ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

AKP’de geri adım yok: “Yetkiyi CHP’nin desteklediği KHK’den aldık”

 

17 Eylul 2016 03:24
AKP’de geri adım yok: “Yetkiyi CHP’nin desteklediği KHK’den aldık”

AKP, KHK çatlağını büyütüyor: “CHP önce destek verdi, şimdi itiraz edemez”

 

Tasfiye ve operasyonların genişlemesiyle AKP-CHP arasında oluşan mutabakat çatlağında gözler Yıldırım-Kılıçdaroğlu görüşmesine çevrilirken; Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CHP’nin itiraz ettiği KHK yetkilerinin, yine CHP’nin desteklediği ilk KHK ile tanındığını, bu nedenle KHK’lerin Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceğini söyledi, geri adım atmayacaklarının sinyalini verdi

Cemaat’e yönelik başlatılan operasyon ve tasfiye dalgasının sol ve yurtsever güçlere genişlemesiyle Saray merkezli mutabakatta yaşanan AKP-CHP çatlağı derinleşiyor. CHP’nin KHK ile gelen düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıklamasının ardından gözler Binali Yıldırım ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında önümüzdeki hafta yapılacak görüşmeye çevrildi. AKP ise yeni bir KHK ile pansuman hazırlıklarına başladı.

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, mutabakattaki çatlağa ve iki parti genel başkanının görüşmesine ilişkin gelişmeleri ve konuşulanları köşesine taşıdı.

 

Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a liste sunacak

 

Kılıçdaroğlu’nun görüşmede KHK’lerle işten çıkarılanlardan bir bölümünün haksız yere suçlandığını belirtmesi ve Yıldırım’a bu hak ihlalleriyle ilgili bir liste sunmasının beklendiğini ifade eden Çevikcan, hükümetin buna karşı geliştireceği tavrın KHK’lere açılacak davaların kapsamını da belirleyeceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın “KHK’ler için Anayasa Mahkemesi yolu kapalı. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bakacağı işler Anayasamızda belli” sözleri ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Anayasa Mahkemesi’nin 1990, 1991 ve 2003 tarihli üç aksi yönde kararına yönelik atıflarını anımsatan Çevikcan, daha sonra sözü yine Kaynak’a verdi.

 

 

 

Kaynak ise CHP’lilerin KHK’ler konusundaki çelişkili tavrını açık eden sözler sarf etti, geri adım atmayacaklarının sinyalini verdi:

CHP’liler ilk KHK’ya taraftardı, ‘Bu KHK’yı götürmeyeceğiz, diğer 7 KHK’yı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz’ diyorlar. Taraftar olduklarını söyledikleri 667 sayılı ilk KHK, şimdi itiraz ettikleri uygulamaların tamamını içeriyor. Bütün uygulamalar ve sonraki KHK’lar bu ilk KHK’ya dayanıyor.

667 sayılı ilk KHK’nin ilk 5 maddesindeki “terörle mücadele”ve “milli güvenlik” vurgulu ifadeleri gösteren Kaynak, “Biz darbe teşebbüsünün ardından FETÖ ile ilgili tedbirler aldık. Ancak Türkiye’nin çok yoğun bir terör problemiyle uğraştığı gerçeği söz konusu. Bu nedenle bilinçli olarak diğer terör örgütlerini de özellikle kararname kapsamına aldık” dedi.

Konuşmasında yanlış kararlar varsa bunların elbette düzeltileceğini, bu konuda hassas olduklarını iddia eden Kaynak, OHAL ile birlikte AİHS’in belli maddelerini de askıya aldıklarını söyledi, bu nedenle KHK’lerin Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceği fikrinde ısrarcı oldu.

Serpil Çevikcan ise önümüzdeki süreci, yazısını “Bayramdan sonra KHK odaklı tartışmalar daha da alevlenecek gibi gözüküyor” diye bitirerek özetledi.

Sendika.Org

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.