‘engellilerin haklarının daha da iyileştirilmesi için kendilerinin de mücadelelerine devam edeceklerini’ dile getirdi.

        Öztürkoğlu yaptığı açıklamada şunlara yer verdi; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası. Böylece bir haftalığına da olsa engellilerin hatırlanacağı birkaç gün yaşayacağız. Kuşkusuz ayrımcılıkla mücadelenin en önemli sahalarından biri olan engelli haklarının, sorunlarının ve çözümlerinin bir haftaya sığması mümkün değil. Fakat böyle gün ve haftalar, hatırlamak için uygun fırsatlar sunuyor. Engellilerin hakları da bunlardan biri.

      Dünya üzerinde 600, ülkemizde ise 10 milyon civarında insanı doğrudan; yakınları hesaba katıldığında ise birkaç katı kadar bir nüfusu dolaylı etkileyen bu sorun karşısında eşitliği ve ayrımcılık karşıtlığını içermeyen hiçbir öneri gerçek çözüme katkı sunmuyor. Uzun yıllar boyunca BM düzeyinde; Engellilerin haklarını güvence altına alan bir sözleşmenin hazırlanması için mücadele eden insan hakları ve engelli örgütleri, 2006 yılı Aralık ayında sözleşmenin hazırlanıp imzaya açılmasıyla önemli bir kazanım elde ettiler.

       Türkiye’nin onayladığı bu sözleşme; imzacı ülkelere engelliler için Eğitim, İstihdam, Sosyal ve siyasi katılım, Sosyal güvenlik ve yoksulluk alanlarında özel önlemler alma sorumluluğu getirmektedir.

Şimdi engelli örgütleri ile insan hakları savunucuları tek tek ülkelerde BM Engellilerin Hakları Sözleşmesine uygun koşulların yaratılması için mücadele ediyor. Türkiye’de engellilerin sosyal ve siyasal eşit katılımını sağlayacak önlemlerin alınması yerine, engellileri toplumun acıma duygusuna teslim eden, engellileri muhtaç biçiminde algılayan yaygın anlayış devam ediyor.

 Türkiye için bunun en somut örneği yıllar süren mücadelenin sonunda kabul edilen ve Engelliler Yasası adıyla anılan 5378 Sayılı Yasanın Bırakalım bu sorun alanına çözüm getirmeyi, temel beklentiler olarak sayılabilecek erişilebilir ve ulaşılabilir insan onuruna yaraşır bir yaşam alanı sağlamaktan bile uzak.

         Ayrımcılığın önlenmesi, engellilerin kendileri ile ilgili karar alma ve uygulama süreçlerinde söz sahibi olmaları, fırsat eşitliğinin sağlanması, etkili hak arama mekanizmalarının oluşturulması ve dolayısıyla ihlallere dönük yaptırımsızlık halinin ortadan kaldırılması konularında hiçbir açılım sunmamaktadır.

     Bu nedenle İnsan Hakları Derneği olarak, 10–16 Mayıs Engelliler Haftası’nda, her türlü engellerden ve ön yargılardan arındırılmış bir dünya, bir Türkiye ve bir Malatya yaratılması temenni ediyoruz. Öncelikle engelli örgütlerini ve diğer toplumsal yapıları mevcut ‘5378 Sayılı Engelliler Yasası’ nın ayrımcılık karşıtı ve BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir anlayışla yeniden düzenlenmesi için tutum takınmaya, Hükümeti ve TBMM’ni Engelleri kaldıracak önlemleri almaya ve yasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz.”

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ MALATYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.