ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Aydın “ yaklaşık 3.000 kadın hala IŞİD’in elinde esaret altındadır.”

 

03 Ağustos 2016 21:45
Aydın “ yaklaşık 3.000 kadın hala IŞİD’in elinde esaret altındadır.”

Malatya kadın platformu Ezidi kadınlara yapılan katliamları şiddetle kınadı lanetledi.

 

 

 

Malatya demokratik kadın platformu İHD de basın açıklaması yaparak iki yıl önce  şengalde özellikle yezidi kadınlara yapılan katliam ve baskıyı şiddetle ve nefretle kınadığını belirterek platform adına konuşan Dilber Aydın “ Bugün, Şengal’deki Kürt Êzîdî halkına karşı,  IŞİD tarafından gerçekleştirilen kadın kırımı ve soykırımın ikinci yıl dönümü. IŞID,  bir dini azınlık olan ve kadim dini Zerdüştlüğe dayanan Êzîdîlerin tarihi anavatanı Şengal’i 3 Ağustos 2014 günü saldırarak, ele geçirmiş,  Êzîdî mabetlerini yakıp yıkmış, direnenleri infaz etmiş, yerel halka bağlılık yemini etmeyi ya da öldürülmeyi dayatmıştır. Şengal’de 5.000’e yakın Êzîdî katledilmiş, yaklaşık 200.000 insanı ise kaçmayı başarabilmiştir. Şengal Dağları’na kaçan 50.000 Êzîdî, yiyeceksiz, susuz ve hiç bir tıbbi yardım almadan su kaybı ve açlıkla yüz yüze kalmıştır.

Bu sırada yaklaşık 5.000 Êzîdî kadın ve çocuk esir alınarak,  Savaş ganimeti olarak el konulmuş, seks kölesi olarak satılmışlardır.

Din değiştirmeyi reddedenler işkence görmüş, tecavüze uğramış ve sonunda katledilmiştir. Kadınların alıkonduğu hapishanelerde doğan bebekler annelerinden zorla alınarak bilinmeyen bir kadere sevk edilmiştir. IŞİD tarafından tecavüze uğrayan kadınlar Şengal Dağı’ndan ölüme atlayarak intihar etmişlerdir. Yüksek sayıda kadının kaçabilmiş ya da kurtarılmış olmasına rağmen, yaklaşık 3.000 kadın hala IŞİD’in elinde esaret altındadır.

IŞİD’ in Êzîdî halkına karşı yürüttüğü bu zulüm, bir soykırımın tüm karakteristik özelliklerini taşımaktadır. IŞİD ayrıca kadın kırımı da gerçekleştirmektedir; Êzîdî kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılması, köleleştirilmesi, sistematik tecavüz, zorla din değiştirme gibi uygulamalar yalnızca kadınlara karşı sistematik bir savaşın unsurları olarak kalmamakta, bir kadın kırımı olarak ortaya çıkmaktadır.

Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere, Êzîdî halkı IŞİD’in bu soykırım ve kadın kırımı eylemlerine özyönetim ve öz savunma ile cevap verdi. Bugün Şengal Dağı, kollektif iradenin ifadesi olan halk ve kadın meclisleri ve öz savunma birlikleri ile Êzîdî özyönetiminin merkezi konumundadır. Fakat Êzîdî halkı üzerindeki IŞİD tehtidi hala Sincar’da devam etmekte ve hala sayısız kadın ISID’in elinde bulunmaktadır. Özgürleştirilmeleri için ulusal ve uluslararası eylem ve dayanışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

BM Özel Komisyonu’nun 16 Haziran 2016’da açıkladığı raporunda da belirttiği üzere Şengal’de yaşanalar, Êzîdîlere dönük soykırım ve insanlık suçudur.

 

Malatya Demokratik kadın platformu olarak;

 

Bu soykırımı şiddetle kınıyor, yapan ve yaptıranları ulusları arası anlamda hesap vermelerini talep ediyoruz.

Sorumlular yargılanıp hesap verene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” dedi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.