ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

CHP, Kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı:  "128 milyar" demek de yasak!

 

05 Aralık 2022 13:24
CHP, Kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı:   "128 milyar" demek de yasak!

 

 

             Gazeteciler, AKP'li Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkadaşıyla ilgili ve Merkez Bankasının rezervindeki 128 milyar dolarlık eksilmeye ilişkin haberleri nedeniyle cezalara mahkûm edildi.

Türkiye’de yurttaşların haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü kısıtlayan ihlaller kasım ayına da damgasını vurdu.

               İstanbul’da yaşanan saldırının ardından sosyal medya platformlarına bant daraltması, televizyonlara yayın yasağı getirilirken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında haber takibi yapan gazeteciler de polis tarafından ablukaya alınarak haber yapmaları engellendi.

              Kasım ayını da adliye koridorlarında haberlerini savunmak için harcayan gazeteciler, AKP'li Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkadaşıyla ilgili ve Merkez Bankası’nın rezervindeki 128 milyar dolarlık eksilmeye ilişkin haberleri nedeniyle cezalara mahkûm edildi.

             Kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakır özer, “Son aylarda gazetecilerin haber takibinin polis tarafından şiddet de kullanılarak engellenmesi uygulamalarındaki olağanüstü artış ve sosyal medyanın tümüne yönelik hukuki temelden yoksun karartma uygulamaları, seçim sürecinin adil ve özgür ortamda geçmeyeceği kaygılarını artırmakta.

            Tüm baskı ve karartmalara rağmen halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazeteciler ve basın kuruluşları ile tam dayanışma zamanıdır” dedi.

 

GAZETECİLERE CEZA YAĞDI

 

Çakır özer’ in paylaştığı rapora göre kasım ayındaki basın özgürlüğü ihlalleri şöyle:

               Can Ataklı, Hazal Ocak, Alican Uludağ, Çağrı Sarı’nın da aralarında bulunduğu en az 45 gazeteci hâkim karşısına çıktı.

            Bir Gün editörü Mehmet Emin Kurnaz, Mehmet Acettin, Serdal Işık, Semiha Şahin, Pınar Gayıp ve Beritan Canözer’e toplam 15 yıl 7 ay 19 gün hapis cezası verildi.

              Bir Gün Yazı işleri Müdürü Mustafa Kömüş hakkında "Merkez Bankasının eriyen 128 milyar doları" ifadeleri geçen bir haber nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın damadı da olan eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hapis cezası istendi.

                Cumhuriyet'in eski çalışanları Hazal Ocak, Serkan Ozan, Olcay Büyüktaş Akça ve Ozan Yurtoğlu’na Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın açtığı davada "Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberleri nedeniyle 2 bin 180’er lira para cezası verildi.

               Medya Ekranı You Tube sayfası yöneticisi Mehmet Selçuk Ada, Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Diken Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Gökhan Diler ve Ankara Temsilcisi Altan Sancar hakkında haberleri nedeniyle soruşturmalar başlatıldı.

 

HABER TAKİBİNE ABLUKA

 

            25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen basın açıklamaları ile protestoları takip eden gazeteciler Elif Bayburt, Yaren Çolak gözaltına alındı. İstanbul’daki 25 Kasım protestolarında onlarca gazeteci polis tarafından ablukaya alınarak haber takibi engellendi. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancının tutuklanmasına yönelik protesto eyleminde de gazetecilerin haber takibi engellendi.

             TSK’nın sınır ötesi operasyonlarına ilişkin siyasi partilerin açıklamalarını takip eden gazetecilerin çekim yapması engellenirken, Evrensel muhabiri Volkan Pekal darbe dildi.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ TEHDİT: BANT DARATLMA

              Kasım ayında İstanbul Taksim’de meydana gelen saldırının ardından RTÜK kanallara yayın yasağı getirdi. 

             Taksim’deki saldırı sonrası sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. BTK’ nin bant daraltma kararıyla sosyal medya platformlarına 10 saat boyunca erişilemedi. TBMM’de BTK’ nın bant daraltma kararı için Meclis araştırması isteyen önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

KIBRISLI GAZETECİYE GİRİŞ YASAĞI

 

              Kuzey Kıbrıs'taki basın kuruluşlarında görev yapan bazı gazetecilere Türkiye’ye giriş yasağı konduğu ortaya çıktı. Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girişine N-82 kodu gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

               Haberlere ve haber platformlarına erişim yasakları kasım ayında da devam etti. Konya’da öldürülen köpeklerle ilgili haberler, Cumhurbaşkanı’nın eski avukatı hakkındaki haberler, Vogue Oteller Grubu’nun sahibinin isminin geçtiği haberler, Boğaz içi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ile İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı hakkındaki çeşitli haberler, Ekrem İmamoğlu’nun davasına bakan eski hakimin açıklamalarına ilişkin haberler erişime engellendi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.