ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

DİSK, TMMOB, TTB, KESK Taksim'de: Umut yan yana

 

01 Mayıs 2021 19:13
DİSK, TMMOB, TTB, KESK Taksim'de:   Umut yan yana

 

 

              Sendikalar ve meslek örgütleri, az sayıda temsilciyle Taksim meydanına giderek 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenleri andı. Meydana çıkmak isteyen işçilere ise polis müdahale etti.

           Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs'ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’na yürüdü.

               Bugün saat 12.00 sıralarında Gümüşsuyu'nda buluşan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyelerinden oluşan heyet “Umut yan yana” pankartıyla Taksim Meydanı'ndaydı.

 

Taksim'de gözaltına alınanların sayısı 100'ü aştı

 

                Açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu,  "Bugün 1 Mayıs... Bugün tüm dünyanın işçi sınıfı, olarak taleplerimizi mücadelemizi, alanlarda, iş yerlerinde birbirimizin yanına koyduğumuz gün. Bugün 365 gün çalışan emekçinin kendi taleplerini ifade ettiği gün" dedi.

              Çerkezoğlu, şöyle konuştu: "Bugün binlerce kilometre ötede yüzünü hiç görmediğimiz sınıf kardeşlerimizle gelecek dünya düşlerimizi bütünleştirdiğimiz gün. Ama bu yıl pandeminin yarattığı koşullarda yasaklarla kutluyoruz 1 Mayıs'ı. Yılın bir günü emekçinin buluşmasına tahammül edemeyenler 1 Mayıs'ı barikatlarla çevirdiler.

 

"Kadın işsizliği yüzde 50'lere vardı"

 

                "Bu barikatlar siyasi iktidarın tercihinin simgesidir. Bu barikatlar işçilerin işten çıkartılmasını anlatıyor, bu barikatlar günde 50 lira alan işçi ailesini anlatıyor. Bu barikatlar, yüzde 50'lere varan kadın işsizliğini, yüzde 40"lara varan genç işsizliğini anlatıyor.

               "Bu barikatlar bu pandemide bir yandan ev yükü artarken ve kadına yönelik şiddet artarken evine kapanan kadını anlatıyor. İşçilerin çalıştığı her gün ve her yerde 1 Mayıs'ı kutlayabiliriz. Bu barikatlar 16 milyon işçinin virüsle burun buruna çalıştığını anlatıyor. Her yerde 1 Mayıs'ın kutlanması haktır, gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz."

 

"Geri adım atmayacağız"

 

             KESK: "1 Mayıs çalışmaları başladığı günden bu yana sıkıyönetim ilan edildi. En temel hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyenlere polis saldırısı gerçekleştirildi. Bugün meydanlara çıkmak isteyen arkadaşlarımıza, barışçıl bir şekilde Taksim'e çıkmak isteyen dostlarımıza polis saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıları kınıyoruz.

              "Bugün güne yine muafiyette ten yararlanarak doğa katliamına devam eden Cengiz İnşaat'a direnen İkizdere halkının gözaltına alındığı bir günle uyandık. Mücadelemize bir adım geri adım atmadan devam edeceğiz."

 

"Milyonlarca esnaf işini kaybetti"

 

               TMMOB: "Fabrikalarda, şantiyelerde alınteri dökenlerin 1 Mayıs'ı hepimize kutlu olsun. Artan işsizlik nedeniyle Türkiye de' ki emekçileri yoksullukla mücadele etmekte. Türkiye'de milyonlarca esnaf işini kaybetti. Bu süreçte iktidar ise ülke kaynaklarını yandaş sermayeye sundu."

 

"COVID meslek hastalığı kabul edilsin"

              TTB: "Her gün sağlık çalışanlarını kaybediyoruz. İstifa yasaklarının kaldırılmasını, COVID- 19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz. Taleplerimizi bir kere daha haykırıyoruz: Herkese aşı, aşıda patent kaldırılsın. İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansın. İkizdere'de direnen kadınlara selam olsun.

               "Lebalep kongreler yapılırken işçilerin dayanışma günümde baskıya ve zulme yenik düşmesi kabul edilemez. Güzel günlere inancımızla yaşasın 1 Mayıs."

 

(Vedat Örüç   /AS/RT)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.