ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Dipsiz Gölde ne arıyorlar?

 

19 Ekim 2021 06:28
Dipsiz Gölde ne arıyorlar?

 

              Malatya/Hekimhan İlçesi hudutları dâhilinde kurulan Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu gurup üyeleri yazılı bir açıklama ile basın ve kamuoyunu bilgilendirdiler.

Dipsiz Gölde ne arıyorlar?

Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu gurup üyesi tarafından yapılan açıklamada;

           "Malatya ili Hekimhan ilçesine bağlı Başkınık köyü sınırları içerisinde olan binlerce yıllık doğal krater bir göl olan Dipsiz göl de Yama dağlarına yol çalışması yapmakta olan özel şirketin gün de 60 ton olmak üzere tankerlerle gölden su çektiği tespit edilmiştir. 

          Köylülerin müdahale etmesi sonucunda şirket çalışanlarının Hekimhan Kaymakamı ve Büyükşehir Belediye Başkanından izin alındığını,  yol yapımında kullanılmak üzere gerekli suyun bu doğal gölden temin edilmesine izin verildiğini söylemişlerdir.

            Ayrıca Dipsiz Göl ün boşalan suyunun yerine Başkınık Köyü ne içme suyu olarak giden su şebekesinden tekrardan doldurulacağını söylemişlerdir.

              Dipsiz Göl su Kaplumbağalarının üreme alanı olması dışında Angut kuşlarının yavrularını bıraktığı bir göl olmakla birlikte Leyleklerin ve diğer birçok kuş çeşidininde barındığı su içtiği ve çevresindeki kayalıklara yuva yaptığı bir mekândır.

              Ayrıca Dipsiz Göl içinde bulundurduğu iki çeşit sülük nedeniyle insanların tedavi merkezi olarak da kullanılmaktadır.

            Bunun dışında alabalık yetişmektedir. Dipsiz Göl ve çevresinde tarihi yerleşkeler olmakla birlikte tarihi ve kültürel birçok yapı bulundurmaktadır.

           Yaklaşık 10 yıl önce Hekimhan kaymakamı Nurettin Dayan tarafından çevre düzenlemesi adı altında yapılan çalışmalarda gölün çevresine beton dökülerek havuz şeklinde yapılmış, gölün tamamen doğallığını ve güzelliğin yok etmişlerdir.

            Malatya İli Hekimhan İlçesine Bağlı Başkınık Köyü sınırları içerisinde bulunan göl Sivas-Malatya Karayoluna 8 km mesafede olup Yama dağı yaylaları ve Yama dağı Kayak merkezi yolu üzerindedir. 

          Oluşumu: Krater gölü, Çevresi; 256,66 m, Alanı; 4260,21 metre kare, Yüksekliği;1730 m, Derinliği; Bilinmiyor.

Bu göl Oluşum bakımından Türkiye'deki ender göllerdendir" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.