ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

8 Mart’ta Kadınlar HDP Panelinde Buluştu

 

08 Mart 2016 20:25
8 Mart’ta Kadınlar HDP Panelinde Buluştu

 

 

 

Malatyalı kadınlar HDP Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen panelde bir araya geldiler.

Melekoğlu düğün salonunda 13.00’da düzenlenen panele panelist olarak HDP Kadın Meclisi Üyesi Mukaddes Erdoğdu Çelik ve KESK’li Dilek Aslan katıldı.

Malatya’lı kadınlar kadın özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yeliz Erbay, Şirin Öter, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Özgecan Aslan’ın ve Suruç’ta katledilen kadınların fotoğrafları asıldı.

Panelistlerden ilk olarak söz akşam Dilek Aslan kadınların toplumun yarısı olduğunu belirterek;

“Eğer bir toplum sorgulamıyorsa, bilelim ki bunun sebebi iktidarı elinde tutanların topluma ve kadına uyguladığı baskının sonucudur. Özür, demokratik, değiştiren, dönüştüren,  eşitliğin olduğu bir toplum istiyorsak biz kadınlar da bu mücadele de emek sarf etmek zorundayız” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu illerde meydana gelen kadın cinayetlerine dikkat çeken Aslan bilinçlenen kadınların eski konumlarına geri döndürülemeyeceğinin bildiği için savaşlarda da ilk hedefin kadınlar olduğunu belirtti.

Kadınların Kapitalizmi sorgulaması gerektiğini ifade eden Aslan “sistem kadınları vurun onları eve kapatın diyor. Bir bütün olarak baktığımızda kadınların mücadelesi bir günle sınırlanamaz. Avrupa’nın ve dünyanın bir çok yerinde kadın etkinlikleri düzenlendi ve bu eylemler gösterdiği Kürt kadınlarının mücadelesi dünya kadın hareketine ılık tutuyor” dedi.

Dilek Aslan’ın ardından söz alan HDP Kadın Meclisi Üyesi Mukaddes Erdoğdu Çelik 8 Mart dolayısıyla operasyon bölgelerinde katledilen kadınları, Yeliz Erbay, Şirin Öter ve İstanbul Bayrampaşa’da öldürülen devrimci kadınları anarak konuşmasına başladı.

Kadınların mücadelesinin sonucu olarak politik alanların bugün hala kullanılabilir olduğunu belirten Mukaddes Erdoğdu Çelik konuşmasına şöyle devam etti

“Biliyoruz ki bu topraklarda savaşta kadınlara yönelik şiddetin yanında devlet destekli kadın katliamları sürüyor.  Bu kadın cinayetleri sürerken katliamların emrini veren zat bügün kendilerinin düzenlediği göstermelik etkinliklerde kendisini de baş konuşmak yapmış. Düne kadar kadın erkek eşit olamaz diyen zat bugün bize kadınlar hakları konusunda bize ders vermeye kalkıyor.”

Kimi kadınların devlet destekli kadına yönelik şiddete artık dayanamaz hale geldiğinde kendi özsavunmalarını hayatta geçirdiklerinidiye getiren Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü;

Tüm kadın cinayetlerine karşın kadınların hala örneğin bir cumartesi anneleri gibi bir mevziye sahip olmamaları bir eksikliktir. Kadınlar kendi meclislerini kendisi kursa, kadına yönelik şiddeti örneğin üç tane avukatın eline bırakmadan kendimiz müdahale etsek daha doğru değil mi?”

Konuşmacıların ardından panele gelen kadınların sorularının cevaplanması müzik dinletisiyle panel sonlandırıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.