ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı gündür

      Malatya Barosu kadın hakları komisyonu yazılı bir açıklama yaparak Kadınlara seçme seçilme haklarının verildiği 5 Ararlık gününün 88. Yıl dönümünü kutladılar. 

05 Aralık 2022 01:19
5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı gündür

 

             Malatya Barosu kadın hakları komisyonu yazılı bir açıklama yaparak Kadınlara seçme seçilme haklarının verildiği 5 Ararlık gününün 88. Yıl dönümünü kutladılar.

Yapılan yazılı açıklamada “ Milletlerin uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına verdiği değer ile ölçülmelidir. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun ilk yıllarında olmasına rağmen pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.

             Birleşmiş Milletlerin 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği, kadınlara seçme ve seçilme hakkını, Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünya ülkelerinden önce 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türk Kadınına tanımıştır.

               Biliyoruz ki, kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur.

              Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları dolayısı ile büyük önem taşımaktadır.

               1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada "Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur." diyen Mustafa Kemal Atatürk kadın-erkek eşitliği ilkesinin önemini daha o yıllarda ortaya koymuştur.

              "Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”. Diyerek Türk kadınına dünyanın birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o dönemki Meclis üyelerini saygı ve rahmetle anıyor; tüm kadınların Kadın Hakları Günü ve seçme ve seçilme haklarını edinmelerinin 88. Yıldönümünü kutluyoruz.”

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.