ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

İHD Malatya Şube Başkanı'nın da yargılandığı davada Gönül Öztürkoğlu na tahliye çıkmadı

 

22 Şubat 2019 18:54
İHD Malatya Şube Başkanı'nın da yargılandığı davada Gönül Öztürkoğlu na  tahliye çıkmadı

 

 

      Malatya'da "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklu yargılanan HDP eski il eş başkanı Özcan Ağdaş ve(DBP) İl Eş başkanı Nermin  Tuncer tahliye edilirken İHD Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu tahliye edilmedi.

         Malatya'da 27 Kasım 2018 tarihinde yapılan ev baskınlarında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Malatya il Eşbaşkanı Özcan Ağdaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Nermin Tuncel, İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya şubesi başkanı Gönül Öztürkoğlu, HDP Battalgazi ilçe başkanı Ahmet Aksu, HDP Yeşilyurt ilçe başkanı Aziz Doğan, HDP eski il yöneticisi Hasan Karvar ve parti üyesi Ahmet Turan Sertkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması Malatya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

        Nermin Tuncel, Özcan Ağdaş, Aziz Doğan ve Gönül Öztürkoğlu'nun tutuklu yargılandığı duruşmada, sanıkları İHD Eş Genel Başkanları Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin ile avukat Hasan Doğan savundu. HDP PM üyesi Selma Metin ile çok sayıda partili, insan hakları savunucusu duruşmayı takip etti.

         Okunan iddianameye karşı sanıklardan Aziz Doğan duruşma salonunda, diğer 3 sanık ise bulundukları Elazığ Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı. Sanıklar, savunmalarında parti çalışmalarının ve insan hak mücadelesinin suç sayılamayacağını ifade edip tahliyelerini talep ettiler.

       Sanıklardan sonra söz alan Öztürk Türkdoğan ve Erne Keskin, ayrı ayrı insan hak savunuculuğunun yargılanamayacağını, bu sebeple şube başkanları Öztürkoğlu'nun derhal tahliye edilmesini beklediklerini ifade ettiler.

        Avukat Hasan Doğan'da müvekillerinin yaptığı çalışmaların yöneticiliğini yaptıkları siyasi parti çalışmaları olduğunu belirtip, tahliye talep etti.

      Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından Nermin Tuncel ve Özcan Ağdaş'ın şartlı tahliye edilmesine, Aziz Doğan ve Gönül Öztüroğlu'nun ise tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 22 Mart 2019 tarihine bıraktı.

 

'GÜVENLİK BÜROKRASİSİ YARGIYI ETKİLİYOR'

       

        Adliye çıkışında İHD Eş Genel Başkanları kısa bir açıklama yaptı. Açıklama yapan Öztürk Türkdoğan, dernek şubesinin, başkanın yargılandığı bir tablo ile karşılaştıklarını, uzun yıllardır insan hak mücadelesi veren derneklerinin kriminalize edilmek istendiğini belirtti.

        Adalet Bakanlığı'nın konuya dair yaptığı çalışmaların taşraya hiç bir şekilde yansımadığını dile getiren Öztürk Türkdoğan, "Anlaşılan güvenlik bürokrasi oldukça etkili. Güvenlik bürokrasisi yargı üzerinde bu etkisini sürdürmeye devam ediyor.

      Bunu bugün de gözlemledik. Umuyorum ki bu hatadan, yanlıştan bir an evel dönülecektir. İnsan hakları çalışmaları yargılanamaz. İnsan hak savunucuları herkesin hak hukukunu savunur. En kısa zamanda arkadaşımızı aramızda görmeyi umuyorum. Davanın yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.